Jeste li "obezbedili" novogodišnju sarmu?

Sarma je omiljeno i često jelo na novogodišnjoj trpezi.

Neki je prave za 31. decembar, a neki "čuvaju" za 1. januar i prvi ručak u novoj godini.

Recepti su brojni, ali nijedan nije "pogrešan". Kad god da se jede, dobro je. Prenosimo vam jedan od recepara sa portala Coolinarika.

Šta je sve potrebno
 
1 kg mlevenog svinjskog i/ili junećeg mesa
1 šolja pirinca
2 srednje glavice luka
1 šargarepa
1 čen belog luka
150 suve slaninice
1 kašika vegete
so i biber po ukusu
1/2 kašičice ljute mlevene paprika
1 kašicica slatke mlevene paprika
 
nekoliko komada suvog mesa
2 glavice kiselog kupusa (lišće)
lovorov list
 
Priprema
 
Izdinstati luk seckan na kockice, dodati mu sitno seckan beli luk i šargarepu, prodinstati još malo.
 
Dodati sitno seckanu slaninicu da se malo proprži.
 
Dodati opran pirinač, izmešati sa smesom od luka i slaninice, skloniti sa ringle.
 
Zatim dodati mleveno meso i začine. Dobro izmešati.
 
Savijanje sarme
 
Lišće kiselog kupusa obariti na kratko.
 
Iseći zadebljale delove lista tj. korena lista.
 
Na ruku položiti list kupusa, koren lista dođe u koren šake.
 
Uzimati gomilice mesa i stavljati na list kiselog kupusa.
 
Dno šerpe u kojoj će se kuvati sarme obložiti liscem kupusa.
 
Složiti savijene sarme, a između složiti suvo meso (slaninicu).
 
Savijenu sarmu prekriti listovima kiselog kupusa, naliti vodu i dodati lovorov list.
 
Šerpu poklopiti i staviti u zagrejanu rernu.
 
Dok sarma ne proključa temperatura može biti veća. Na 190 C krčkati oko 4 sata.
 
Gotovu sarmu zapržiti.
 
Zaprška
 
Zagrejati ulje, dodati brašno uz neprestano mešanje. Kad brašno dobije blagu žućkastu boju, skloniti sa ringle i dodati papriku. Preliti preko gotove sarme.
 
Sarmu vratiti jos malo u rernu da se prokrčka sa zaprškom.
 
Prijatno i srećni praznici!
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!

Teme

sarma
  • Lala

    31.12.2022 14:13
    uh
    Mnogi će je gledati samo na slikama , žalosno.
  • Idi begaj

    31.12.2022 13:39
    @Bb-ns
    Pravilno je „srpski”, a ne „Srpski” kad nije na početku rečenice i kad nije u pitanju ime.
    Takođe, pravilno je „nijedan”, a ne „ni jedan”, kao što je i pravilno da se stavlja razmak između zareza i sledeće reči.
    Stavljanje nasumičnih velikih slova, proizvoljno rasparčavanje reči i pisanje interpunkcije po sopstvenom nahođenju dok zahtevate nešto „srpsko” Vas ne čini većim Srbinom/većom Srpkinjom.
    S druge strane, insistiranje na nečemu srpskom demonstrirajući da poznajete srpski pravopis itekako pomaže da budete shvaćeni malo ozbiljnije.
  • Комша

    31.12.2022 13:18
    Сарму зими увек кувам у крчку на 90 степени целу ноћ. Буде фантазија.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Espresino - kafa u kombinaciji sa čokoladom

Ukoliko ste ljubitelj kafe, onda ste možda u poslednje vreme čuli za sve popularniji espresino - kafu sa čokoladom koja se pije širom Italije, a najbolja je u Rimu, Torinu i na samom jugu ove zemlje.