Odluku o upisu doneo je Međuvladin komitet za očuvanje nematerijalnog kulturnog nasleđa na 17. zasedanju koje se održava u Rabatu, u Maroku.
Ministarstvo kulture je 2021. godine nominovalo šljivovicu za Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva, a nominaciju je pripremio Centar za nematerijalno kulturno nasleđe Srbije pri Etnografskom muzeju u Beogradu uz učešće nosilaca nasleđa, lokalnih zajednica, institucija i nevladinih organizacija, udruženja, a predlagači su Etnografski muzej u Beogradu i Narodni muzej Čačak.
"Upis znanja i veština potrebnih za pripremu šljivovice u domaćinstvu i njenu upotrebu u svakodnevnoj i običajnoj praksi na Uneskovu Reprezentativnu listu, značajno doprinosi povećanju vidljivosti nematerijalnog kulturnog nasleđa na nacionalnom i lokalnom nivou, kao i međunarodnoj promociji 'živog nasleđa' Srbije", naveli su iz ministarstva.
Iz ministarstva dodaju da nominacija, koja objedinjuje kulturu gajenja šljive, tradicionalne zanate, kulturu ishrane i običaje, kao i pečenje šljivovice i njeno korišćenje tokom privatnih ili javnih događaja, odražava široku rasprostranjenost elementa i na najbolji način pokazuje kako se tradicionalne veštine i prakse mogu razvijati u savremenom okruženju, čuvajući svoj značaj i u uslovima razvoja modernog društva.
Elementi na Reprezentativnoj listi nematerijalnog kulturnog nasleđa Uneska iz Srbije su i porodična slava (2014. godine), kolo – tradicionalna narodna igra (2017. godine), pevanje uz gusle (2018. godine) i Zlakusko lončarstvo (2020. godine).
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju -
LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
Komentari 6
Nasleđe navodnika
Nije piće kao takvo "kulturno nasleđe" sa navodnicima ili bez, kulturno nasleđe predstavljaju društveni običaji i veštine u vezi pripreme i upotrebe tradicionalnog pića koje nazivamo Šljivovica. Ako je sasvim normalno da je francuska kuhinja kulturno nasleđe, da je mediteranska kuhinja kulturno nasleđe, da su festivali piva u Francuskoj i Španiji kulturno nasleđe, da je belgijska kultura piva kulturno nasleđe, ne mora biti toliko čudno da je i Šljivovica i tradicija koja prati njenu pripremu i upotrebu kulturno nasleđe. A "vojvođanska tamburica" očigledno ne može biti "kulturno nasleđe" jer je niste stavili pod navodnike za razliku od pevanja uz gusle, uprkos tome što jedno ne mora da isključuje drugo kako vi ovde "dobronamerno" potencirate. No, siguran sam da će jednoga dana ta jedinstvena vojvođanska kultura iseravanja po sopstvenom narodu biti prepoznata kao jedinstvena i retko-ponovljiva kulturološka osobina, te stoga ne brinite da će vaše jedino "kulturno nasleđe" večno ostati bez priznanja.
Deks
@petar
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar