Možda ste potrošili pozamašnu sumu novca za fin komad bifteka u mesari, samo da biste ga doneli kući i lošom pripremom ga učinili nejestivim. Ili ste možda pratili sve prave korake, ali još uvek ne dobijate one posebne ukuse ovog parčeta mesa na koje ste navikli kada naručite biftek u restoranu, prenosi
City Magazin.
Čak iako ste majstor za kuvanje, vrlo je moguće da pravite sledeće, inače vrlo česte greške u pripremi bifteka, a da toga uopšte niste svesni.
Spremate biftek odmah nakon što ga izvadite iz frižidera
Ono što mnogi ljudi možda ne shvataju je da bifteku morate dati malo vremena da se zagreje na sobnoj temperaturi pre nego što počnete da ga kuvate.
"Ako ga izvučete iz frižidera i odmah krenete da ga spremate, male su šanse da ćete uspeti da učinite da on bude srednje pečen", kaže Čak Silari, kuvar u ketering servisu Mortadella Head.
"Vrelini iz tiganja je potrebno duže da prodre u meso i stoga je potrebno da se biftek duže prži, što rezultira nedovoljno pečenom unutrašnjošču i preteranom pečenom spoljašnošću mesa", kaže Debra Rejnford, diplomac Cordon Bleu akademije sa deset godina iskustva u restoranima sa Mišelin zvezdicama širom Evrope. Umesto toga, ona predlaže da "ostavite vaš biftek na sobnoj temperaturi do sat vremena pre kuvanja."
Stavljate meso u tiganj pre nego što se ulje dovoljno zagreje
Ako odlučite da pržite biftek, treba da budete sigurni da se on pravi na dovoljno visokoj temperaturi.
"Kada pržite biftek, važno je da meso ostvari kontakt sa vrelim tiganjem, jer jedino tako ćete dobiti taj specifični ukus, od koga ide voda na usta", kaže Rejnford.
Ona takođe tvrdi da je važno izabrati i pravi tip tiganja.
"Koristite tiganj od livenog gvožđa, zagrejte ulje na jakon vatri, a zatim stavite biftek u vrelo ulje i pritisnite ga tako da svaki deo njegove površine ima kontakt", predlaže Rejnford.
Stavljate začine na biftek u pogrešnom trenutku
Većina ljudi stavlja začine zajedno sa solju na meso pre početka prženja bifteka. To nije poželjno, jer dati začini mogu izgoreti na visokoj temperaturi u tiganju.
"Ako želim da meso opelemnim različitim ukusima, uzeću u ruku grančicu svežeg začinskog bilja, kao što je, na primer, ruzmarin, i s njime pokupiti sokove iz tiganja i iskoristiti ovako natopljenu grančicu za premazivanje mesa", kaže Kris Mekdejd, kuvar i suvlasnik restorana Gus’s Chop House.
Još jedna stvar koju treba uzeti u obzir kada dodajte začine bifteku je da vodite račun da ne stavite so prerano na meso.
"Mnogi ljudi stavljaju so i biber na biftek odmah nakon što ga izvade iz frižidera, ali to je velika greška", kaže Rasti Hensen, kuvar i autor bloga Hunters Feast, i dodaje: "So izvlači sokove iz mesa, i čini biftek suvim, zbog čega je poželjno da ga posolite neposredno pre nego što ga stavite u tiganj ili odmah kad krene da se prži."
Prečesto okrećete biftek
Kada spremate biftek u tiganju, možda ćete biti u iskušenju da ga često okrećete kako biste proverili koliko je skuvan. Međutim, kuvari upozoravaju da ne treba preterivati sa okretanjem, jer to zapravo može otežati određivanje nivoa pečenosti vašeg bifteka.
"Jedan od načina da popravite svoje šanse za spremanje ravnomerno pečenog bifteka (bilo kog nivoa pečenosti) je da ga okrenete samo jednom", kaže Hensen i dodaje: "Stalnim okretanjem, teško je proceniti da li je gotov i rizikujete da bude prepečen ili neravnomerno skuvan."
Servirate meso odmah nakon završetka njegove pripreme
Mnogi misle da kada sklone biftek sa tiganja i stave ga na tanjir, da je on tada najbolji za konzumiranje, ali u stvari, to nije baš tako.
"Prva greška koju pravi većina novih kuvara je potcenjivanje koliko dugo morate da ostavite biftek da se odmori nakon što je spremljen", kaže Džena Moran, profesionalna kuvarica i osnivačica digitalnog kulinarskog portala Whimsy and Spice.
Da biste zaista dobili najbolje od svakog sočnog, ukusnog zalogaja vašeg bifteka, naš savet je da budete malko strpljivi.
"Odmaranje bifteka pet minuta omogućava da se svi njegovi sokovi slegnu, stvarajući divno sočno parče mesa. Ako ga isečete odmah nakon što je skuvan, sokovi neće stići do svakog kutka mesa i na kraju će ono biti suvo", objašnjava Moran.
Komentari 8
Nemanja
Kad je odradilo posao, zagrevate tiganj na "počeo je da dimi", koristite juneći loj a ne ulje, odlično trpi visoke temperature. Meso izvadite, obilno posolite i pobiberite i na vreo tiganj ili usijan roštilj 3-4 minuta po strani, zavisno od debljine. Nakon okretanja u tiganju, na polovini procesa dodate kašiku putera, zdrobljen čen belog luka (dovoljno je psenicom, bez čišćenja) i par grančica Majčine dušice. Sa time što se otpustilo u tiganju prelivate kašikom stejk dok se dovršava. Nakon kuvanja, obavezno isti vremenski period odmaranja, da se sokovi skupe u sredini. Prilog- rukola sa balzamikom i plavim sirom, sos od vina sa demiglejsom.
Prijatno :)
Student
Ovi saveti su dobrodosli, ja licno ga pecem 3min i svakih 30 sekundi ga okrecem na drugu stranu.
Dodate maslac na kraju pecenja na biftek i onda sve sto se iscedi iz njega ubacite u tiganj, dodate jos malo maslaca i skuvano testo, koje ce pokupiti sve te ukuse... Spanać uz to i imate vrhunski obrok. Tako je dovoljno i 200g mesa.
Uz sve to flasa vina od recimo 1000 din i za 2500 imate večeru koju biste u restoranu platili oko 10.000
Baba
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar