Njegov recept za kremast i umereno pikantan kari nastao je 1970-ih godina u kuhinji restorana "Šiš Mahal", a potom postao jedno od najčešće naručivanih jela u Velikoj Britaniji.
"'Tika masala' od piletine je izmišljena u našem restoranu, nekada smo pravili pileću 'tiku' (marinirana piletina na žaru), ali jednog dana mušterija je rekla: 'Hoću sos sa ovim, malo je suvo'", izjavio je 2009. za AFP Ahmed Aslam, poreklom iz pakistanskog Pendžaba. "Od tog dana smo to jelo spremali sa sosom na bazi jogurta, pavlakom i začinima".
"Restoran je bio njegov život. Tu je i ručao svakog dana. Kuvari su mu pravili kari", rekao je njegov nećak Andlib Ahmed, sećajući se kako je prošle godine za Božić posetio svog strica-kuvara perfekcionistu u bolnici. Stric mu je rekao da bi "trebalo da bude na poslu".
Uprkos teškoćama da se dokaže tačno gde je nastalo to jelo koje se smatra karijem koji je prilagođen zapadnjačkom ukusu, škotski poslanik Mohamed Sarvar je još tada preduzeo korake da "tika masala" od piletine bude priznata kao lokalni specijalitet.
Bivši britanski ministar spoljnih poslova Robin Kuk je 2001. opisao taj kari kao "pravo britansko nacionalno jelo" i "savršenu ilustraciju načina na koji Velika Britanija upija i prilagođava spoljne uticaje".
Komentari 0
Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar