Samo jedan kilogram najpopularnijih vrsta sira koje možete pronaći u prodavnicama, kao što su čedar, mocarela, feta i parmezan, proizvodi između 6,5 i 12,8 kilograma ugljen-dioksida, prema studiji konsultantske kompanije "Quantis".
Ta količina emisije navodno je ista onoj do koje dolazi pri vožnji automobila oko 11 kilometara.
Poređenja radi, autori studije otkrili su da bi proizvodnja kilograma veganskog sira uzrokovala 3,7 kilograma CO2 manje.
Svetski ekonomski forum upozorava na to da mlečni sirevi slede odmah iza govedine i jagnjetine kao najveći generatori gasova sa efektom staklene bašte među namirnicama, ispred proizvodnje piletine, svinjetine i jaja.
"Uticaj mlečnih proizvoda na životnu sredinu često prođe ispod radara", upozorila je stručnjakinja Sali Smit, a piše "The New York Post".
Šest stvari koje će se dogoditi ako prestanete da jedete sir
Ako ste razmišljali da promenite ishranu i pripremite telo za sezonu godišnjih odmora, sada je pravo vreme za to. Proverite šta može da se dogodi u vašem organizmu ako izbacite sir iz ishrane.
Bolji tonus i tekstura kože
"Redukcija unosa sira i mlečnih proizvoda može imati pozitivno dejstvo na tonus i teksturu vaše kože. Mlečni proizvodi se povezuju sa većom proizvodnjom masnoće na koži, stoga konzumacija sira može uzrokovati izbijanje bubuljica ili začepljivanje pora", kaže dr Mija Belinger, specijalistkinja interne medicine.
Manje glavobolja i migrena
Ako s vremena na vreme patite od migrena, ishrana bogata sirom i mlečnim proizvodima može biti krivac za to.
"Smanjenje konzumacije sira može smanjiti glavobolje i migrene uzrokovane dejstvom tiramina koji se nalazi u siru", objašnjava Belinger.
Možda ćete smršati
Konzumiranje većih količina sira takođe može negativno da utiče na vaš cilj da smršate. Na primer, jedna porcija čedara od 100 grama može sadržati do 33 grama masti čineći ga jednim od kaloričnijih vrsta sira iz široke primene.
Manji rizik od raka
Smanjenjem unova sira smanjuje se i količina kazeina koju unosite, proteina koji se nalazi u mleku i koji može biti povezan sa nekim zdravstvenim problemima.
"Pokazalo se da kazein povećava stope rasta tumora za određene vrste, kao što je rak prostate i potencijalno rak dojke", kaže dr Dana Elis Hjuns, dijetetičarka u medicinskom centru UCLA.
Manji rizik od pojava upalnih procesa u telu
Dijetetičarka Bes Berger ističe da sir i mlečni proizvodi sadrže puno aditiva, konzervansa i hormona koji mogu uzrokovati upale u telu.
"Nažalost, kvalitet mlečnih proizvoda danas je znatno lošiji i oni su modifikovaniji u odnosu na pre dvadeset godina - to utiče na zdravlje, što pogotovo primećujem kod žena", kaže Berger.
Možda ćete biti manje naduti
"Mlečni proizvodi mogu uzrokovati želudačne smetnje i nadutost zbog nedostatka adekvatnih enzima za razgradnju mlečnog šećera ili zbog pojave alergije. Nekim ljudima nedostaje potrebna količina laktaze u telu, enzima koji vari laktozu, a ta pojava se često klasifikuje kao netolerancija na laktozu", kaže dijetetičarka Trista Best.
U tom slučaju, dobra opcija su biljne zamene za sir.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju -
LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
Komentari 5
Lola
Mihajlo
Dr
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar