Hrana u ugostiteljskim objektima je poskupela ukupno 15 odsto, od čega najveći rast cena beleže salate (19,4 odsto) i variva (18,9 odsto), prenosi
Nova ekonomija.
Cene toplih i hladnih predjela veće su za 18,1 odsto u odnosu na novembar 2021. godine.
Gotova jela skuplja su za 10,2 odsto, a pečenja i jela po porudžbini 15,3 odsto.
Alkoholna pića u ugostiteljskim objektima su skuplja 13,9 odsto u odnosu na lane, vidi se iz izveštaja. Cene prenoćišta veće su za 17,2 odsto u odnosu na novembar prošle godine, navodi RZS.
Indeksi cena ugostiteljskih usluga predstavljaju meru promene opšteg nivoa cena usluga u ugostiteljskim objektima. Izveštajne jedinice su hoteli i restorani.
Za svaku vrstu jela i pića prepisuju se cene iz cenovnika (u vreme ručka) koji važi na dan snimanja. Cene prenoćišta se prepisuju iz cenovnika na recepciji.
Istraživanjem je obuhvaćeno oko 40 vrsta ugostiteljskih usluga, jela, pića i prenoćišta. Cene se prate u 96 ugostiteljskih objekata na teritoriji Srbije.
Komentari 6
Mile
Zemlja čudesa
Vlada
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar