Prvi proizvod sa oznakom geografskog porekla je pirotski ćilim, koji je zaštićen 2003. godine, a drugi pirotski kačavalj od kravljeg mleka, koji je potvrdu autentičnosti i zaštitu dobio 2013. godine.
U Gradskoj upravi je rečeno da su na ovaj način sačuvani receptura i proces proizvodnje pirotske peglane kobasice i stvorena zakonska osnova za sprečavanje pokušaja kopiranja i prisvajanja proizvoda, kao i izmeštanja proizvodnje iz Pirota.
Proces zaštite počeo je pre nešto više od dve godine.
"Proizvod takvog kvaliteta, sa takvom tradicijom, zaista prevazilazi okvire Grada Pirota i ovaj proizvod je od značaja za državu Srbiju. Spada zasigurno u tri najkvalitetnija proizvoda koji se proizvode na teritoriji Srbije, a od sirovina koje potiču sa naših prostora. Reč je o visokokvalitetnom proizvodu koji je odavno zaslužio da dobije oznaku geografskog porekla", rekla je direktorka Instituta za higijenu i tehnologiju mesa u Beogradu Vesna Đorđević.
Dodala je da tom zaštitom posao nije priveden kraju, već treba zaštitu uraditi i na međunarodnom nivou.
Rukovodilac Grupe za kvalitet, deklarisanje i označavanje hrane u Ministarstvu poljoprivrede Branislav Raketić rekao je da veliku zaslugu imaju proizvođači i grad Pirot koji je pružio finansijsku i logističku podršku u dobijanju oznake geografskog porekla.
"Cela Srbija je čula za pirotsku peglanu kobasicu, ali postoji potencijal da to bude predmet zaštite i na nivou EU", rekao je Raketić i najavio da će do kraja ove ili početkom iduće godine biti podnet zahtev za registraciju.
Predsednik Udruženja proizvođača pirotske peglane kobasice Marjan Savić rekao je da očekuje da će dobijanje sertifikata za proizvod sa oznakom geografskog porekla dati svim proizvođačima mnogo koristi i mogućnosti prodaje i adekvatne cene.
Turistička organizacija Pirot već deset godina organizuje Sajam pirotske peglane kobasice, a zbog epidemije korona virusa poslednji sajam sa velikim brojem izlagača i posetilaca održan je 2020. godine.
Peglana kobasica pravi se jedino u pirotskom kraju tokom zime i to od najkvalitetnijeg kozjeg, junećeg i ovčijeg mesa sa dosta belog luka i paprike, ali bez ikakvih aditiva, konzervansa i dodatnih masnoća i bez ikakve termičke obrade. Suši se na promaji i svaki dan pegla flašom, zbog čega je i dobila naziv peglana kobasica.
Komentari 1
/
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar