Znate li šta je zapravo "vazduh" u kesici čipsa?

Svi već znamo da kada otvorimo kesicu čipsa, polovina nje je ispunjena "vazduhom" koji služi tome da se grickalice ne zdrobe.
Znate li šta je zapravo "vazduh" u kesici čipsa?
Foto: Pixabay
Taj vazduh je zapravo azot. 
Azot se može koristiti u gotovo svakom koraku proizvodnog procesa kad je o prehrambenoj industriji reč.  Neki primeri su mlevenje, punjenje, flaširanje i čišćenje sirovina. 
A najčešća primena azota je u proizvodnji čipsa, smokija i sličnih grickalica tokom procesa pakovanja.
 
Azot je gas i koristi se tokom procesa pakovanja za uklanjanje "vazduha", a posebno kiseonika.
 
Kiseonik je vrlo reaktivan, a to znači da se lako spaja s drugim molekulima i to rezultira kvarenjem hrane ili gubitkom svežine. 
 
Korišćenjem azota za izbacivanje kiseonika iz kesica grickalici se produžava rok trajanja, a kvalitet hrane se zadržava.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!

Teme

čips

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Espresino - kafa u kombinaciji sa čokoladom

Ukoliko ste ljubitelj kafe, onda ste možda u poslednje vreme čuli za sve popularniji espresino - kafu sa čokoladom koja se pije širom Italije, a najbolja je u Rimu, Torinu i na samom jugu ove zemlje.