Evo zbog čega slavski kolač "puca": Suva površina i rerna, nedovoljan razvoj glutena i malo vode...
Ukoliko vam se nekada desilo da vam slavski kolač pukne, bitno je znati razloge kako biste mogli da rešite ovaj problem.
Kada saznate ovo, svaki sledeći će vam biti sve bolji i bolji.
Suva površina
Ako vidite da je testo napuklo tokom narastanja pred pečenje, vrlo je moguće da će se te pukotine proširiti kasnije tokom pečenja, pa rezultat neće biti tako lep.
Ako je testo puklo tokom prvog nadolaženja, to nije veliki problem jer ćete ga oblikovati ponovo i pustiti ga da opet naraste.
Mogući uzrok je suva površina testa jer, kada se površina testa osuši, ono postaje manje elastično i čvršće. Površina postaje tvrđa od testa ispod i puca, tj. cepa se kako se testo diže.
Površina testa se obično dosta osuši kada ono nije dobro pokriveno ili je u veoma suvom okruženju.
Dakle, ako testo nije potpuno pokriveno, rizikujete da izgubite i to malo vlage oko njega, a ako uopšte nije pokriveno, postoji veliki rizik da će pući.
Nedovoljan razvoj glutena
Gluten stvara strukturu kolača i omogućava mu da pravilno naraste, a bez njega će biti veoma tvrd komad pečenog testa.
Zato treba da u potpunosti razvijete gluten da bi rezultati bili dobri. U suprotnom, testo će početi da se cepa, tj. puca dok se diže jer struktura nije dovoljno jaka za gas koji proizvodi kvasac.
Pekari amateri često ili ne mese dovoljno dugo svoje testo ili koriste brašno koje neće proizvesti dovoljno glutena u testu. A sve to ima značajnu ulogu u tome koliko je dobar vaš kolač kada je pečen.
Premalo vode
Suvo testo će mnogo pre pući jer neće moći da razvije mnogo glutena. Da bi se gluten razvio, potrebno mu je dovoljno vode, tako da bez te vode neće moći da se pravilno razvija. Brašno u testu mora biti potpuno hidrirano da bi se dovoljno razvijao gluten.
Suva rerna
Kada vam slavski kolač pukne tokom pečenja, obično nema povratka jer su ukrasi pokvareni. Da se to ne bi desilo, korisno je znati zašto se to dešava u rerni kako biste to izbegli.
Bitna stvar u vezi sa rernom dok pečete slavski kolač je vlažnost. Bez vlage vaše testo će prebrzo porumeneti i veći je rizik da će delovi testa popucati.
Kada je vlaga (para) u rerni, testo porumeni mnogo sporije i kori treba duže da se stegne što omogućava da se testo više diže tokom pečenja i samim tim sprečava pucanje.
Rerna je pretopla
Ukoliko se kora na kolaču stvori i stegne pre nego što on naraste, sredina kolača će za vreme pečenja da pođe kroz koru i onda ona može da pukne.
Zato proverite kolika je temperatura pećnice i smanjite je ako treba ukoliko je previše vruća.
Takođe, temperatura koja stoji u receptu nekada nije kako treba.
Uz to, vrlo je važno da kolač stavite na srednju policu u rerni jer toplota može biti previše jaka ako ga stavite na vrh rerne da se peče.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Ideja za posni ručak: Evo kako da napravite pijanog šarana
17.12.2024.•
1
Pijani šaran je bez ikakve dileme kralj svake posne slavske trpeze.
Da zasladi i dušu zagreje: Ovo je recept za pikantnu toplu čokoladu
16.12.2024.•
0
Topla čokolada je jedan od omiljenih zimskih napitaka, koji se često vezuje za praznike i ušuškanu kućnu atmosferu dok je napolju hladno.
Čaša sakea napravljenog u svemiru mogla bi da košta pola miliona dolara
15.12.2024.•
0
Japanski proizvođač sakea odlučio je da ode tamo gde nijedan proizvođan do sada nije otišao - u svemir.
Najbolja karbonara zahteva samo šest sastojaka
15.12.2024.•
0
Iako popularna, mnogi karbonaru pogrešno pripremaju.
VIDEO: Palačinke u supi - jelo koje Italijani jedu za praznike
15.12.2024.•
0
Marko je Italijan koji živi u Njujorku, a na svojim društvenim mrežama često deli interesantne italijanske recepte, među kojima je i ovaj za jelo koje se u njegovoj regiji često jede za praznike.
Trik šefice restorana sa Mišelinovom zvezdicom: Kako napraviti savršeni britanski "čips"
14.12.2024.•
0
Nortkout u Lankaširu u Engleskoj ponosi se jednom Mišelinovom zvezdicom, a proglašen je i najboljim britanskim restoranom prema izboru putnika na Tripadvisor-u.
Glavni saveznik posnih jela: Evo kako da napravite majonez bez jaja
12.12.2024.•
3
Posni majonez jedan je od onih recepata koje najviše guglamo tokom perioda posnih slava, budući da većina ukusnih predjela sadrži upravo ovaj sastojak.
Nakon rekordnog skoka cena kafe: Najveće pržionice u Brazilu planiraju isto i za sledeću godinu
12.12.2024.•
2
Najpopularnije pržionice kafe u Brazilu, uključujuci "JDE Peet's", jednu od najvećih svetskih kompanija u toj oblasti, nameravaju da povećaju cene početkom sledeće godine.
"Taste Atlas" objavio listu najboljih kuhinja sveta: Srbija visoko rangirana
11.12.2024.•
4
Popularni gastro vodič "Taste Atlas" objavio je godišnju listu 100 najboljih kuhinja sveta, a srpska kuhinja se plasirala na visoko 15. mesto.
VIDEO Ovo su dva recepta za čokoladne šišarke: Jednostavno, a jeftino
10.12.2024.•
0
Desert u obliku šišarki oduševio je prošle godine korisnike društvenih mreža, a s obzirom na to da se bliže novogodišnji praznici, donosimo recept.
Da vam se pirinač ne lepi za šerpu: Isprobajte ove jednostavne metode
08.12.2024.•
0
Pirinač je nezaobilazan sastojak mnogih jela širom sveta, a njegova svestranost čini ga omiljenim u mnogim kuhinjama.
Novi spisak nematerijalne baštine Uneska: Japanski sake, austrijska jabukovača i bačve iz Gvatemale
05.12.2024.•
3
Unesko je priznao japanski drevni proces kuvanja sakea kao "nematerijalnu kulturnu baštinu" za koju se proizvođači nadaju da će probuditi globalno zanimanje za to tradicionalno pirinčano vino.
"Chef" iz Novog Sada vam donosi recept: Kremasti tart sa kiselim kupusom i dimljenim mesom
05.12.2024.•
0
"Chef" Milica Petrušić radila je po vrhunskim restoranima u Srbiji i Evropi, uključujući i one s čuvenim Mišelinovim zvezdicama, a sada za 021.rs predstavlja ukusne i zdrave recepte.
Prosečan stanovnik Srbije godišnje popije oko 600 šoljica kafe
05.12.2024.•
2
Građani Srbije piju kafu koja dolazi iz zemalja Latinske Amerike, Afrike i Azije, a pravilnikom o kvalitetu koji se primenjuje već dve godine, na tržištu je sve više zamena za ovaj napitak.
Osam najzdravijih sireva po preporuci svetskih nutricionista
04.12.2024.•
1
Sir se smatra zdravom namirnicom bogatom kvalitetnim proteinima jer sadrži kalcijum, kalijum, magnezijum, vitamina B a neke vrste sadrže i korisne probiotike koji su dobri za probavu i opšte zdravlje.
Čeburek - ulična hrana koju vole i Rusi i Ukrajinci
04.12.2024.•
0
Čeburek je jeftina i vrlo jednostavna pita od testa punjenog mlevenim mesom koja se prži u dubokom ulju a omiljena je ulična hrana u bivšim sovjetskim republikama.
Piće namenjeno "fanaticima za majonez": Da li biste probali napitak sa ukusom umaka od jaja?
03.12.2024.•
0
Mnogi svetski gurmani smatraju da Japanci prave najbolji majonez na svetu, ali bi se samo najhrabriji osmelili da probaju najnoviji proizvod iz njihove kuhinje.
Ako se držite Božićnog posta: Ovo su saveti Batuta
01.12.2024.•
2
Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" objavio je, povodom početka Božićnog posta, da on donosi značajnu promenu u načinu ishrane.
Bečki kiosci sa kobasicama deo svetske baštine UNESKO
28.11.2024.•
0
UNESKO je kioscima koji prodaju kobasice u Beču, "virstl-štandovima", dodelio status nematerijalne kulturne baštine.
Najskuplja šoljica kafe u Velikoj Britaniji košta skoro 350 dolara
24.11.2024.•
1
Škotska mlekara nudi najskuplju šoljicu kafe u Velikoj Britaniji, sa cenom od 272 britanske funte (344 dolara) za dupli espreso sa mlekom, sa kratkotrajnim umetničkim delom od pene mleka.
Jednostavnom azijskom tehnikom učinite da vam hleb traje duže
24.11.2024.•
1
Ukoliko želite da vam hleb traje duže, pripremite ga na jednostavan način uz pomoć azijske smese tangzhong.
Komentari 0
Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar