"Cvetanje čokolade" - kakav je to fenomen i da li je takva čokolada za jelo
Ljubitelji čokolade dobro poznaju osećaj uzbuđenja koji se javlja prilikom odmotavanja tek kupljene čokolade, ali i razočaranja kada otkriju bele ili sive mrlje na njenoj površini.
Foto: Pixabay
Ovaj fenomen je prokletstvo čokolatijera otkako su počeli da proizvode ovaj popularni slatkiš sredinom 1800-ih, kada je britanski poslastičar Džozef Fraj otkrio da može da stvrdne čokoladu dodavanjem rastopljenog kakao maslaca u kakao prah dobijen takozvanom holandskom metodom.
Ova pojava se naziva "cvetanje čokolade" i još uvek je najčešći nedostatak koji se može dogoditi gotovim čokoladnim proizvodima. Evo šta treba znati pre sledeće kupovine čokolade.
Šta je cvetanje čokolade?
Cvetanje čokolade je uzrokovano nakupljanjem masti ili šećera na površini čokolade. Masno cvetanje je uzrokovano topljenjem i ponovnom kristalizacijom kakao maslaca i rezultira kredastom površinom čokolade sa svetlijim smeđim i sivim prugama. Šećerno cvetanje karakteriše prašnjav izgled i pegave bele tačke na površini čokolade.
Iako ih nije uvek lako razlikovati, cvetanje masti i šećera se može pojaviti istovremeno, a vidljive posledice ne moraju biti jako izražene, pa ponekad čokolada jednostavno izgubi svoj sjaj.
Koji su uzroci?
Cvetanje masnoće se obično događa tokom izrade ili skladištenja čokolade. Kada se pravilno temperira (proces zagrevanja i hlađenja koji stabilizuje i stvrdnjava kakao, kakao maslac i šećer), čokolada je sjajna i lepa, a topi se na temperaturi koja je malo niža od telesne.
Ali ako pustite da se komad čokolade zagreje, masni kristali će se rastopiti i ponovo kristalizovati u nestabilan oblik. To je ono što stvara izgled masnih pruga na površini čokolade.
S druge strane, cvetanje šećera se događa kada čokolada dođe u dodir s vlagom. Šećer je higroskopan, što znači da upija vlagu. Ako je vazduh posebno vlažan, šećer će upiti tečnost, otopiti se i zatim formirati veće kristale koji se ponovo talože na površini čokolade.
Direktan kontakt s vodom ili brze promene sredine, kao što je premeštanje proizvoda s niskih na više temperature, mogu uzrokovati kondenzaciju, što takođe rezultuje cvetanjem šećera u čokoladi.
Čokolada nije pokvarena
Obe pojave mogu izgledati prilično neukusno, ali je čokolada i dalje potpuno sigurna za jelo. Međutim, to ne znači da ćete hteti da je jedete jer se ukus i tekstura mogu dosta promeniti. Cvetanje obično lišava čokoladu nekih od njenih najlepših svojstava. Čokolada u kojoj je procvetala masnoća će biti voštana ili mrvičasta u poređenju s pravilno temperiranom i skladištenom čokoladom, a čokolada u kojoj je procvetao šećer će verovatno imati nepoželjnu zrnatu teksturu.
Može li se cvetanje sprečiti?
Nije uvek moguće izbeći cvetanje čokolade, ali pravilno skladištenje svakako pomaže. Kako biste zaštitili svoje čokolade od ove pojave, pobrinite se da su dobro umotane i držite ih na hladnom i suvom mestu.
To isključuje frižider, koji je previše vlažan. Ako živite negde gde je toliko vruće da vam je frižider jedina opcija, stručnjaci predlažu da čokoladu čvrsto prekrijete plastičnom folijom i da je stavite u kesu s patentnim zatvaračem kako biste sprečili ulazak vlage.
Procvetalu čokoladu iskoristite za kuvanje
Čokolada koja je procvetala možda ne izgleda privlačno, ali je i dalje savršeno dobra za korišćenje Tekstura se možda promenila, ali je čokolada zadržala svoj ukus i još se može otopiti i koristiti za pripremu kolača, kremova i drugih slatkiša.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Espresino - kafa u kombinaciji sa čokoladom
22.12.2024.•
0
Ukoliko ste ljubitelj kafe, onda ste možda u poslednje vreme čuli za sve popularniji espresino - kafu sa čokoladom koja se pije širom Italije, a najbolja je u Rimu, Torinu i na samom jugu ove zemlje.
Samo jedan sastojak je dovoljan za bolji ukus i teksturu kuvanog krompira
22.12.2024.•
0
Krompir je neizostavan sastojak u gotovo svakoj kuhinji. Bez obzira na to pripremate li pire, pečeni ili prženi krompir, postoje trikovi koji vam mogu pomoći da postignete bolje rezultate.
Ne sadrže mnogo kalorija i zdrave su: Ovo su namirnice koje možete da jedete i u većim količinama
20.12.2024.•
1
Ne postoje namirnice koje nemaju kalorije, ali postoji hrana koja ima manje kalorija i koja našem telu donosi brojne zdravstvene prednosti i može da nam pomogne u gubitku prekomerne težine.
Pronađeni štetni sastojci u "Dubai čokoladi"
19.12.2024.•
6
U uzorcima tzv. Dubai čokolade uvezene u Nemačku pronađeno je mnogo štetnih sastojaka, saopštilo je ministarstvo potrošača savezne države Baden-Virtemberg.
Ideja za posni ručak: Evo kako da napravite pijanog šarana
17.12.2024.•
1
Pijani šaran je bez ikakve dileme kralj svake posne slavske trpeze.
Da zasladi i dušu zagreje: Ovo je recept za pikantnu toplu čokoladu
16.12.2024.•
0
Topla čokolada je jedan od omiljenih zimskih napitaka, koji se često vezuje za praznike i ušuškanu kućnu atmosferu dok je napolju hladno.
Čaša sakea napravljenog u svemiru mogla bi da košta pola miliona dolara
15.12.2024.•
0
Japanski proizvođač sakea odlučio je da ode tamo gde nijedan proizvođan do sada nije otišao - u svemir.
Najbolja karbonara zahteva samo šest sastojaka
15.12.2024.•
0
Iako popularna, mnogi karbonaru pogrešno pripremaju.
VIDEO: Palačinke u supi - jelo koje Italijani jedu za praznike
15.12.2024.•
0
Marko je Italijan koji živi u Njujorku, a na svojim društvenim mrežama često deli interesantne italijanske recepte, među kojima je i ovaj za jelo koje se u njegovoj regiji često jede za praznike.
Trik šefice restorana sa Mišelinovom zvezdicom: Kako napraviti savršeni britanski "čips"
14.12.2024.•
0
Nortkout u Lankaširu u Engleskoj ponosi se jednom Mišelinovom zvezdicom, a proglašen je i najboljim britanskim restoranom prema izboru putnika na Tripadvisor-u.
Glavni saveznik posnih jela: Evo kako da napravite majonez bez jaja
12.12.2024.•
3
Posni majonez jedan je od onih recepata koje najviše guglamo tokom perioda posnih slava, budući da većina ukusnih predjela sadrži upravo ovaj sastojak.
Nakon rekordnog skoka cena kafe: Najveće pržionice u Brazilu planiraju isto i za sledeću godinu
12.12.2024.•
2
Najpopularnije pržionice kafe u Brazilu, uključujuci "JDE Peet's", jednu od najvećih svetskih kompanija u toj oblasti, nameravaju da povećaju cene početkom sledeće godine.
"Taste Atlas" objavio listu najboljih kuhinja sveta: Srbija visoko rangirana
11.12.2024.•
4
Popularni gastro vodič "Taste Atlas" objavio je godišnju listu 100 najboljih kuhinja sveta, a srpska kuhinja se plasirala na visoko 15. mesto.
VIDEO Ovo su dva recepta za čokoladne šišarke: Jednostavno, a jeftino
10.12.2024.•
0
Desert u obliku šišarki oduševio je prošle godine korisnike društvenih mreža, a s obzirom na to da se bliže novogodišnji praznici, donosimo recept.
Da vam se pirinač ne lepi za šerpu: Isprobajte ove jednostavne metode
08.12.2024.•
0
Pirinač je nezaobilazan sastojak mnogih jela širom sveta, a njegova svestranost čini ga omiljenim u mnogim kuhinjama.
Novi spisak nematerijalne baštine Uneska: Japanski sake, austrijska jabukovača i bačve iz Gvatemale
05.12.2024.•
3
Unesko je priznao japanski drevni proces kuvanja sakea kao "nematerijalnu kulturnu baštinu" za koju se proizvođači nadaju da će probuditi globalno zanimanje za to tradicionalno pirinčano vino.
"Chef" iz Novog Sada vam donosi recept: Kremasti tart sa kiselim kupusom i dimljenim mesom
05.12.2024.•
0
"Chef" Milica Petrušić radila je po vrhunskim restoranima u Srbiji i Evropi, uključujući i one s čuvenim Mišelinovim zvezdicama, a sada za 021.rs predstavlja ukusne i zdrave recepte.
Prosečan stanovnik Srbije godišnje popije oko 600 šoljica kafe
05.12.2024.•
2
Građani Srbije piju kafu koja dolazi iz zemalja Latinske Amerike, Afrike i Azije, a pravilnikom o kvalitetu koji se primenjuje već dve godine, na tržištu je sve više zamena za ovaj napitak.
Osam najzdravijih sireva po preporuci svetskih nutricionista
04.12.2024.•
1
Sir se smatra zdravom namirnicom bogatom kvalitetnim proteinima jer sadrži kalcijum, kalijum, magnezijum, vitamina B a neke vrste sadrže i korisne probiotike koji su dobri za probavu i opšte zdravlje.
Čeburek - ulična hrana koju vole i Rusi i Ukrajinci
04.12.2024.•
0
Čeburek je jeftina i vrlo jednostavna pita od testa punjenog mlevenim mesom koja se prži u dubokom ulju a omiljena je ulična hrana u bivšim sovjetskim republikama.
Piće namenjeno "fanaticima za majonez": Da li biste probali napitak sa ukusom umaka od jaja?
03.12.2024.•
0
Mnogi svetski gurmani smatraju da Japanci prave najbolji majonez na svetu, ali bi se samo najhrabriji osmelili da probaju najnoviji proizvod iz njihove kuhinje.
Komentari 0
Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar