Njena prosečna ljutina je 2,2 miliona skovila (merna jedinica ljutine). Uzgojio ju je Ed Kari ukrštanjem papričice nage, koja raste u Pakistanu i crvenog habanera s ostrva Sveti Vinsent. Takođe je poznata pod nazivom HP22B.
Za ljutinu ove paprike odgovorna je kapsaicin. Ova hemijska materija pokazuje različite rezultate u zavisnosti od okolnih uslova, a menja se i u zavisnosti od genetske strukturr biljke i mesta uzgoja.
Plodovi su dugački 5-7,6 centimetara s prečnikom od 2,5-5 centimetara. Slatke su i voćne arome, što je neuobičajeno za ultra ljute papričice. Tek nakon nekoliko sekundi dolazi ekstremna ljutina, prenosi portal Volim ljuto.
Ova papričica koristi se za pravljenje ljutih umaka. Osim u obliku umaka, može se koristiti kao prah ili tucana ljuta paprika.
Najčešće se koristi u indijskim i meksičkim restoranima. Osobe koje nisu navikle da konzumiraju ljutu hranu mogu imati problema s varenjem. Carolina reaper uzrokuje znojenje i suzenje očiju.
Flašica sosa napravljenog od ove papričice u Americi košta otprilike 12 dolara. Ranije je rekord najljuće paprike držala indijska paprika bhut jolokia, čija je ljutina iznosila 1,2 miliona skovila.
Komentari 1
BlasteR
P.S. Ako hocete da se malo nasmejete tudjoj muci, pogledajte :D
https://www.youtube.com/watch?v=vGhKyWYx7oM&t=401s&ab_channel=mddj97
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar