Guščja pašteta zabranjena u kraljevskim rezidencijama u Britaniji
Specijalitet foa gra (foie gras) zabranjen je u svim kraljevskim rezidencijama, naredba je kralja Čarlsa Trećeg.
Foto: Pixabay
Kralj Čarls je potvrdio da foa gra, koji se pravi od guščje ili pačje jetre, nije na meniju u kraljevskim domaćinstvima, uključujući Balmoral, Sandringem, zamak Vindzor, zamak Hilsboro i Bakingemsku palatu. Ovu zabranu potvrdila je i Bakingemska palata, nakon reakcije aktivista za dobrobit životinja, prenosi RTS.
Britanskim farmerima zabranjeno je da proizvode paštetu koju prave od jetre prisilno hranjenih pataka ili gusaka, na način koji omogućava veći rast mase jetre.
Međutim, ova luksuzna hrana i dalje može da se uveze iz inostranstva.
Inače, zabrinutost zbog okrutnosti prema životinjama naterala je i Gradsko veće Njujorka da, većinom glasova, zabrani prodaju guščje i pačje džigerice.
Njujork će se tako, kada ova zabrana stupi na snagu, pridružiti Kaliforniji u kojoj je takođe zabranjeno prodavati jetru uzgajanih patki i gusaka.
Stupanje zabrane na snagu zavisi od toga šta će se desiti sa tužbama koje su pokrenule dve farme.
Kada je reč o britanskoj kraljevskoj porodici, u pismu organizaciji za zaštitu životinja "Peta", domaćinstvo kralja Čarlsa je potvrdilo da ovo jelo više nije na meniju u kraljevskim domaćinstvima.
Elisa Alen, potpredsednica Pete, pozvala je druge da slede primer kralja Čarlsa i ovu paštetu skinu sa menija.
"Video snimak ptica koje se bolno i nasilno hrane dovoljan je da bilo ko izgubi apetit", navela je Alenova.
Specijalitet napravljen od jetre patke i guske koje su veštački utovljene prisilnim hranjenjem omiljen je među mnogim gurmanima.
Ali način na koji se proizvodi - korišćenjem metalnih cevi za prisilno hranjenje i do četiri puta dnevno - osudile su grupe za zaštitu životinja.
Ankete pokazuju da se dve trećine ljudi protivi prodaji foa gra u Britaniji.
Alternativa ovoj pašteti u nekim prodavnicama luksuzne hrane je pašteta "pateria de sousa" koja je napravljena od ptica sa farme u Španiji, gde se one podstiču da prirodno jedu na način koji bi povećao masu njihove jetre.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
O New York Cookies svi pričaju: Donosimo vam recept za njih
10.01.2025.•
0
Ako volite poslastice i stalno ste u potrazi za novim receptima, a još ste i aktivni na društvenim mrežama, onda ste sigurno čuli za trenutno najpopularnije keksiće o kojima bruji ceo internet.
Naučnici utvrdili u koje doba dana je najbolje piti kafu
09.01.2025.•
4
Jutarnje ispijanje kafe moglo bi imati više zdravstvenih koristi od konzumacije napitka tokom dana, prema novom istraživanju, prenosi nemačka agencija dpa.
Kuvano vino: Kako ga napraviti i koja vina izbegavati?
07.01.2025.•
0
Praznični dani idealni su za zimske đakonije i napitke kao što je kuvano vino.
Vino više nije omiljeno među Francuzima - preferiraju pivo
07.01.2025.•
1
Potrošnja vina u Francuskoj sve više opada, a popularnost piva ubrzano raste.
Kako da sami napravite Ferero Roše kuglice - ovo je recept
07.01.2025.•
2
Jedan od najpoznatijih slatkiša na svetu definitivno su Ferero kuglice, poznate po svojoj teksturi i bogatom ukusu lešnika i čokolade.
Evo koliko dugo ruska salata može stajati u frižideru
07.01.2025.•
5
Ruska salata se priprema od povrća, majoneza, salame i jaja, što je čini vrlo osetljivom na kvarenje.
Crno vino - da li je zapravo toliko zdravo kao što se misli?
06.01.2025.•
1
Crno vino, kao jedna od osnovnih namirnica koje stručnjaci preporučuju kada je u pitanju zdrava mediteranska ishrana, moglo bi da ostane prošlost.
Posna trpeza za Badnji dan: Ovo je šest ukusnih predloga
05.01.2025.•
1
Donosimo vam recepte za šest posnih jela koja možete poslužiti ukućanima i gostima na Badnji dan.
Nastavnica srpskog iz Aleksinca svojim tortama pobeđuje na takmičenjima širom zemlje
05.01.2025.•
0
Profesorka srpskog jezika iz Aleksinca Branka Videnović poznata je i po svojim tortama.
Kokos štanglice sa četiri sastojka: Evo kako da napravite ukusan i zdrav desert
03.01.2025.•
1
Ako volite slatkiše, ali istovremeno se želite i da se zdravije hranite, svakako bi trebalo da isprobate jednostavni desert od kokosa.
Objavljena lista od 100 najnezdravijih namirnica: U vrhu je grickalica koju mnogi često jedu
30.12.2024.•
5
Magazin Eat This, Not That kreirao je listu najnezdravijih namirnica na svetu koja uključuje brojne grickalice koje rado konzumiramo, a uz to su i objasnili zašto ih treba izbegavati.
Hleb (kao i sva druga hrana) može uticati na kvalitet vašeg sna
29.12.2024.•
0
Ukoliko se mučite sa snom - ishrana može biti ključna kako biste rešili ovaj problem, a u tome vam može pomoći redovno konzumiranje hleba od kiselog testa.
Švajcarci sve bliži tome da iz delića zrna kakaa omoguće beskonačnu proizvodnju čokolade
29.12.2024.•
1
Za mnoge je čokolada neizostavan deo praznika, ali i ostalih dana u godini. Međutim, uzgoj klasičnog kakaa ima gorke strane.
Kada je najbolje da se koristi meko, a kada oštro brašno?
29.12.2024.•
1
Podela brašna na meko i oštro možda nam je i najpoznatija od svih. Ta mala podela govori nam o tome na koji se način brašno samlelo u proizvodnji i ključna je kako bi nam recepti uspeli.
Ovaj začin može da pomogne u smanjenju stresa
28.12.2024.•
0
Upravljanje stresom je važno za mentalno i fizičko zdravlje, ali nije uvek lako.
Zaštićen brend leskovačke ljutenice: Neka se spremi i leskovačka mućkalica
25.12.2024.•
0
Tradicionalna zimnica koja je mešavina ljute paprike i paradajza, poznatija kao ljutenica, zaštićena je i registrovana u evidenciji Svetske organizacije za intelektualnu svojinu, preneo je RTS.
Pogledajte koje kombinacije sa kafom treba izbegavati: Alkohol i kafa nisu dobar spoj
25.12.2024.•
0
Kafa je omiljeni napitak mnogih ljudi, a za mnoge je nezamisliv dan bez nje.
Napravite domaće fritule: Recept za savršeno meke i mirisne novogodišnje grickalice
24.12.2024.•
0
Fritule su tradicionalna poslastica poreklom sa jadranske obale, poznata po svojoj jednostavnosti i neodoljivom ukusu.
Poslastičar napravio božićni kolač sa zlatnom folijom i Svarovski kristalima - kilogram 900 evra
24.12.2024.•
1
Poslastičar iz Pijemonta Dario Hartvig napravio je panetone sa Svarovski kristalima za božićne praznike.
Niste sigurni da li je ulje dovoljno zagrejano za prženje: Isprobajte trik sa čačkalicom
23.12.2024.•
0
Prženje hrane, bilo da ste iskusni ili kuvar početnik, ponekad može da postane pravi izazov.
Espresino - kafa u kombinaciji sa čokoladom
22.12.2024.•
0
Ukoliko ste ljubitelj kafe, onda ste možda u poslednje vreme čuli za sve popularniji espresino - kafu sa čokoladom koja se pije širom Italije, a najbolja je u Rimu, Torinu i na samom jugu ove zemlje.
Komentari 2
Dzoni
"kljukanje gusaka je ipak manje surovo od toga"
Kako to misliš? Od čega je kljukanje manje surovo kad i kljukane guske takođe zakolju.
Naprotiv: manji je problem guske zaklati neizmučene.
Bravo za Čarlsa.
Deks
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar