
Šta je rešenje za mamurluk?
Umor, žeđ, glavobolja, mučnina, vrtoglavica, drhtavica, nedostatak fokusa, bolovi u mišićima, nesanica i poremećaji raspoloženja su neprijatni simptomi mamurluka.

Foto: Pixabay
Bez obzira na to koliko je jak, svi žele da ga se što pre otarase, a u tome mogu pomoći određene namirnice i pića, prenosi N1 BiH.
Voda
Alkohol dehidrira telo, pa ovo nije iznenađujuće. Pijenje puno vode moglo bi za tren da ublaži glavobolju, a voda vas podstiče da češće idete u toalet, što će ubrzati eliminaciju svih štetnih materija.
Paradajz
Paradajz je bogat vitaminom C, ali i glutationom, supstancom koju sam organizam proizvodi da bi se oslobodio toksina. Paradajz možete jesti svež ili napraviti sok, koji može biti i kupovni.
Čaj od kamilice
Ako želite da smirite nadimanje, grčeve i mučninu, posegnite za ovim čajem. Dodajte malo meda u šolju, koji je prirodni šećer i takođe pomaže kod mamurluka.
Kruške
Prema istraživačima u CISRO, australijskoj naučnoistraživačkoj organizaciji, kruške su lek za mamurluk. Jutarnji mamurluk se smanjuje za između 16 i 21 odsto ako se sok od kruške popije pre noćnog izlaska.
Spanać
Jedna od najboljih namirnica za mamurluk je spanać. Naime, sadrži sve što vam je potrebno – folnu kiselinu, sumpor i vitamin C – sve hranljive materije koje leče mamurluk.
Banane
Što ste više alkohola popili, to je vaše telo više dehidrirano, a što je veći stepen dehidratacije, to je veća količina kalijuma koji telo gubi. Nedostatak kalijuma izaziva osećaj umora, a mogu se pojaviti i simptomi kao što su grčevi, povraćanje i mučnina.
Integralni pirinač
Smeđi pirinač je još jedan odličan izvor ugljenih hidrata, a posebno je bogat vitaminima B i proteinima.
Rasol od kupusa
Rasol je slana voda u kojoj se kiseli kupus. Osim što je poznat kao najbolji lek za mamurluk, deluje na varenje. Pun je vitamina, posebno C.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Napravite domaće tortilje - mnogo ukusnije od kupovnih, a lake za pripremu
23.02.2025.•
0
Domaće tortilje su mnogo ukusnija varijanta od onih kupovnih. Zato, ukoliko niste ljubitelji gotovih tortilja iz marketa, svakako isprobajte ovaj recept.
VIDEO: Zašto je slovo "N" u logotipu Nutele crno, a ostatak crven?
23.02.2025.•
0
Ranije ovog meseca potvrđeno je da je tvorac Nutele Frančesko Rivela preminuo u 97. godini.
VIDEO: Čokoladni kolač koji ima jedan neobičan sastojak - kiseli kupus
23.02.2025.•
1
Iako na prvi pogled možda deluje kao nespojiva kombinacija, čokoladni kolač s kiselim kupusom postao je pravi hit među ljubiteljima neobičnih poslastica.
Da li jedete i bele niti banane? Evo čemu služe i koliko su zdrave
23.02.2025.•
0
Bele niti banana su bogate vlaknima, koja pomažu u regulisanju varenja i održavaju osećaj sitosti.
Ovo su najčešće greške kada se kuva testenina
23.02.2025.•
0
Kada je reč o pripremi jednostavnih jela od nekoliko sastojaka - poput onih s testeninom - svaki detalj je važan, posebno način na koji ih kuvate.
VIDEO Fermentisano meso ajkule, oplođeno jaje patke: Pet najbizarnijih popularnih jela
23.02.2025.•
1
Svet je pun neverovatnih i često neobičnih jela koja izazivaju različite reakcije - od oduševljenja i čuđenja pa sve do straha.
Ulje ili svinjska mast: Evo šta je bolje za prženje ili pohovanje
16.02.2025.•
7
Prženje namirnica svakodnevna je radnja o kojoj ne razmišljamo previše. Većina nas kod kuće ima nekoliko opcija za to - suncokretovo ulje, maslinovo ulje, svinjsku mast ili još pokoju opciju.
Da li boja ljuske jajeta utiče na nutritivnu vrednost i ukus?
16.02.2025.•
0
Mnogo je informacija koje se mogu pronaći na etiketama kutija za jaja, ali retko kad postoji objašnjenje zašto su neka jaja smeđe, bele ili neke druge boje.
Za najbolji pomfrit važna su dva koraka u pripremi
16.02.2025.•
3
Krompir je jedna od često korišćenih namirnica jer se može pripremiti na razne načine, a jedan od omiljenih je upravo pomfrit.
Uhapšena jer je gnječila pecivo u prodavnici i nije ga kupila
16.02.2025.•
5
Žena iz Japana uhapšena je zbog navodnog gnječenja peciva u prodavnici koje na kraju nije ni kupila.
EU dozvolila upotrebu brašna od crva: Postoje li zdravstveni rizici?
16.02.2025.•
2
EU je prvi put odobrila upotrebu brašna od larve crva brašnara.
A već su cene skočile: Očekuje se poskupljenje čokolade u susret Danu zaljubljenih
12.02.2025.•
2
Očekuje se da oko predstojećeg Dana zaljubljenih cene čokoladnih poslastica porastu za oko 10 do 20 odsto u odnosu na prošlu godinu.
Taste Atlas odabrao 10 najboljih pilećih supa na svetu: Na četvrtom mestu i bela čorba iz Srbije
10.02.2025.•
5
Poznati gastro portal Taste Atlas sačinio je istu najboljh pilećih supa na svetu, a na spisku se našla jedna supa iz srpske kuhinje.
Američki uvoznici prave zalihe italijanskog vina u strahu od Trampovih carina
09.02.2025.•
0
Američki uvoznici prave zalihe italijanskog vina proseko u strahu od mogućih carina Donalda Trampa, pokazuju podaci iz vinske industrije.
Naučnici utvrdili kako napraviti savršeno kuvana jaja - metoda zahteva strpljenje
09.02.2025.•
1
Naučnici su otkrili savršen način da se skuva jaje. Ono što iznenađuje je činjenica da je za to potrebno pola sata.
Jedan sastojak će sprečiti da vam se krompir raspadne pri kuvanju
09.02.2025.•
0
Kuvanje krompira može biti pravi izazov, pogotovo kada želite da krompir zadrži svoj oblik i da ne postane kašast.
Pivo postojalo i pre 13 hiljada godina: Evo kada su ljudi počeli da piju alkoholna pića
08.02.2025.•
1
Kroz istoriju, ljudi su konzumirali alkohol kao deo verskih rituala, za socijalno povezivanje, u medicinske svrhe, i na kraju krajeva radi uživanja a naučnici otkrivaju kada je sve počelo.
Tajna bavarskih pereca (peciva generalno): Šta im daje hrskavost i tamnu boju?
02.02.2025.•
2
Bavarske perece (brezn na bavarskom dijalektu, a brezel na nemačkom) su tradicionalno pecivo karakteristično za Bavarsku i južnu Nemačku.
Hleb poskupeo u evropskim zemljama: Evo gde najmanje, gde najviše, a gde je tu Srbija
02.02.2025.•
5
Prema podacima Eurostata, cene hleba u evropskim zemljama značajno su porasle tokom poslednjih pet godina.
Marinada, čekić, puter: Par kuvarskih trikova da žilavo meso bude mekanije
27.01.2025.•
0
Jeftiniji komadi crvenog mesa obično su veoma žilavi i potrebno ih je pripremiti sa puno ljubavi i umeća da biste ih pretvorili u nežan zalogaj.
Važno je znati: Koju hranu ne treba da zamrzavate?
26.01.2025.•
0
Iako zamrzavanje može produžiti rok trajanja mnogih namirnica, važno je znati koje od njih ne podnose dobro ovaj proces.
Komentari 2
Nemanja
- rešenje broj 2: "domaća rakija" je ona koja je spravljena bez zrna dodatog šećera. Za sve drugačije se zahvalite i pređite na viski. Šećer ne "mora" da se dodaje za vrenje, to je samo izgovor za dobijanje "isplative" količine. "Dobra domaća rakija" košta koliko i Čivas ili više.
- rešenje broj 3: pelinkovac, vinjak, razni likeri su prepuni karamelisanog šećera, "okajavanje greha" je tu neminovno...umesto istih cugajte vodku sa ceđenim sokom od limuna i/ili pomorandže ili viski. Žestinu treba uvek "pratiti" (kiselom/soda) vodom
- rešenje broj 4: od kvalitetnog vina nećete imati nikad mamurluk - iz prostog razloga što je isto toliko skupo da će vam kreditni rejting pasti ako se od toga uroljate. Vina iz prodavnica samo kao špricer ili bevandu, voda odradi svoje i nema mamoora.
- rešenje broj 5: za svaki slučaj, pre spavanja popite jedan old skul Aspirin (ne Brufen, Paracetamol ili sl..) i jedan probiotik. U "danu posle" odvojte dva sata da malo odremate, nemojte se udaviti u kafi.
Berček
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar