Većina ljudi Bolonju uglavnom veže za čuveni sos za pastu koji nosi ime ovog grada, ali iz nje i čitave regije Emilija-Romanja potiču i balzamiko sirće, mortadela, parmezan i pršut Parma.
U ovom kraju su i lazanje i tortelini u bujonu prvi put napravljeni.
Kulinarska izvrsnost Bolonje nije samo stvar prošlosti.
Grad se i u današnje vreme ponosi svojom hranom i prepun je restorana. U njemu ćete naći skrivene kutke koje posećuju lokalci, restorane za turiste respektabilnog kvaliteta, kao i one nagrađene Mišelinovim zvezdicama. Imajući to u vidu, možda i nije toliko iznenađujuće što je Bolonja proglašena za gastronomsku prestonicu sveta.
Osim toga, ovaj grad vredi posetiti i zbog mnogih drugi stvari. Od prelepog srednjovekovnog starog grada i skoro hiljadu godina starog univerziteta, pa do njegovih trgova i ikoničnih arkada njegovih zdanja, Bolonja je obavezna destinacija za sve one koji bi voleli da na trenutak zakorače u neko drugo doba, zbog čega je godišnje poseti čak 1,5 miliona turista.
Komentari 5
L. D
Dr mr pr gin str
komsha
ako si vec iz vojvodine, ne ides u madjarsku da bi jeo.. vec smo tu, samo nadji restoran i privati se..
ali ako volis talijansku kuhinju, neces ici u novosadske picerije na frizbi pice i prekuvana testa sa sojom i slaninicom od uginulih prasica sto prodaje m... nego u italiju
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar