To se posebno odnosi na jaja, lisnato povrće, mesne prerađevine i pirinač.
Kako prenosi The Healthy, grejanje kuvanih jaja stvara veliku količinu pare u njima koja nema gde da izađe, pa vrlo lako može da dođe do eksplozije, i to onda kad ih izvadite iz mikrotalasne rerne.
Najbolje bi bilo da ih ne podgrevate, ali ako baš morate, prvo ih oljuštite i isecite na manje komade.
Isto važi i za voće poput jabuka, grožđa i breskvi. Ne ispuštaju višak vlage dok se kuvaju zbog čega mogu da eksplodiraju. Pre podgrevanja isecite ih na komadiće ili probušite rupice čačkalicom.
Mesne prerađevine u sebi sadrže puno konzervansa kako bi rok trajanja bio što duži, a kada ih podgrevate ti konzervansi postaju još štetniji za organizam, mogu da podstaknu oksidaciju holesterola, pokazalo je istraživanje objavljeno u "Journal of Agricultural and Food Chemistry".
Britanska agencija za hranu FSA kaže da grejanje pirinča u mikrotalasnoj rerni može čak dovesti do trovanja hranom jer sirov pirinač sadrži bakterije koje mogu da prežive brzo kuvanje u mikrotalasnoj. Jednom kada ga izvadite i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, bakterije se razmnožavaju.
Lisnato povrće poput spanaća takođe treba držati dalje od mikrotalasne jer sadrži visoku koncentraciju nitrata. Iako je sam po sebi bezopasan, podgrevanjem se pretvara u štetne supstance kancerogenog dejstva.
Komentari 1
Gavril
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar