Studija: Proizvodnja sira veliki zagađivač životne sredine
Podatak će možda naljutiti ljubitelje ove namirnice, ali proizvodnja sira životinjskog porekla mogla bi biti zaslužna za najveći doprinos emisijama CO2 u atmosferu, prema novom istraživanju.
Foto: Pixabay
Samo jedan kilogram najpopularnijih vrsta sira koje možete pronaći u prodavnicama, kao što su čedar, mocarela, feta i parmezan, proizvodi između 6,5 i 12,8 kilograma ugljen-dioksida, prema studiji konsultantske kompanije "Quantis".
Ta količina emisije navodno je ista onoj do koje dolazi pri vožnji automobila oko 11 kilometara.
Poređenja radi, autori studije otkrili su da bi proizvodnja kilograma veganskog sira uzrokovala 3,7 kilograma CO2 manje.
Svetski ekonomski forum upozorava na to da mlečni sirevi slede odmah iza govedine i jagnjetine kao najveći generatori gasova sa efektom staklene bašte među namirnicama, ispred proizvodnje piletine, svinjetine i jaja.
"Uticaj mlečnih proizvoda na životnu sredinu često prođe ispod radara", upozorila je stručnjakinja Sali Smit, a piše "The New York Post".
Šest stvari koje će se dogoditi ako prestanete da jedete sir
Ako ste razmišljali da promenite ishranu i pripremite telo za sezonu godišnjih odmora, sada je pravo vreme za to. Proverite šta može da se dogodi u vašem organizmu ako izbacite sir iz ishrane.
Bolji tonus i tekstura kože
"Redukcija unosa sira i mlečnih proizvoda može imati pozitivno dejstvo na tonus i teksturu vaše kože. Mlečni proizvodi se povezuju sa većom proizvodnjom masnoće na koži, stoga konzumacija sira može uzrokovati izbijanje bubuljica ili začepljivanje pora", kaže dr Mija Belinger, specijalistkinja interne medicine.
Manje glavobolja i migrena
Ako s vremena na vreme patite od migrena, ishrana bogata sirom i mlečnim proizvodima može biti krivac za to.
"Smanjenje konzumacije sira može smanjiti glavobolje i migrene uzrokovane dejstvom tiramina koji se nalazi u siru", objašnjava Belinger.
Možda ćete smršati
Konzumiranje većih količina sira takođe može negativno da utiče na vaš cilj da smršate. Na primer, jedna porcija čedara od 100 grama može sadržati do 33 grama masti čineći ga jednim od kaloričnijih vrsta sira iz široke primene.
Manji rizik od raka
Smanjenjem unova sira smanjuje se i količina kazeina koju unosite, proteina koji se nalazi u mleku i koji može biti povezan sa nekim zdravstvenim problemima.
"Pokazalo se da kazein povećava stope rasta tumora za određene vrste, kao što je rak prostate i potencijalno rak dojke", kaže dr Dana Elis Hjuns, dijetetičarka u medicinskom centru UCLA.
Manji rizik od pojava upalnih procesa u telu
Dijetetičarka Bes Berger ističe da sir i mlečni proizvodi sadrže puno aditiva, konzervansa i hormona koji mogu uzrokovati upale u telu.
"Nažalost, kvalitet mlečnih proizvoda danas je znatno lošiji i oni su modifikovaniji u odnosu na pre dvadeset godina - to utiče na zdravlje, što pogotovo primećujem kod žena", kaže Berger.
Možda ćete biti manje naduti
"Mlečni proizvodi mogu uzrokovati želudačne smetnje i nadutost zbog nedostatka adekvatnih enzima za razgradnju mlečnog šećera ili zbog pojave alergije. Nekim ljudima nedostaje potrebna količina laktaze u telu, enzima koji vari laktozu, a ta pojava se često klasifikuje kao netolerancija na laktozu", kaže dijetetičarka Trista Best.
U tom slučaju, dobra opcija su biljne zamene za sir.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Espresino - kafa u kombinaciji sa čokoladom
22.12.2024.•
0
Ukoliko ste ljubitelj kafe, onda ste možda u poslednje vreme čuli za sve popularniji espresino - kafu sa čokoladom koja se pije širom Italije, a najbolja je u Rimu, Torinu i na samom jugu ove zemlje.
Samo jedan sastojak je dovoljan za bolji ukus i teksturu kuvanog krompira
22.12.2024.•
0
Krompir je neizostavan sastojak u gotovo svakoj kuhinji. Bez obzira na to pripremate li pire, pečeni ili prženi krompir, postoje trikovi koji vam mogu pomoći da postignete bolje rezultate.
Ne sadrže mnogo kalorija i zdrave su: Ovo su namirnice koje možete da jedete i u većim količinama
20.12.2024.•
1
Ne postoje namirnice koje nemaju kalorije, ali postoji hrana koja ima manje kalorija i koja našem telu donosi brojne zdravstvene prednosti i može da nam pomogne u gubitku prekomerne težine.
Pronađeni štetni sastojci u "Dubai čokoladi"
19.12.2024.•
6
U uzorcima tzv. Dubai čokolade uvezene u Nemačku pronađeno je mnogo štetnih sastojaka, saopštilo je ministarstvo potrošača savezne države Baden-Virtemberg.
Ideja za posni ručak: Evo kako da napravite pijanog šarana
17.12.2024.•
1
Pijani šaran je bez ikakve dileme kralj svake posne slavske trpeze.
Da zasladi i dušu zagreje: Ovo je recept za pikantnu toplu čokoladu
16.12.2024.•
0
Topla čokolada je jedan od omiljenih zimskih napitaka, koji se često vezuje za praznike i ušuškanu kućnu atmosferu dok je napolju hladno.
Čaša sakea napravljenog u svemiru mogla bi da košta pola miliona dolara
15.12.2024.•
0
Japanski proizvođač sakea odlučio je da ode tamo gde nijedan proizvođan do sada nije otišao - u svemir.
Najbolja karbonara zahteva samo šest sastojaka
15.12.2024.•
0
Iako popularna, mnogi karbonaru pogrešno pripremaju.
VIDEO: Palačinke u supi - jelo koje Italijani jedu za praznike
15.12.2024.•
0
Marko je Italijan koji živi u Njujorku, a na svojim društvenim mrežama često deli interesantne italijanske recepte, među kojima je i ovaj za jelo koje se u njegovoj regiji često jede za praznike.
Trik šefice restorana sa Mišelinovom zvezdicom: Kako napraviti savršeni britanski "čips"
14.12.2024.•
0
Nortkout u Lankaširu u Engleskoj ponosi se jednom Mišelinovom zvezdicom, a proglašen je i najboljim britanskim restoranom prema izboru putnika na Tripadvisor-u.
Glavni saveznik posnih jela: Evo kako da napravite majonez bez jaja
12.12.2024.•
3
Posni majonez jedan je od onih recepata koje najviše guglamo tokom perioda posnih slava, budući da većina ukusnih predjela sadrži upravo ovaj sastojak.
Nakon rekordnog skoka cena kafe: Najveće pržionice u Brazilu planiraju isto i za sledeću godinu
12.12.2024.•
2
Najpopularnije pržionice kafe u Brazilu, uključujuci "JDE Peet's", jednu od najvećih svetskih kompanija u toj oblasti, nameravaju da povećaju cene početkom sledeće godine.
"Taste Atlas" objavio listu najboljih kuhinja sveta: Srbija visoko rangirana
11.12.2024.•
4
Popularni gastro vodič "Taste Atlas" objavio je godišnju listu 100 najboljih kuhinja sveta, a srpska kuhinja se plasirala na visoko 15. mesto.
VIDEO Ovo su dva recepta za čokoladne šišarke: Jednostavno, a jeftino
10.12.2024.•
0
Desert u obliku šišarki oduševio je prošle godine korisnike društvenih mreža, a s obzirom na to da se bliže novogodišnji praznici, donosimo recept.
Da vam se pirinač ne lepi za šerpu: Isprobajte ove jednostavne metode
08.12.2024.•
0
Pirinač je nezaobilazan sastojak mnogih jela širom sveta, a njegova svestranost čini ga omiljenim u mnogim kuhinjama.
Novi spisak nematerijalne baštine Uneska: Japanski sake, austrijska jabukovača i bačve iz Gvatemale
05.12.2024.•
3
Unesko je priznao japanski drevni proces kuvanja sakea kao "nematerijalnu kulturnu baštinu" za koju se proizvođači nadaju da će probuditi globalno zanimanje za to tradicionalno pirinčano vino.
"Chef" iz Novog Sada vam donosi recept: Kremasti tart sa kiselim kupusom i dimljenim mesom
05.12.2024.•
0
"Chef" Milica Petrušić radila je po vrhunskim restoranima u Srbiji i Evropi, uključujući i one s čuvenim Mišelinovim zvezdicama, a sada za 021.rs predstavlja ukusne i zdrave recepte.
Prosečan stanovnik Srbije godišnje popije oko 600 šoljica kafe
05.12.2024.•
2
Građani Srbije piju kafu koja dolazi iz zemalja Latinske Amerike, Afrike i Azije, a pravilnikom o kvalitetu koji se primenjuje već dve godine, na tržištu je sve više zamena za ovaj napitak.
Osam najzdravijih sireva po preporuci svetskih nutricionista
04.12.2024.•
1
Sir se smatra zdravom namirnicom bogatom kvalitetnim proteinima jer sadrži kalcijum, kalijum, magnezijum, vitamina B a neke vrste sadrže i korisne probiotike koji su dobri za probavu i opšte zdravlje.
Čeburek - ulična hrana koju vole i Rusi i Ukrajinci
04.12.2024.•
0
Čeburek je jeftina i vrlo jednostavna pita od testa punjenog mlevenim mesom koja se prži u dubokom ulju a omiljena je ulična hrana u bivšim sovjetskim republikama.
Piće namenjeno "fanaticima za majonez": Da li biste probali napitak sa ukusom umaka od jaja?
03.12.2024.•
0
Mnogi svetski gurmani smatraju da Japanci prave najbolji majonez na svetu, ali bi se samo najhrabriji osmelili da probaju najnoviji proizvod iz njihove kuhinje.
Komentari 5
Lola
Mihajlo
Dr
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar