Istraživači koji su svojevremeno poslali boce vina Petrus u kosmos kako bi istražili način na koji bestežinsko stanje deluje na vino, sa ovim bocama su poslali i sadnice vinove loze, merloa i kaberne sovinjona.
Naredna faza eksperimenta je berba grožđa sa sadnica koje su rasle u kosmosu, prenosi vinski magazin "Vino & Fino".
Ukupno 320 sadnica provelo je u svemiru više od godinu dana na Međunarodnoj svemirskoj stanici u okviru projekta "Wise mission" u koji je kompanija "Space Cargo Unlimited" uključila, pored drugih uglednih partnera, i Institut za vino Univerziteta u Bordou.
Cilj projekta je istraživanje uticaja mikrogravitacije i ekstremnih uslova na čokote vinove loze.
Rezultati polako pristižu, ali već u ovoj fazi postoje indicije da takva vinova loza ima veću otpornost na plesan i filokseru, kao i razlike u sadržaju polifenola u odnosu na sadnice sa Zemlje.
Za sledeću godinu zakazana je prva prava berba grožda sa svemirskih sadnica, uz pravljenje malih količina vina namenjenog istraživanju.
Slanje novih sadnica u kosmos očekuje se 2024. godine.
Glavni istraživač na projektu Mihael Lebert rekao je da je oduševljen mogućnošću da nam svemir pomogne u stvaranju sorti vinove loze koje su otpornije na klimatske promene.
"Naravno da je potrebno još mnogo posla, ali nas budućnost veoma uzbuđuje, naročito kada je u pitanju prva vinarska berba grožđa iz svemira", rekao je Lebert.
Komentari 0
Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar