
Ovo su najčešće guglani kolači i torte
Ovo je lista 10 torti i kolača koji se najčešće pretražuju na Guglu.

Foto: Pixabay
Pobedu je uverljivo odnela čokoladna torta. Drugo mesto zauzima Red Velvet (crvena baršunasta) torta, a treće mesto kolač od šargarepe. Kolač s bananom je na četvrtom mestu, a naopaka torta s ananasom, naročito popularna u Sjedinjenim Državama i Rusiji, zauzima peto mesto.
Švarcvald torta je na šestom mestu, torta sa sladoledom na sedmom, a kuglof na osmom mestu. Lemon Drizzle, kolač natopljen limunom, zauzeo je deveto mesto prema ukupnom broju mesečnih pretraživanja u celom svetu, a deseto mesto je pripalo torti Viktorija.
1. Čokoladna torta
Klasična torta napravljena od kakaa u prahu, brašna, šećera, jaja i mleka, često završena čokoladnom glazurom. Ova torta je obično okruglog oblika, iako nije pravilo, a može biti višeslojna ili jednoslojna.

2. Red Velvet torta
Ova je torta karakteristične crvene boje i pomalo kiselog okusa. Tradicionalno se priprema s kakao prahom i mlaćenicom i ima glazuru od krem sira. Sami birate da li će biti okruglog ili pravougaonog oblika, višeslojna ili jednoslojna.

3. Kolač od šargarepe
Kolač sa rendanom šargarepom često uključuje i suvo grožđe ili orahe, od začina se obično dodaje cimet, a torta se završava glazurom od krem sira.

4. Kolač od banana
Kolač od zgnječenih (pre)zrelih banana, brašna, šećera, jaja i ulja obično je začinjen aromom vanile i cimetom, a često i preliven šećernom ili glazurom od krem sira. Hleb od banane i kolač od banane su slični po tome što koriste zrele banane kao glavni sastojak, ali nisu ista poslastica. Kolač od banane je obično lakši i prozračniji od hleba od banana, a često je slojevit i obložen glazurom.

5. Naopaka ananas torta
Torta koja se priprema stavljanjem kriški ananasa i trešanja u karamelizovani šećer s maslacem na dno kalupa za tortu, a zatim prekriva smesom za kolač. Nakon pečenja se okrene naopako na tanjir kako bi voće završilo na vrhu.

6. Švarcvald torta
Ova klasična nemačka torta se sastoji od slojeva čokoladne piškote, šlaga i višanja. Nemojte da vas obeshrabri veći broj sastojaka jer je priprema zaista jednostavna.

7. Sladoled torta
Sladoled torta se po pravilu sastoji od slojeva sladoleda, piškote i čokoladne glazure. Zamrzava se cela i poslužuje hladna. Sladoled torte mogu biti različitih oblika i ukusa, u zavisnosti od toga koji kalup imate, ali i šta najviše volite kad su u pitanju sladoled i piškota.

8. Kuglof
Kuglof je kolač koji se peče u posebnom rebrastom kalupu koji mu daje karakterističan prstenasti oblik. Može se pripremiti s različitim dodacima, ali osnova je uvek otprilike ista, od brašna, šećera, jaja, mleka/jogurta i praška za pecivo.

9. Lemon Drizzle
Ovo je tradicionalni britanski kolač koji se obično poslužuje uz popodnevni čaj. Reč je o jednostavnom kolaču s dodatkom limunovog soka i rendane kore. Obično je preliven jednostavnom šećernom glazurom, a rezultat je lagan i sočan, ali i dovoljno sladak kolač s izraženim ukusom limuna.

10. Torta Viktorija
Ovo je još jedan klasični britanski desert koji se sastoji od dva dela mekane i prozračne svetle piškote, krema od maslaca i šećera (buttercream) i džema od bobičastog voća (jagode, maline). Obično je okruglog oblika i po vrhu se posipa šećerom u prahu.

OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Jaja u SAD toliko skupa da ih građani švercuju iz drugih zemalja
19.03.2025.•
5
Oko 29 kilograma metamfetamina, skrivenog u sedištima i rezervnom točku kamioneta, privuklo je pažnju graničnih policajaca u teksaškom gradu El Pasu, koji su zaplenili drogu prošlog meseca.
Najgore navike u kuhinji - neke mogu biti i opasne
16.03.2025.•
0
Mnogima je kuhinja centar zbivanja, pa je teško zamisliti da se povremeno u njoj ne događaju i neke greške.
Dobro je znati koje su neke uobičajene greške i ispraviti ih na vreme.
Šta kad vam ostane polovina avokada? Evo kako da ga najbolje iskoristite - u svakoj varijanti
15.03.2025.•
0
Iskoristite dragocenu namirnicu za pripremu ukusnih slanih i slatkih jela.
Najbolji načini za bezbedno odmrzavanje mesa
12.03.2025.•
0
Odmrzavanje mesa je svakodnevna radnja u kuhinji, ali način na koji to radimo može imati veliki uticaj na sigurnost hrane i kvalitet obroka.
Domaće tortilje koje možete jesti i tokom posta: Ovo je recept
11.03.2025.•
0
Tortilje su ukusno tanko pecivo koje se može filovati na razne načine i biti savršen brz obrok u bilo koje doba dana.
Kafić u Engleskoj zbog Trampa preimenovao kafu amerikano u "ukraino"
06.03.2025.•
4
Vlasnica kafića u Engleskoj preimenovala je popularnu amerikano kafu u "ukraino" u znak protesta zbog, kako je rekla, zloupotrebe predsednika Vladimira Zelenskog tokom njegove posete Beloj kući.
Moguća nestašica kafe u svetu: Ova sorta bi mogla da postane jedna od glavnih
04.03.2025.•
3
"Liberijska kafa", tip kafe iz Južnog Sudana, mogla bi da postane jedna od najzastupljenijih jer se u Brazilu, najvećem svetskom proizvođaču, očekuje da će zbog suše, berba opasti za 12 odsto.
VIDEO Svetski dan palačinki: Ovo je recept za "zebra" palačinke
04.03.2025.•
0
Danas je Svetski dan palačinki.
Zbog čega je dobro koristiti maslinovo ulje
01.03.2025.•
0
Maslinovo ulje je hranjiva namirnica i nezaobilazan deo mediteranske ishrane sa brojnim zdravstvenim benefitima.
Ideja za ručak: Musaka od kelja i slanine
01.03.2025.•
0
Ove subote donosimo vam novu ideju za lagan i lep ručak za celu porodicu.
Napravite domaće tortilje - mnogo ukusnije od kupovnih, a lake za pripremu
23.02.2025.•
2
Domaće tortilje su mnogo ukusnija varijanta od onih kupovnih. Zato, ukoliko niste ljubitelji gotovih tortilja iz marketa, svakako isprobajte ovaj recept.
VIDEO: Zašto je slovo "N" u logotipu Nutele crno, a ostatak crven?
23.02.2025.•
0
Ranije ovog meseca potvrđeno je da je tvorac Nutele Frančesko Rivela preminuo u 97. godini.
VIDEO: Čokoladni kolač koji ima jedan neobičan sastojak - kiseli kupus
23.02.2025.•
2
Iako na prvi pogled možda deluje kao nespojiva kombinacija, čokoladni kolač s kiselim kupusom postao je pravi hit među ljubiteljima neobičnih poslastica.
Da li jedete i bele niti banane? Evo čemu služe i koliko su zdrave
23.02.2025.•
0
Bele niti banana su bogate vlaknima, koja pomažu u regulisanju varenja i održavaju osećaj sitosti.
Ovo su najčešće greške kada se kuva testenina
23.02.2025.•
0
Kada je reč o pripremi jednostavnih jela od nekoliko sastojaka - poput onih s testeninom - svaki detalj je važan, posebno način na koji ih kuvate.
VIDEO Fermentisano meso ajkule, oplođeno jaje patke: Pet najbizarnijih popularnih jela
23.02.2025.•
1
Svet je pun neverovatnih i često neobičnih jela koja izazivaju različite reakcije - od oduševljenja i čuđenja pa sve do straha.
Ulje ili svinjska mast: Evo šta je bolje za prženje ili pohovanje
16.02.2025.•
7
Prženje namirnica svakodnevna je radnja o kojoj ne razmišljamo previše. Većina nas kod kuće ima nekoliko opcija za to - suncokretovo ulje, maslinovo ulje, svinjsku mast ili još pokoju opciju.
Da li boja ljuske jajeta utiče na nutritivnu vrednost i ukus?
16.02.2025.•
0
Mnogo je informacija koje se mogu pronaći na etiketama kutija za jaja, ali retko kad postoji objašnjenje zašto su neka jaja smeđe, bele ili neke druge boje.
Za najbolji pomfrit važna su dva koraka u pripremi
16.02.2025.•
3
Krompir je jedna od često korišćenih namirnica jer se može pripremiti na razne načine, a jedan od omiljenih je upravo pomfrit.
Uhapšena jer je gnječila pecivo u prodavnici i nije ga kupila
16.02.2025.•
5
Žena iz Japana uhapšena je zbog navodnog gnječenja peciva u prodavnici koje na kraju nije ni kupila.
EU dozvolila upotrebu brašna od crva: Postoje li zdravstveni rizici?
16.02.2025.•
2
EU je prvi put odobrila upotrebu brašna od larve crva brašnara.
Komentari 2
TulipanNijedna nije
Lisa
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar