Priprema:
- 20 g kvasca rastopiti u malo mleka, dodati malo soli i toliko brašna koliko je potrebno da se zamesi retko testo.
- Ostaviti kvasac da uskisne, a onda umesiti testo.
- U sud za mešanje staviti komad maslaca, 100 grama šećera i 4 žumanceta, pa to dobro umutiti.
- Dodati uskisli kvasac i umesiti sa oko 1/2 litre mlakog mleka.
- Dodati 1 kg brašna i testo mesiti sve dok se na testu ne pojave plikovi i ne počne da se odvaja od suda u kome se mesi.
- Sud s testom staviti na toplo otprilike dva sata.
- Dasku posuti brašnom, izručiti testo, podeliti ga na jufke (grudve testa), pokriti ih salvetom i ostaviti da malo odstoje.
- Potom ih razviti ili oklagijom ili na stolnjaku, pošto se kore mogu lepo razvijati i kad su od kiselog testa.
- U šerpu staviti veći komad maslaca, rastopiti ga i njime poprskati razvučene kore, zatim ih nadenuti makom (u nastavku kako prvo pripremiti nadev od maka).
- Nadev od maka: 1/4 kg mlevenog maka stavite u šerpu, prelijte mlekom, pošećerite i skuvajte.
- Razvučenu koru nadenite samo sa jedne strane, zatim je uvijte kao savijaču, stavite na namazan pleh, a na drugu koru ide nadev od oraha (priprema u nastavku).
- Nadev od oraha: 1/ kg mlevenih oraha stavite u šerpu, prelijte mlekom, zasladite, dodajte komad vanile, pa orahe skuvajte u gustu smesu.
- Nadevom od oraha namažite drugu koru, stavite je pored štrudle s makom, premažite umućenim žumancetom i ostavite da testo ponovo uskisne, pa štrudle pecite u rerni.
- Toplo testo nemojte odmah seći, već ostavite da se malo ohladi. Po želli posuti šećerom u prahu.
Komentari 5
baka
Naziv ,,sočna štrudla ,, ne odgovara !
Zna se šta je sočno, a šta meko i ukusno,
prste da poližeš.
Savic
nije reklama
Sad lepo u krancli kupim kad mi se jede i milina jedna... još kad ima sa rogačom, nema lepše
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar