Šta je rešenje za mamurluk?
Umor, žeđ, glavobolja, mučnina, vrtoglavica, drhtavica, nedostatak fokusa, bolovi u mišićima, nesanica i poremećaji raspoloženja su neprijatni simptomi mamurluka.
Foto: Pixabay
Bez obzira na to koliko je jak, svi žele da ga se što pre otarase, a u tome mogu pomoći određene namirnice i pića, prenosi N1 BiH.
Voda
Alkohol dehidrira telo, pa ovo nije iznenađujuće. Pijenje puno vode moglo bi za tren da ublaži glavobolju, a voda vas podstiče da češće idete u toalet, što će ubrzati eliminaciju svih štetnih materija.
Paradajz
Paradajz je bogat vitaminom C, ali i glutationom, supstancom koju sam organizam proizvodi da bi se oslobodio toksina. Paradajz možete jesti svež ili napraviti sok, koji može biti i kupovni.
Čaj od kamilice
Ako želite da smirite nadimanje, grčeve i mučninu, posegnite za ovim čajem. Dodajte malo meda u šolju, koji je prirodni šećer i takođe pomaže kod mamurluka.
Kruške
Prema istraživačima u CISRO, australijskoj naučnoistraživačkoj organizaciji, kruške su lek za mamurluk. Jutarnji mamurluk se smanjuje za između 16 i 21 odsto ako se sok od kruške popije pre noćnog izlaska.
Spanać
Jedna od najboljih namirnica za mamurluk je spanać. Naime, sadrži sve što vam je potrebno – folnu kiselinu, sumpor i vitamin C – sve hranljive materije koje leče mamurluk.
Banane
Što ste više alkohola popili, to je vaše telo više dehidrirano, a što je veći stepen dehidratacije, to je veća količina kalijuma koji telo gubi. Nedostatak kalijuma izaziva osećaj umora, a mogu se pojaviti i simptomi kao što su grčevi, povraćanje i mučnina.
Integralni pirinač
Smeđi pirinač je još jedan odličan izvor ugljenih hidrata, a posebno je bogat vitaminima B i proteinima.
Rasol od kupusa
Rasol je slana voda u kojoj se kiseli kupus. Osim što je poznat kao najbolji lek za mamurluk, deluje na varenje. Pun je vitamina, posebno C.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Espresino - kafa u kombinaciji sa čokoladom
22.12.2024.•
0
Ukoliko ste ljubitelj kafe, onda ste možda u poslednje vreme čuli za sve popularniji espresino - kafu sa čokoladom koja se pije širom Italije, a najbolja je u Rimu, Torinu i na samom jugu ove zemlje.
Samo jedan sastojak je dovoljan za bolji ukus i teksturu kuvanog krompira
22.12.2024.•
0
Krompir je neizostavan sastojak u gotovo svakoj kuhinji. Bez obzira na to pripremate li pire, pečeni ili prženi krompir, postoje trikovi koji vam mogu pomoći da postignete bolje rezultate.
Ne sadrže mnogo kalorija i zdrave su: Ovo su namirnice koje možete da jedete i u većim količinama
20.12.2024.•
1
Ne postoje namirnice koje nemaju kalorije, ali postoji hrana koja ima manje kalorija i koja našem telu donosi brojne zdravstvene prednosti i može da nam pomogne u gubitku prekomerne težine.
Pronađeni štetni sastojci u "Dubai čokoladi"
19.12.2024.•
6
U uzorcima tzv. Dubai čokolade uvezene u Nemačku pronađeno je mnogo štetnih sastojaka, saopštilo je ministarstvo potrošača savezne države Baden-Virtemberg.
Ideja za posni ručak: Evo kako da napravite pijanog šarana
17.12.2024.•
1
Pijani šaran je bez ikakve dileme kralj svake posne slavske trpeze.
Da zasladi i dušu zagreje: Ovo je recept za pikantnu toplu čokoladu
16.12.2024.•
0
Topla čokolada je jedan od omiljenih zimskih napitaka, koji se često vezuje za praznike i ušuškanu kućnu atmosferu dok je napolju hladno.
Čaša sakea napravljenog u svemiru mogla bi da košta pola miliona dolara
15.12.2024.•
0
Japanski proizvođač sakea odlučio je da ode tamo gde nijedan proizvođan do sada nije otišao - u svemir.
Najbolja karbonara zahteva samo šest sastojaka
15.12.2024.•
0
Iako popularna, mnogi karbonaru pogrešno pripremaju.
VIDEO: Palačinke u supi - jelo koje Italijani jedu za praznike
15.12.2024.•
0
Marko je Italijan koji živi u Njujorku, a na svojim društvenim mrežama često deli interesantne italijanske recepte, među kojima je i ovaj za jelo koje se u njegovoj regiji često jede za praznike.
Trik šefice restorana sa Mišelinovom zvezdicom: Kako napraviti savršeni britanski "čips"
14.12.2024.•
0
Nortkout u Lankaširu u Engleskoj ponosi se jednom Mišelinovom zvezdicom, a proglašen je i najboljim britanskim restoranom prema izboru putnika na Tripadvisor-u.
Glavni saveznik posnih jela: Evo kako da napravite majonez bez jaja
12.12.2024.•
3
Posni majonez jedan je od onih recepata koje najviše guglamo tokom perioda posnih slava, budući da većina ukusnih predjela sadrži upravo ovaj sastojak.
Nakon rekordnog skoka cena kafe: Najveće pržionice u Brazilu planiraju isto i za sledeću godinu
12.12.2024.•
2
Najpopularnije pržionice kafe u Brazilu, uključujuci "JDE Peet's", jednu od najvećih svetskih kompanija u toj oblasti, nameravaju da povećaju cene početkom sledeće godine.
"Taste Atlas" objavio listu najboljih kuhinja sveta: Srbija visoko rangirana
11.12.2024.•
4
Popularni gastro vodič "Taste Atlas" objavio je godišnju listu 100 najboljih kuhinja sveta, a srpska kuhinja se plasirala na visoko 15. mesto.
VIDEO Ovo su dva recepta za čokoladne šišarke: Jednostavno, a jeftino
10.12.2024.•
0
Desert u obliku šišarki oduševio je prošle godine korisnike društvenih mreža, a s obzirom na to da se bliže novogodišnji praznici, donosimo recept.
Da vam se pirinač ne lepi za šerpu: Isprobajte ove jednostavne metode
08.12.2024.•
0
Pirinač je nezaobilazan sastojak mnogih jela širom sveta, a njegova svestranost čini ga omiljenim u mnogim kuhinjama.
Novi spisak nematerijalne baštine Uneska: Japanski sake, austrijska jabukovača i bačve iz Gvatemale
05.12.2024.•
3
Unesko je priznao japanski drevni proces kuvanja sakea kao "nematerijalnu kulturnu baštinu" za koju se proizvođači nadaju da će probuditi globalno zanimanje za to tradicionalno pirinčano vino.
"Chef" iz Novog Sada vam donosi recept: Kremasti tart sa kiselim kupusom i dimljenim mesom
05.12.2024.•
0
"Chef" Milica Petrušić radila je po vrhunskim restoranima u Srbiji i Evropi, uključujući i one s čuvenim Mišelinovim zvezdicama, a sada za 021.rs predstavlja ukusne i zdrave recepte.
Prosečan stanovnik Srbije godišnje popije oko 600 šoljica kafe
05.12.2024.•
2
Građani Srbije piju kafu koja dolazi iz zemalja Latinske Amerike, Afrike i Azije, a pravilnikom o kvalitetu koji se primenjuje već dve godine, na tržištu je sve više zamena za ovaj napitak.
Osam najzdravijih sireva po preporuci svetskih nutricionista
04.12.2024.•
1
Sir se smatra zdravom namirnicom bogatom kvalitetnim proteinima jer sadrži kalcijum, kalijum, magnezijum, vitamina B a neke vrste sadrže i korisne probiotike koji su dobri za probavu i opšte zdravlje.
Čeburek - ulična hrana koju vole i Rusi i Ukrajinci
04.12.2024.•
0
Čeburek je jeftina i vrlo jednostavna pita od testa punjenog mlevenim mesom koja se prži u dubokom ulju a omiljena je ulična hrana u bivšim sovjetskim republikama.
Piće namenjeno "fanaticima za majonez": Da li biste probali napitak sa ukusom umaka od jaja?
03.12.2024.•
0
Mnogi svetski gurmani smatraju da Japanci prave najbolji majonez na svetu, ali bi se samo najhrabriji osmelili da probaju najnoviji proizvod iz njihove kuhinje.
Komentari 2
Nemanja
- rešenje broj 2: "domaća rakija" je ona koja je spravljena bez zrna dodatog šećera. Za sve drugačije se zahvalite i pređite na viski. Šećer ne "mora" da se dodaje za vrenje, to je samo izgovor za dobijanje "isplative" količine. "Dobra domaća rakija" košta koliko i Čivas ili više.
- rešenje broj 3: pelinkovac, vinjak, razni likeri su prepuni karamelisanog šećera, "okajavanje greha" je tu neminovno...umesto istih cugajte vodku sa ceđenim sokom od limuna i/ili pomorandže ili viski. Žestinu treba uvek "pratiti" (kiselom/soda) vodom
- rešenje broj 4: od kvalitetnog vina nećete imati nikad mamurluk - iz prostog razloga što je isto toliko skupo da će vam kreditni rejting pasti ako se od toga uroljate. Vina iz prodavnica samo kao špricer ili bevandu, voda odradi svoje i nema mamoora.
- rešenje broj 5: za svaki slučaj, pre spavanja popite jedan old skul Aspirin (ne Brufen, Paracetamol ili sl..) i jedan probiotik. U "danu posle" odvojte dva sata da malo odremate, nemojte se udaviti u kafi.
Berček
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar