
Nutricionistkinja: Ne nasedajte na priče o čarobnim smutijima
Iza nas je praznični period, a sledi period pronalaženja pravih odgovora na pitanje kako oporaviti organizam posle svih slavlja.

Foto: Pixabay
"Ljudi su vrlo svesni opasnosti od preteranog uživanja u hrani, ali tu vrstu opasnosti ignorišu. Ne postoji čarobni štapić. Neophodno je uspostavljanje pravilnog ritma uzimanja hrane uz prisustvo svih grupa namirnica a to su: integralne žitarice i hleb, fermentisani mlečni napici: jogurt, kefir, kiselo mleko, meso, riba, jaja, svo povrće i voće, vidljive masnoće uz pravilan termički tretman: dinstanje, pečenje u rerni, kuvanje naimirnica u sopstvenom soku i slično. Izbegavati prženje jer tako povećavamo kalorijsku vrednost obroka i štetne produkte", rekla je nutricionistkinja Marija Jovanović za Radio Beograd 1.
"Neophodno je da napravimo ritam uzimanja hrane, a to znači da jedemo u približno isto vreme svaki dan. Doručak treba da bude najkasnije u trećem satu po ustajanju, do ručka je potrebno da prođe oko pet sati, a večeru treba uzeti najmanje tri sata pred odlazak na spavanje. Užina se kreira po potrebi između glavnih obroka, uglavnom je voćna i pomaže nam da premostimo do narednog obroka. Pravilan ritam uzimanja obroka nam pomaže da nemamo ispade gladi i ne unesemo veću količinu hrane od planirane", naglašava.
Upozorava da ekstremniji načini čišćenja organizma i brzog mršavljenja uz ograničen broj namirnica mogu napraviti veliki problem ogranizmu.
"Ne nasedajte na ideje o čarobnim smutijima i napicima jer ćete kroz dva, tri sata ponovo biti gladni. Velikim razmacima između obroka rizikujete da dođe do naglog pada šećera u krvi i onda posegnemo za unosom koncetrovanog šećera kroz neki slatkiš i tada dolazi do naglog skoka šećera u krvi, a potom i naglog pada. Taj pad nas uvodi u ponovnu glad i mi smo opet u začaranom krugu. Isto tako je opasno izbacivanje pojedinih grupa namirnica na duži vremenski period, na primer: mlečnih proizvoda koji su prevencija osteoporoze ili zasićenih masti koji učestvuju u sintezi polnih hormona i čiji nedostatak može dovesti do izostanka ciklusa, ili favorizovanje proteinskih dijeta koje opterećuju bubrege", kaže nutricionistkinja.
"Za čoveka nije pitanje da li će živeti 80 ili 90 godina, već kako će živeti. Edukacija je važna, a konkretan jelovnik se kreira prema polu, godinama, fizičkoj aktivnosti, vrsti zanimanja, eventualnom postojanju oboljenja i kreira ga isključivo nutricionista“, zaključuje Marija Jovanović.
Predlozi za obroke
Doručak: žitne pahiljice sa fermentisanim mlečnim napitkom ili integralni hleb sa sirnim namazom i povrćem ili omlet od belanaca sa povrćem i jogurtom.
Ručak: supice ili čorbe od povrća uz grilovano meso ili ribu sa salatom ili složeno kuvano jelo od mesa i povrća bez dodataka jaja, pavlake...
Užine: sveže voće uz malu količinu orašastih plodova
Večera: grilovano povrće uz mladi sir i integralni hleb ili pirinač ili mala količina mesa od ručka uz svežu salatu prelivenu laganim dresingom napravljenim od kiselog mleka sa začinima i limunom uz neki integralni dvopek.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
VIDEO: Tajlandski omlet - Jednostavan, a drugačiji od našeg
30.03.2025.•
1
Tajlandski omlet kai jeow mnogima je poznato kao ulično jelo. Zapravo se radi o "običnom" omletu kom se dodaje tek nekoliko sastojaka koji ga čine potpuno drugačijim od onih na koje smo navikli.
Evo kako da vam beli luk traje i do šest meseci
29.03.2025.•
0
Stručnjaci otkrivaju jednostavan, ali efikasan način pravilnog skladištenja belog luka, koji će produžiti njegovu svežinu i sprečiti da se brzo osuši ili pokvari.
FOTO: Everton toliko ne voli gradskog rivala Liverpul da umesto crvenog kečapa služi plavi
27.03.2025.•
0
Everton bi uskoro trebalo da se preseli sa Goodison Parka na svoj novi stadion, koji će se zvati "Everton Stadium".
Zdravo, a ukusno: Domaće Snikers čokoladice
25.03.2025.•
0
Ako osećate želju za nečim slatkim, a vodite računa o zdravlju i liniji, preporučujemo da probate domaće Snikers čokoladice savršenog ukusa, koje lako možete sami napraviti.
Lopovi ukrali više od tone sira u Holandiji
25.03.2025.•
0
Lopovi su ukrali više od tone sira iz privatne prodavnice u Knegselu, selu na jugu Holandije.
Kečap - nekada se pravio od ribe i prodavao kao lek
23.03.2025.•
0
Kečap je danas nezaobilazan dodatak mnogim jelima - od pomfrita i hamburgera do mesa i sendviča.
VIDEO: Uz ovaj trik jaje će samo izaći iz ljuske
23.03.2025.•
1
Ljuštenje jaja je jednostavan zadatak, sve dok se komad jaja ne otkine zajedno s ljuskom.
Ideja za lagan doručak: Pašteta od tunjevine - za svega nekoliko minuta
22.03.2025.•
1
Često je izazov smisliti jelo koje ćete tog dana jesti, a mi smo tu da vam tu muku olakšamo.
Jaja u SAD toliko skupa da ih građani švercuju iz drugih zemalja
19.03.2025.•
8
Oko 29 kilograma metamfetamina, skrivenog u sedištima i rezervnom točku kamioneta, privuklo je pažnju graničnih policajaca u teksaškom gradu El Pasu, koji su zaplenili drogu prošlog meseca.
Najgore navike u kuhinji - neke mogu biti i opasne
16.03.2025.•
0
Mnogima je kuhinja centar zbivanja, pa je teško zamisliti da se povremeno u njoj ne događaju i neke greške.
Dobro je znati koje su neke uobičajene greške i ispraviti ih na vreme.
Šta kad vam ostane polovina avokada? Evo kako da ga najbolje iskoristite - u svakoj varijanti
15.03.2025.•
0
Iskoristite dragocenu namirnicu za pripremu ukusnih slanih i slatkih jela.
Najbolji načini za bezbedno odmrzavanje mesa
12.03.2025.•
0
Odmrzavanje mesa je svakodnevna radnja u kuhinji, ali način na koji to radimo može imati veliki uticaj na sigurnost hrane i kvalitet obroka.
Domaće tortilje koje možete jesti i tokom posta: Ovo je recept
11.03.2025.•
1
Tortilje su ukusno tanko pecivo koje se može filovati na razne načine i biti savršen brz obrok u bilo koje doba dana.
Kafić u Engleskoj zbog Trampa preimenovao kafu amerikano u "ukraino"
06.03.2025.•
4
Vlasnica kafića u Engleskoj preimenovala je popularnu amerikano kafu u "ukraino" u znak protesta zbog, kako je rekla, zloupotrebe predsednika Vladimira Zelenskog tokom njegove posete Beloj kući.
Moguća nestašica kafe u svetu: Ova sorta bi mogla da postane jedna od glavnih
04.03.2025.•
3
"Liberijska kafa", tip kafe iz Južnog Sudana, mogla bi da postane jedna od najzastupljenijih jer se u Brazilu, najvećem svetskom proizvođaču, očekuje da će zbog suše, berba opasti za 12 odsto.
VIDEO Svetski dan palačinki: Ovo je recept za "zebra" palačinke
04.03.2025.•
0
Danas je Svetski dan palačinki.
Zbog čega je dobro koristiti maslinovo ulje
01.03.2025.•
0
Maslinovo ulje je hranjiva namirnica i nezaobilazan deo mediteranske ishrane sa brojnim zdravstvenim benefitima.
Ideja za ručak: Musaka od kelja i slanine
01.03.2025.•
0
Ove subote donosimo vam novu ideju za lagan i lep ručak za celu porodicu.
Napravite domaće tortilje - mnogo ukusnije od kupovnih, a lake za pripremu
23.02.2025.•
2
Domaće tortilje su mnogo ukusnija varijanta od onih kupovnih. Zato, ukoliko niste ljubitelji gotovih tortilja iz marketa, svakako isprobajte ovaj recept.
VIDEO: Zašto je slovo "N" u logotipu Nutele crno, a ostatak crven?
23.02.2025.•
0
Ranije ovog meseca potvrđeno je da je tvorac Nutele Frančesko Rivela preminuo u 97. godini.
VIDEO: Čokoladni kolač koji ima jedan neobičan sastojak - kiseli kupus
23.02.2025.•
2
Iako na prvi pogled možda deluje kao nespojiva kombinacija, čokoladni kolač s kiselim kupusom postao je pravi hit među ljubiteljima neobičnih poslastica.
Komentari 3
JJ
Natalija
Uživajte u svom životu. Nemojte se prejedati i jesti gluposti konstantno, ali nemojte sebi ni uskraćivati taj užitak kada jedete ono što vam u trenutnku prija. Osim fizičkog zdravlja, bitno je i psihičko. Udovoljite sebi i samo bez stresa.
Joca
Prof.sportisti i bolesnici su druga kategorija naravno..njima treba savet i pomoc..
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar