Mišljenja su podeljena kada je reč o tome da li je mast dobra za jelo ili ne. Neki tvrde da je mast nezdrava i da je treba izbegavati po svaku cenu, dok drugi tvrde da je zdravija opcija od drugih vrsta masti koje se koriste u kuvanju.
Istina je negde na sredini.
Ima visok sadržaj zasićenih masnih kiselina i ne sadrži trans masti, grupu masti za koje se smatra da samo negativno utiču na naše zdravlje, prenosi
Index.hr.
Svinjska mast se razlikuje od jestivog ulja po tome što je čvrsta na sobnoj temperaturi, ima visoku tačku dimljenja i relativno visoku tačku topljenja.
Ova svojstva čine mast odličnim izborom za pripremu hrane na visokim temperaturama. Podjednako je svestrana kao i druge masti za kuvanje i može se koristiti za pečenje, sotiranje, prženje...
Zbog visoke tačke dimljenja, svinjska mast je idealna za prženje šnicle u tiganju, a mnogi pekari je preporučuju za pripremu mrvljivog testa i hrskavog keksa.
U čvrstom obliku, može se koristiti kao puter i dodati raznim receptima za deserte i kolače.
Prilikom prženja, mast može hrani dati dodatni ukus i pomoći u postizanju posebno hrskave teksture.
Svinjska mast se generalno smatra zdravijom od putera, ali je važno napomenuti da se nijedan od ovih sastojaka ne smatra posebno zdravom opcijom i da treba da se konzumira u umerenim količinama.
Komentari 1
mile
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar