Jabuke u šlafroku - miris i ukus detinjstva i idealan dezert za hladne dane

Jedan od dezerata koji je sinonim za jesenje dane definitivno su pohovane jabuke, poznatije kao jabuke u šlafroku.
Ime su dobile zbog testa koje im služi kao ogrtač, odnosno šlafrok - nemački izraz za kućni ogrtač - a poznate po jednostavnosti, bile su na meniju baka i mama.
Jabuke u šlafroku, kao starinska poslastica, sigurno će vas podsetiti na detinjstvo i zadovoljiti želju za slatkim, a odličan su izbor uz šoljicu toplog čaja. Služe se tople, ali su jednako ukusne i hladne, a najbolje je da za pravljenje ove tradicionalne poslastice koristite kiselkaste jabuke, međutim nema prepreka za pripremu ako pri ruci imate i one slatke.
Sastojci:
 
3 veće jabuke
 
2 jajeta
 
200 g oštrog brašna
 
2 velike kašike ruma
 
2 dl mleka
 
50 g šećera
 
prstohvat soli
 
100 g gustina
 
1 dl ulja za prženje
 
Priprema:
 
Razmutite jaja. Dodajte so, šećer i rum pa dobro promešajte. Ubacite oštro brašno i mleko pa umutite kašičicom da dobijete glatku smesu bez grudvica. Smesa mora biti gušća od one za klasične palačinke, odnosno otprilike gusta poput smese kakva se koristi za izradu debelih američkih palačinki. Zatim jabuke ogulite i operite. 
 
Ako imate odstranjivač jezgra, s njim izvadite sredinu jabuke i zatim jabuku nasecite na kriške debljine pola centimetra. Ako nemate odstranjivač, nasecite ih odmah na kriške, a zatim jednostavno nožićem odstranite tvrdu sredinu s košticama. 
 
Tako pripremljene jabuke uvaljajte u gustin. U dubljoj tavi za prženje zagrejte ulje na srednje jakoj vatri. Za razliku od klasičnog pohovanja, gde je potrebno više masnoće, ovde nije potrebna velika količina. 
 
Krišku jabuke umočite u smesu, malo protresite da se ocedi višak i pažljivo spuštajte u tavu. Pržite kratko sa svake strane dok kriške ne poprime zlatnožutu boju. Stavljajte ih na tanjir obložen papirnim ubrusima kako bi se upio višak masnoće. 
 
Pre posluživanja možete po želji posuti šećerom u prahu i cimetom.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće