Klasik turske kuhinje: "Imam se onesvestio"
Imam bayildi (imam se onesvestio) je jelo tradicionalne turske kuhinje. Njegov glavni sastojak je plavi patlidžan i pravi je jesenji gurmanluk koji krije vrlo zanimljivu priču.
Foto: Pixabay
Kako piše City magazin, legenda koja je povezana sa ovim jelom govori da ime samog jela, imam bayildi, što u prevodu sa turskog znači onesvešćeni imam, potiče još iz davne prošlosti. Prema predanju, supruga jednog imama je pripremila ovo ukusno jelo sa patlidžanom, koji je punjen lukom, paradajzom i belim lukom. Poslužila je jelo svom suprugu hladno, pripremljeno sa maslinovim uljem i imamu se toliko dopalo da je pao u nesvest od oduševljenja.
Druga legenda povezuje imam bayildi sa drugim imamom koji se onesvestio, ne zbog ukusa jela, već zbog količine maslinovog ulja koje je potrošila njegova supruga.
Nezavisno od toga, imam bayildi je izuzetno ukusno jelo.
Prema tradicionalnom receptu za imam bayildi, u patlidžanu treba napraviti zareze koji se napune dinstanom omekšalom šargarepom, lukom i paradajzom. Kod nas je recept modifikovan, pa su patlidžani obično presečeni na pola po dužini (kao čamci) i onda napunjeni tradicionalnim nadevom od povrća, u nekim verzijama i mlevenim mesom, pa zapečeni.
Recept:
Jelo možete spremati kako treba, tj. možete da pržite plavi patlidžan. Druga varijanta je da ga dobro namažete maslinovim uljem i ispečete u rerni. Svakako da je originalna priprema ukusnija.
Sastojci:
– 4 plava patlidžana
– 250 ml maslinovog ulja
– 3 srednja crna luka
– 1 veća zelena paprike
– 8 čenova belog luka
– 2 srednja paradajza
– ½ veze peršuna
– 1 kašika šećera
– so (40 g za potapanje patlidžana + za fil)
– biber
– čili, po želji
– oko 200 ml soka od paradajza
Priprema:
Skinite listove s plavog patlidžana, ali ostavite dršku. Ljuštilicom skinite koru, tako da se naprave "zebra štrafte". Sipajte u litar vode 40 g soli, pa ostavite patlidžan u slanoj vodi oko 30 minuta. Nakon toga, osušite ga ubrusima. Zagrejte 200 ml maslinovog ulja i patlidžan pržite dok ne postane zlatan.
Za to vreme, isecite luk na tanke polumesece. Tanko nasecite papriku. Naseckajte beli luk. Paradajz oljuštite i iseckajte na kockice. Na 50 ml maslinovog ulja prvo pržite crni luk, zatim dodajte papriku i beli luk – a na kraju paradajz. Začinite solju, šećerom, biberom i čilijem – zatim sipajte 200 ml vode. Sve neka se kuva na srednjoj temperaturi oko 20-30 minuta. Kad je gotovo i prohladi se, dodajte i peršun.
Plavi patlidžan stavite u posudu za pečenje i rasecite na pola – ali ne do kraja. Tek da se napravi "džep" koji se puni proprženim povrćem. Ostatak tečnosti i povrća se malo izgnječi ili izblenda, pa prelije preko punjenih patlidžana.
Jelo se peče na 170-175 stepeni oko 30-40 minuta. Servira se ili mlako ili hladno.
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Kupine iz Srbije povučene sa tržišta Švedske i Danske zbog norovirusa
21.11.2024.•
3
Švedska povlači sa tržišta kupine poreklom iz Srbije zbog prisustva norovirusa, objavio je RASFF evropski sistem za brzo uzbunjivanje i obaveštavanje o hrani.
Puterasti ovčiji sir iz Portugala proglašen za najbolji na svetu
20.11.2024.•
3
Portugalski specijalitet "puterasti ovčiji sir" (Queijo de Ovelha Amanteigado) proglašen je najboljim sirom na svetu.
Ovo je trik "3:1" za savršeno skuvan pirinač
18.11.2024.•
1
Za idealano skuvan pirinač koji se ne lepi važno je da na jednu šolju pirinča u šerpu sipate tri šolje vode a u to možete dodati i koju kap soka od limuna.
Nekoliko razloga: Zašto je dobro piti gaziranu vodu?
18.11.2024.•
0
Postoji više razloga zbog kojih je dobro piti gaziranu vodu.
Naučnici otkrili koja vrsta kafe se povezuje s rakom, a koja je najzdravija
17.11.2024.•
6
Instant kafa najčešći je izbor kafopija u Evropi, ali stručnjaci upozoravaju da prekomerno konzumiranje takve kafe može povećati rizik od nekih vrsta raka.
Danas je Svetski dan baklave - sastojci se razlikuju od regiona do regiona
17.11.2024.•
0
Svetski dan baklave obeležava se 17. novembra.
Ponovo pokrenuta proizvodnja "Plazme", ali u smanjenom obimu
15.11.2024.•
16
Kompanija "Bambi" saopštila je večeras da je u fabrici u Požarevcu u smanjenom kapacitetu započela proizvodnju keksa "Plazma", nakon požara koji se u junu dogodio u tom pogonu.
"Chef" iz Novog Sada vam otkriva tajnu hrskavih krompirića
14.11.2024.•
0
Hrskavi krompirići su omiljena poslastica mnogih ljudi, a koja je tajna u dobijanju hrskave teksture, otkriva vam "Chef" Milica Petrušić koja za 021 predstavlja ukusne recepte.
Kako da vam palačinke više ne budu žilave: Pogledajte koji sastojak treba da dodate
13.11.2024.•
2
Palačinke su jelo koje gotovo svi obožavaju, bez obzira na to da li su slane ili slatke. Uvek su poželjne, bilo da ih pripremate za doručak, užinu ili neku specijalnu priliku.
Beli tartuf težak skoro kilogram prodat za 140.000 evra
13.11.2024.•
0
U Albi, u dvorcu Grincane Kavour, održana je 25. svetska aukcija belih tartufa.
Da li ste probali hačapuri: Tradicionalni gruzijski hleb sa sirom
12.11.2024.•
2
Hačapuri je tradicionalno gruzijsko jelo koje se sastoji od hleba punjenog sirom, a često uključuje i jaje i puter.
Spisak 10 najboljih peciva na svetu prema Taste Atlasu: Od mantija do kroasana
12.11.2024.•
0
Gastro vodič Taste Atlas objavio je snimak koji predstavlja listu od 10 najboljih peciva sveta, a zanimljivo je da je bosanski burek na 10. mestu, dok su prvu poziciju zauzele novopazarske mantije.
VIDEO Volite soja sos? Evo kako se on zapravo pravi - proces podrazumeva i buđ
12.11.2024.•
1
Azijska hrana sve je popularnija i kod nas i sve više ljudi priprema azijska jela kod kuće, a neizostavan dodatak mnogim takvim jelima je soja sos.
VIDEO: Ljudi putuju hiljadama kilometara kako bi probali ovu viralnu hranu
10.11.2024.•
0
Nije neuobičajeno da na osnovu hrane biramo koji ćemo grad ili državu posetiti.
Pogledajte kojih pet neobičnih dodataka širom sveta stavljaju na picu: Od banane do ribe
08.11.2024.•
0
Pica u drugim zemljama može izgledati sasvim drugačije nego u vašoj lokalnoj piceriji. Sir, feferoni i masline su među standardnim dodacima za picu širom sveta.
"Chef" Milica iz Novog Sada: Medeno kestenje za bolje varenje i bolji rad srca
07.11.2024.•
0
"Chef" Milica Petrušić radila je po vrhunskim restoranima u Srbiji i Evropi, uključujući i one s čuvenim Mišelinovim zvezdicama, a sada za 021.rs predstavlja ukusne i zdrave recepte.
Japanska pića sake i šoču Unesko će uvrstiti na listu svetske kulturne baštine
05.11.2024.•
0
Savetodavni odbor Uneska preporučio je da se japanska tradicionalna veština pravljenja alkoholnih pića sake i šoču uvrste na listu nematerijalne kulturne svetske baštine.
Lanac brze hrane "Taco Bell" stiže u Srbiju: Ljubiteljima košarke poznat i zbog Nikole Jokića
03.11.2024.•
2
Američki lanac brze hrane inspirisan meksičkom kuhinjom "Taco Bell" uskoro stiže u Srbiju.
"Koka-kola" dostupnija i jeftinija od vode u Meksiku: Tretira se kao božanstvo, piju je čak i bebe
03.11.2024.•
4
Stanovnik meksičke države Čijapas pije neverovatnih 821,2 litara koka-kole godišnje, što je otprilike 32 puta više od svetskog proseka.
"Chef" iz Novog Sada vam predstavlja smesu od rena za jačanje organizma ove zime
31.10.2024.•
2
Treba brinuti o zdravlju svakog dana, a uslugu svom organizmu možete da učinite tako što ćete jesti posebnu smesu od rena.
VIDEO: Jedna od najčešćih grešaka koju većina ljudi pravi kad prži hranu
31.10.2024.•
0
Znamo, pržena hrana nije najzdravija, ali s vremena na vreme joj ne možemo odoleti.
Komentari 0
Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar