Neki je prave za 31. decembar, a neki "čuvaju" za 1. januar i prvi ručak u novoj godini.
Recepti su brojni, ali nijedan nije "pogrešan". Kad god da se jede, dobro je. Prenosimo vam jedan od recepara sa portala Coolinarika.
Šta je sve potrebno
1 kg mlevenog svinjskog i/ili junećeg mesa
1 šolja pirinca
2 srednje glavice luka
1 šargarepa
1 čen belog luka
150 suve slaninice
1 kašika vegete
so i biber po ukusu
1/2 kašičice ljute mlevene paprika
1 kašicica slatke mlevene paprika
nekoliko komada suvog mesa
2 glavice kiselog kupusa (lišće)
lovorov list
Priprema
Izdinstati luk seckan na kockice, dodati mu sitno seckan beli luk i šargarepu, prodinstati još malo.
Dodati sitno seckanu slaninicu da se malo proprži.
Dodati opran pirinač, izmešati sa smesom od luka i slaninice, skloniti sa ringle.
Zatim dodati mleveno meso i začine. Dobro izmešati.
Savijanje sarme
Lišće kiselog kupusa obariti na kratko.
Iseći zadebljale delove lista tj. korena lista.
Na ruku položiti list kupusa, koren lista dođe u koren šake.
Uzimati gomilice mesa i stavljati na list kiselog kupusa.
Dno šerpe u kojoj će se kuvati sarme obložiti liscem kupusa.
Složiti savijene sarme, a između složiti suvo meso (slaninicu).
Savijenu sarmu prekriti listovima kiselog kupusa, naliti vodu i dodati lovorov list.
Šerpu poklopiti i staviti u zagrejanu rernu.
Dok sarma ne proključa temperatura može biti veća. Na 190 C krčkati oko 4 sata.
Gotovu sarmu zapržiti.
Zaprška
Zagrejati ulje, dodati brašno uz neprestano mešanje. Kad brašno dobije blagu žućkastu boju, skloniti sa ringle i dodati papriku. Preliti preko gotove sarme.
Sarmu vratiti jos malo u rernu da se prokrčka sa zaprškom.
Prijatno i srećni praznici!
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju -
LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
Komentari 5
Lala
Idi begaj
Takođe, pravilno je „nijedan”, a ne „ni jedan”, kao što je i pravilno da se stavlja razmak između zareza i sledeće reči.
Stavljanje nasumičnih velikih slova, proizvoljno rasparčavanje reči i pisanje interpunkcije po sopstvenom nahođenju dok zahtevate nešto „srpsko” Vas ne čini većim Srbinom/većom Srpkinjom.
S druge strane, insistiranje na nečemu srpskom demonstrirajući da poznajete srpski pravopis itekako pomaže da budete shvaćeni malo ozbiljnije.
Комша
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar