
"Cvetanje čokolade" - kakav je to fenomen i da li je takva čokolada za jelo
Ljubitelji čokolade dobro poznaju osećaj uzbuđenja koji se javlja prilikom odmotavanja tek kupljene čokolade, ali i razočaranja kada otkriju bele ili sive mrlje na njenoj površini.

Foto: Pixabay
Ovaj fenomen je prokletstvo čokolatijera otkako su počeli da proizvode ovaj popularni slatkiš sredinom 1800-ih, kada je britanski poslastičar Džozef Fraj otkrio da može da stvrdne čokoladu dodavanjem rastopljenog kakao maslaca u kakao prah dobijen takozvanom holandskom metodom.
Ova pojava se naziva "cvetanje čokolade" i još uvek je najčešći nedostatak koji se može dogoditi gotovim čokoladnim proizvodima. Evo šta treba znati pre sledeće kupovine čokolade.
Šta je cvetanje čokolade?
Cvetanje čokolade je uzrokovano nakupljanjem masti ili šećera na površini čokolade. Masno cvetanje je uzrokovano topljenjem i ponovnom kristalizacijom kakao maslaca i rezultira kredastom površinom čokolade sa svetlijim smeđim i sivim prugama. Šećerno cvetanje karakteriše prašnjav izgled i pegave bele tačke na površini čokolade.
Iako ih nije uvek lako razlikovati, cvetanje masti i šećera se može pojaviti istovremeno, a vidljive posledice ne moraju biti jako izražene, pa ponekad čokolada jednostavno izgubi svoj sjaj.
Koji su uzroci?
Cvetanje masnoće se obično događa tokom izrade ili skladištenja čokolade. Kada se pravilno temperira (proces zagrevanja i hlađenja koji stabilizuje i stvrdnjava kakao, kakao maslac i šećer), čokolada je sjajna i lepa, a topi se na temperaturi koja je malo niža od telesne.
Ali ako pustite da se komad čokolade zagreje, masni kristali će se rastopiti i ponovo kristalizovati u nestabilan oblik. To je ono što stvara izgled masnih pruga na površini čokolade.
S druge strane, cvetanje šećera se događa kada čokolada dođe u dodir s vlagom. Šećer je higroskopan, što znači da upija vlagu. Ako je vazduh posebno vlažan, šećer će upiti tečnost, otopiti se i zatim formirati veće kristale koji se ponovo talože na površini čokolade.
Direktan kontakt s vodom ili brze promene sredine, kao što je premeštanje proizvoda s niskih na više temperature, mogu uzrokovati kondenzaciju, što takođe rezultuje cvetanjem šećera u čokoladi.
Čokolada nije pokvarena
Obe pojave mogu izgledati prilično neukusno, ali je čokolada i dalje potpuno sigurna za jelo. Međutim, to ne znači da ćete hteti da je jedete jer se ukus i tekstura mogu dosta promeniti. Cvetanje obično lišava čokoladu nekih od njenih najlepših svojstava. Čokolada u kojoj je procvetala masnoća će biti voštana ili mrvičasta u poređenju s pravilno temperiranom i skladištenom čokoladom, a čokolada u kojoj je procvetao šećer će verovatno imati nepoželjnu zrnatu teksturu.
Može li se cvetanje sprečiti?
Nije uvek moguće izbeći cvetanje čokolade, ali pravilno skladištenje svakako pomaže. Kako biste zaštitili svoje čokolade od ove pojave, pobrinite se da su dobro umotane i držite ih na hladnom i suvom mestu.
To isključuje frižider, koji je previše vlažan. Ako živite negde gde je toliko vruće da vam je frižider jedina opcija, stručnjaci predlažu da čokoladu čvrsto prekrijete plastičnom folijom i da je stavite u kesu s patentnim zatvaračem kako biste sprečili ulazak vlage.
Procvetalu čokoladu iskoristite za kuvanje
Čokolada koja je procvetala možda ne izgleda privlačno, ali je i dalje savršeno dobra za korišćenje Tekstura se možda promenila, ali je čokolada zadržala svoj ukus i još se može otopiti i koristiti za pripremu kolača, kremova i drugih slatkiša.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Dobro je znati: Kako da čuvate uskršnja jaja posle praznika
21.04.2025.•
1
Nakon Uskrsa, ostaci praznične hrane često se vade iz frižidera. Umesto da ih bacate, bilo bi pametno da ih iskoristite narednih dana – uključujući i kuvana jaja.
Globalna potrošnja vina pala na najniži nivo u poslednjih 60 godina
20.04.2025.•
3
Svetska potrošnja vina u 2024. godini pala je na najniži nivo za više od šest decenija, saopštila je Međunarodna organizacija za vinovu lozu i vino (OIV).
Bobičasto voće ne bi trebalo da jedete svaki dan: Ovo su razlozi
20.04.2025.•
1
Bobičasto voće, poput jagoda, borovnica, malina i kupina, zasluženo je jedno od najzdravijih voća koje možemo uključiti u ishranu.
Zbog pomame za Dubai čokoladom - nestašica pistaća u svetu
20.04.2025.•
1
Promocija proizvoda na društvenoj mreži Tiktok je sada dovoljno moćna da utiče na poljoprivrede velikih država, kao što su Sjedinjene Američke Države i Iran.
Mača sve popularnije piće: Da li je zdravija od kafe?
20.04.2025.•
5
Iako je kafa vekovima nezaobilazan jutarnji ritual u gotovo svakom delu sveta, u poslednjih nekoliko godina mača preuzima pažnju ljubitelja zdravog života.
Prestaje proizvodnja Toblerone čokolade koja se pravila 56 godina
20.04.2025.•
6
Švajcarska čokolada Toblerone s tamnom čokoladom u pakovanju od 360 grama se ukida, što je rastužilo one koji vole ovu vrstu slatkiša.
Šta uraditi sa čuvarkućom od prošle godine?
19.04.2025.•
5
Na Veliki petak, tradicionalno se farbaju jaja za Vaskrs, a posebno mesto zauzima prvo ofarbano jaje - uvek crvene boje - koje se naziva čuvarkuća.
Još korisnih saveta: Kako skuvati jaja da ne ispucaju?
18.04.2025.•
1
Ako vam jaja tokom kuvanja redovno pucaju, ne brinite jer uz nekoliko jednostavnih trikova možete ih savršeno skuvati.
Najčešće greške prilikom pravljenja pice kod kuće
13.04.2025.•
3
Pica koju pravite kod kuće možda neće biti identična onoj iz restorana, ali to ne znači da je ne možete učiniti boljom i ukusnijom.
FOTO: Jedna kugla ovog sladoleda košta 7.000 dolara
13.04.2025.•
0
Japanska kompanija za proizvodnju sladoleda prikupila je neke od najređih sastojaka na svetu kako bi napravila sladoled koji košta skoro 7.000 dolara po kugli, dok cela porcija košta 15.000 dolara.
Limun je nastao ukrštanjem dve voćke
13.04.2025.•
1
Limun je namirnica koju gotovo svi koristimo, a najpoznatiji je kao izvor vitamina C.
Mali saveti: Kako da jaja ne puknu dok ih kuvate
13.04.2025.•
0
Verovatno ste se barem jednom susreli s problemom pucanja ljuske jaja tokom kuvanja.
Širataki testenina - rezanci koji skoro da ne sadrže kalorije
06.04.2025.•
0
Ljubitelji testenine znaju da ne smeju da preteruju s unosom testenine ukoliko ne žele da se ugoje previše.
Krompir se može pripremati na razne načine, ali jedan je najzdraviji
06.04.2025.•
2
Krompir je jedno od najpopularnijih povrća na svetu, bogat je vitaminima, vlaknima i mineralima koji su važni za održavanje zdravlja.
VIDEO Veliko uskršnje jaje od čokolade postavljeno u Napulju: Biće prodato za 12.000 evra
06.04.2025.•
0
U čast Napulju, poznata gradska fabrika čokolade "Gay-Odin" predstavila je uskršnje jaje od čokolade u sklopu kulturnog projekta Napoli Millenaria kojim se obeležava 2.500 godina postojanja tog grada.
Rupa na američkoj krofni nije slučajna
30.03.2025.•
2
Američke krofne su jedno od najprepoznatljivijih peciva na svetu. Za razliku od krofni na našim područjima, imaju nešto drugačiji izgled.
Ne preporučuje se pranje sirovih jaja vodom: Ovo je razlog
30.03.2025.•
0
Jaja se smatraju delikatnom namirnicom koja se brzo kvari pa s njima treba rukovati izuzetno pažljivo.
EU će dati nova imena bezalkoholnim vinima da ih učini privlačnijim
30.03.2025.•
2
Evropska komisija želi da bezalkoholnim vinima ili vinima sa niskim procentom alkohola nadene nova imena kako bi ih učinila privlačnijim i poznatijim.
Evo kako da vam beli luk traje i do šest meseci
29.03.2025.•
0
Stručnjaci otkrivaju jednostavan, ali efikasan način pravilnog skladištenja belog luka, koji će produžiti njegovu svežinu i sprečiti da se brzo osuši ili pokvari.
FOTO: Everton toliko ne voli gradskog rivala Liverpul da umesto crvenog kečapa služi plavi
27.03.2025.•
0
Everton bi uskoro trebalo da se preseli sa Goodison Parka na svoj novi stadion, koji će se zvati "Everton Stadium".
Komentari 0
Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar