Slovenija pred sudom EU: Italija je tuži zbog balzamiko sirćeta
Italijanska vlada pokreće prekršajni postupak protiv Slovenije u pokušaju odbrane autentičnosti svog balzamiko sirćeta koje je geografski zaštićeno.
Foto: Pixabay
Problem je nastao kada je početkom prošle godine slovenačka vlada obavestila Evropsku komisiju da planira da uvede standarde u proizvodnji sirćeta i da svako vinsko sirće pomešano sa koncentratom voćnog soka plasira na tržište kao "balzamiko sirće", prenosi Euronews Srbija.
Bivši italijanski premijer Mario Dragi dao je zeleno svetlo državnom tužilaštvu za pokretanje prekršajnog postupka jer po zakonu iz 2009. godine, izraz "aceto balsamico di Modena" (balzamiko sirće iz Modene) mogu koristiti samo proizvođači iz italijanskog grada Modene i regije Emilia-Romanja.
Italijani su, međutim, izgubili pravni spor sa Nemačkom 2019. godine kada su pokušali da spreče nemačku kompaniju da koristi autentično ime za svoje sirće. U tom slučaju je sud u Luksemburgu presudio da ja zaštićena samo oznaka balzamiko sirćeta iz Modene, ali ne i sam naziv.
Italijani, koji pokušaj Slovenije smatraju skandaloznim, žele da zaštite svoj brend na tržištu vrednom milijardu evra koje je, u odnosu na prošlu godinu, poraslo za 60 odsto. Kao argument Italijani navode dugu tradiciju koja nalaže da neko balzamiko sirće mora da odleži 12 godina, neko 25, a posebno ekstra klase čak 200 godina.
Pravni slučaj biće saslušan pred Sudom pravde Evropske unije, do konsultacija sa Evropskom komisijom.
Akcije protiv Slovenije počele su u vreme vlade premijera Marija Dragija, čija je vlada postavila kao prioritet zaštitu italijanske baštine hrane i pića.
I ako se desi da vlast u Italiji preuzmu desničari, teško je verovati da će se dozvoliti "piraterija" u vezi sa italijanskim proizvodima.
Hrana pred sudom i u drugim evropskim zemljama
Italijanska poslanica Mara Bicoto, pripadnica Severne lige, pokrenula je ove godine inicijativu koja traži zabranu korišćenja naziva "prošek" za tradicionalno hrvatsko desertno vino koje se već vekovima proizvodi u Dalmaciji i primorju.
Hrvatski vinari su do sada pokazivali spremnost na kompromis dodavanjem prideva "dalmatinski" kako bi se napravila dodatna razlika između prošeka i italijanskog prosecca.
Svađe oko autentičnosti i porekla namirnica često dospevaju na naslovne strane, ali i na sudove, kada dođe do takozvane "agropiraterije".
Ranije ove godine odlučeno je da Danci više ne mogu da nazivaju beli sir napravljen u Danskoj "feta", i to je bila velika pobeda za Grke koji tvrde da imaju šest hiljada godina monopol na proizvod.
Zaštitu hrane po zemljama i regionima kontroliše eAmbrosia, registar EU u kojem su francuski šampanjac, poljska votka i Sneem crni puding iz Irske među više od hiljadu drugih namirnica i pića. Hrana koja se nalazi na listi ima pravo na pravnu zaštitu radi omogućavanja očuvanja kulturnog nasleđa.
Sporovi oko kulturnog nasleđa često mogu izbiti i izvan sudnice kao u sporu valensijskih kuvara koji su ljuti zbog recepta za paelju britanskog kuvara Džejmija Olivera, ali ima i ozbiljnijih slučajeva.
Unesko je nedavno stavio ukrajinski boršč na svoju listu ugrožene baštine, uprkos protestima ruskog ministra kulture.
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Kupine iz Srbije povučene sa tržišta Švedske i Danske zbog norovirusa
21.11.2024.•
3
Švedska povlači sa tržišta kupine poreklom iz Srbije zbog prisustva norovirusa, objavio je RASFF evropski sistem za brzo uzbunjivanje i obaveštavanje o hrani.
Puterasti ovčiji sir iz Portugala proglašen za najbolji na svetu
20.11.2024.•
3
Portugalski specijalitet "puterasti ovčiji sir" (Queijo de Ovelha Amanteigado) proglašen je najboljim sirom na svetu.
Ovo je trik "3:1" za savršeno skuvan pirinač
18.11.2024.•
1
Za idealano skuvan pirinač koji se ne lepi važno je da na jednu šolju pirinča u šerpu sipate tri šolje vode a u to možete dodati i koju kap soka od limuna.
Nekoliko razloga: Zašto je dobro piti gaziranu vodu?
18.11.2024.•
0
Postoji više razloga zbog kojih je dobro piti gaziranu vodu.
Naučnici otkrili koja vrsta kafe se povezuje s rakom, a koja je najzdravija
17.11.2024.•
7
Instant kafa najčešći je izbor kafopija u Evropi, ali stručnjaci upozoravaju da prekomerno konzumiranje takve kafe može povećati rizik od nekih vrsta raka.
Danas je Svetski dan baklave - sastojci se razlikuju od regiona do regiona
17.11.2024.•
0
Svetski dan baklave obeležava se 17. novembra.
Ponovo pokrenuta proizvodnja "Plazme", ali u smanjenom obimu
15.11.2024.•
16
Kompanija "Bambi" saopštila je večeras da je u fabrici u Požarevcu u smanjenom kapacitetu započela proizvodnju keksa "Plazma", nakon požara koji se u junu dogodio u tom pogonu.
"Chef" iz Novog Sada vam otkriva tajnu hrskavih krompirića
14.11.2024.•
0
Hrskavi krompirići su omiljena poslastica mnogih ljudi, a koja je tajna u dobijanju hrskave teksture, otkriva vam "Chef" Milica Petrušić koja za 021 predstavlja ukusne recepte.
Kako da vam palačinke više ne budu žilave: Pogledajte koji sastojak treba da dodate
13.11.2024.•
2
Palačinke su jelo koje gotovo svi obožavaju, bez obzira na to da li su slane ili slatke. Uvek su poželjne, bilo da ih pripremate za doručak, užinu ili neku specijalnu priliku.
Beli tartuf težak skoro kilogram prodat za 140.000 evra
13.11.2024.•
0
U Albi, u dvorcu Grincane Kavour, održana je 25. svetska aukcija belih tartufa.
Da li ste probali hačapuri: Tradicionalni gruzijski hleb sa sirom
12.11.2024.•
2
Hačapuri je tradicionalno gruzijsko jelo koje se sastoji od hleba punjenog sirom, a često uključuje i jaje i puter.
Spisak 10 najboljih peciva na svetu prema Taste Atlasu: Od mantija do kroasana
12.11.2024.•
0
Gastro vodič Taste Atlas objavio je snimak koji predstavlja listu od 10 najboljih peciva sveta, a zanimljivo je da je bosanski burek na 10. mestu, dok su prvu poziciju zauzele novopazarske mantije.
VIDEO Volite soja sos? Evo kako se on zapravo pravi - proces podrazumeva i buđ
12.11.2024.•
1
Azijska hrana sve je popularnija i kod nas i sve više ljudi priprema azijska jela kod kuće, a neizostavan dodatak mnogim takvim jelima je soja sos.
VIDEO: Ljudi putuju hiljadama kilometara kako bi probali ovu viralnu hranu
10.11.2024.•
0
Nije neuobičajeno da na osnovu hrane biramo koji ćemo grad ili državu posetiti.
Pogledajte kojih pet neobičnih dodataka širom sveta stavljaju na picu: Od banane do ribe
08.11.2024.•
0
Pica u drugim zemljama može izgledati sasvim drugačije nego u vašoj lokalnoj piceriji. Sir, feferoni i masline su među standardnim dodacima za picu širom sveta.
"Chef" Milica iz Novog Sada: Medeno kestenje za bolje varenje i bolji rad srca
07.11.2024.•
0
"Chef" Milica Petrušić radila je po vrhunskim restoranima u Srbiji i Evropi, uključujući i one s čuvenim Mišelinovim zvezdicama, a sada za 021.rs predstavlja ukusne i zdrave recepte.
Japanska pića sake i šoču Unesko će uvrstiti na listu svetske kulturne baštine
05.11.2024.•
0
Savetodavni odbor Uneska preporučio je da se japanska tradicionalna veština pravljenja alkoholnih pića sake i šoču uvrste na listu nematerijalne kulturne svetske baštine.
Lanac brze hrane "Taco Bell" stiže u Srbiju: Ljubiteljima košarke poznat i zbog Nikole Jokića
03.11.2024.•
2
Američki lanac brze hrane inspirisan meksičkom kuhinjom "Taco Bell" uskoro stiže u Srbiju.
"Koka-kola" dostupnija i jeftinija od vode u Meksiku: Tretira se kao božanstvo, piju je čak i bebe
03.11.2024.•
4
Stanovnik meksičke države Čijapas pije neverovatnih 821,2 litara koka-kole godišnje, što je otprilike 32 puta više od svetskog proseka.
"Chef" iz Novog Sada vam predstavlja smesu od rena za jačanje organizma ove zime
31.10.2024.•
2
Treba brinuti o zdravlju svakog dana, a uslugu svom organizmu možete da učinite tako što ćete jesti posebnu smesu od rena.
VIDEO: Jedna od najčešćih grešaka koju većina ljudi pravi kad prži hranu
31.10.2024.•
0
Znamo, pržena hrana nije najzdravija, ali s vremena na vreme joj ne možemo odoleti.
Komentari 2
Dragan
Crveni
Preteruju.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar