Danas postoji više od 7.500 poznatih sorti jabuka, a 2018. godine je u svetu uzgojeno više od 86 miliona tona ovog popularnog voća.
Jabuke su član porodice ruža, koja takođe uključuje kruške, breskve, trešnje i šljive.
Polovina svih listopadnih voćaka koje se koriste za proizvodnju voća su stabla jabuka. Zemlje koje proizvode većinu ovih stabala su Kina, Sjedinjene Države, Poljska, Italija i Turska.
U Kini se uzgaja tek nešto malo manje od 50 odsto ukupne proizvodnje jabuka na svetu.
Većina jabuka na svetu se još bere ručno.
Stablima jabuke treba najmanje četiri do pet godina da počnu da daju plodove, a nekima je potrebno čak 10 godina.
Prinos dobro negovanog stabla jabuke iznosi između 80 i 150 plodova po sezoni.
Jabuke sazrevaju 10 puta brže na sobnoj temperaturi nego ako su u frižideru.
Jedna jabuka ima između 80 i 150 kalorija.
Jabuke su izvrstan izvor vlakana; jedna velika jabuka sadrži oko pet grama vlakana.
Jedna jabuka ima između šest i 10 semenki.
Jabuke plutaju zato što sadrže oko 25 odsto vazduha.
Potrebne su tri jabuke za pripremu jedne čaše soka.
Sok od jabuke se nekada propisivao kao antidepresiv.
Kad je Džon Glen, prvi Amerikanac koji je kružio oko Zemlje, poleteo na svoj prvi svemirski let, kao deo svojih obroka je imao i kašu od jabuka u tubi.
Sok jabuke, meso jabuke i jabukovo sirće imaju visok sadržaj kiseline. Ovaj blagotvorni spoj pomaže u lečenju stanja poput sindroma hroničnog umora i žučnog kamenca.
Pita od jabuka se često povezuje s Amerikancima, ali ovaj ukusni desert zapravo potiče iz Evrope.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju -
LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
Komentari 2
sale
Zemlja čudesa
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar