Ovaj gusti, kompaktni kolač je sličan popularnim lava kolačima, a ime mu potiče od švedske reči "kladdig", što znači lepljiv ili neuredan. Postoji mnogo različitih recepata za kladdkaku, ali svi imaju jednu zajedničku stvar: nikada se ne koristi prašak za pecivo ni druga sredstva za dizanje testa.
Nedostatak mehurića koji nastaju upotrebom sredstava za dizanje osigurava gustu teksturu kolača. Uobičajeni sastojci uključuju maslac, šećer, brašno, jaja, kakao prah i ponekad čokoladu, a mogu se dodati i mleveni orasi i razne arome i začini, poput vanile.
Poreklo kladdkake je nepoznato, a jedna teorija kaže da je nastao tokom Drugog svjetskog rata, kada je prašak za pecivo u Švedskoj bilo teško nabaviti.
Ovaj kolač ima ukupno sedam sastojaka, među kojima je i prstohvat soli, a čitava priprema je zapravo jednostavna.
Priprema:
Otopite maslac, pomešajte ostale sastojke i samo ste 20 minuta udaljeni od bogatog čokoladnog raja. Jedino na šta morate da pazite je da ga ne prepečete jer ne želite da izgubite onu lepljivu gnjecavost u sredini.
Kolač je gotov kada vrh postane čvrst, ali se i dalje lako lomi na dodir.
Najlakši čokoladni kolač koji možete zamisliti i odličan desert za goste koji izgleda sasvim reprezentativno, iako ima samo jedan "sprat" i nema nikakvu vrstu glazure.
Po želji ga možete poslužiti sa šlagom i sladoledom i malo svežeg voća.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju -
LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
Komentari 2
Siniša
pera nevera
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar