Tvrdo kuvana jaja vrlo su hranjiva i izvrsna opcija za zdrav međuobrok ili kao deo uravnoteženog obroka, a većini ljudi upravo ta namirnica ostane kao višak nakon praznika.
Ipak, ono što iznenađuje je da kuvana jaja imaju kraći rok trajanja od svežih jaja.
Kako pravilno čuvati kuvana jaja
Tokom kuvanja uklanja se zaštitni sloj koji oblaže ljusku, čime jaja postaju osetljivija na vazduh i štetne mikroorganizme. Zbog toga je hlađenje kuvanih jaja veoma važno kad je u pitanju sprečavanje kontaminacije ili kvarenja.
Njihovo držanje u frižideru pomaže da se uspori rast bakterija jer potencijalno opasne bakterije rastu sporije na temperaturama ispod 4°C. Izbegavajte dugo držanje kuvanih jaja na sobnoj temperaturi i stavite ih u frižider najkasniej dva sata nakon kuvanja.
Takođe ih je najbolje čuvati u kartonskoj kutiji ili u hermetički zatvorenoj posudi. Držite ih na unutrašnjoj polici, a ne u vratima, jer često otvaranje i zatvaranje frižidera može uzrokovati promenu temperature na tom mestu.
U početku ćete možda primetiti neobičan miris u frižideru u kom su tvrdo kuvana jaja. To je posledica vodonik-sulfid koji nastaje pri kuvanju. Međutim, to je normalno i bezopasno, a miris obično ispari iz njih nakon nekoliko sati.
Konačno, ne preporučuje se zamrzavanje tvrdo kuvanih jaja jer i belance i žumance menjaju teksturu i postaju nejestivi.
Oljuštena tvrdo kuvana jaja
Za najbolji kvalitet najbolje je odložiti ljuštenje tvrdo kuvanih jaja dok ne budete spremni da ih jedete ili upotrebite u receptu. Ako su jaja već oguljena, preporučuje se da ih držite u hermetički zatvorenoj posudi s vlažnim ubrusom kako se ne bi osušila.
Baš kao i neoljuštena tvrdo kuvana jaja, oljuštena ne treba ostavljati na sobnoj temperaturi i treba ih što pre staviti u frižider.
Koliko dugo mogu izdržati tvrdo kuvana jaja pre nego što se pokvare?
Ako se drže u odgovarajućim uslovima, tvrdo kuvana jaja, oljuštena i neoljuštena, mogu se sigurno držati u frižideru otprilike nedelju dana, prema ministarstvu poljoprivrede SAD-a. Ako niste sigurni koliko dugo su vaša tvrdo kuvana jaja bila u frižideru, prvo proverite da li im se na ljusci stvara sluzava ili kredasta materija. Ako to primetite, bacite jaje.
Važno je da jaja ne jedete nakon što se pokvare jer vas to može izložiti riziku od bolesti koje se prenose hranom sa simptomima kao što su proliv, mučnina i povraćanje. Pokvareno tvrdo kuvano jaje može imati izrazito neprijatan miris. Ako jaje još ima ljusku, možda ćete morati da ga razbijete kako biste osetili miris.
Boja žumanca
Mnogi ljudi se brinu ako je žumanac tvrdo kuvanog jajeta zelenkasto-sive boje. Međutim, to ne znači da se jaje pokvarilo. Boja žumanca varira u zavisnosti od vremena i temperature kuvanja. Kada se jaja dugo kuvaju, žumance postaje bleđe i na kraju poprima zelenkasto-sivu boju.
Ova boja se javlja kad prekuvate jaje jer to uzrokuje reakciju gvožđa iz žumanceta sa vodonik-sulfidom iz belanca. Iako to može uticati na teksturu i ukus u ustima, sigurno je za jelo, piše Healthline.
Komentari 0
Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar