Tri grupe ljudi ne bi trebalo da jedu sardine

Sardine su pune važnih hranljivih materija, što ih svrstava na prvo mesto kada je u pitanju ishrana, prema Američkom udruženju za srce i kardiovaskularni sistem.
Tri grupe ljudi ne bi trebalo da jedu sardine
Foto: Pixabay
Zbog visokog sadržaja omega-3 masnih kiselina, proteina, vitamina B12 i selena, sardine su veoma moćni čuvari zdravlja. Ako se redovno jedu, mogu da doprinesu poboljšanju celog organizma.
Jedna porcija sardina od oko 75 grama sadrži 191 kaloriju i jedan je od najboljih prirodnih izvora esencijalnih omega-3 masnih kiselina.
Takođe, sadrže EPA i DHA, dve vrste esencijalnih masnih kiselina koje telo koristi za smanjenje upale, što dovodi do poboljšanja zdravlja, bolje funkcije mozga i manjeg rizika od hroničnih bolesti. Studije pokazuju da ishrana namirnicama koje su bogate omega-3 masnim kiselinama može pomoći u lečenju poremećaja raspoloženja poput depresije i anksioznosti.
 
Međutim, pored mnogih zdravstvenih prednosti, sardine u svežem ili konzervisanom obliku nisu vrsta ribe koja se preporučuje svim ljudima. Pacijenti koji pate od visokog krvnog pritiska, gihta, kamena u bubregu treba da ih izbegavaju. Konzervisane sardine sadrže i velike količine natrijuma, što se ne preporučuje osobama sa visokim krvnim pritiskom.
 
Oni sa visokim krvnim pritiskom
 
Sardine imaju visok sadržaj natrijuma. Jedna limenka obezbeđuje oko trećinu vaše dnevne potrebe, pa ako imate visok krvni pritisak, trebalo bi da ograničite unos. Ako želite da smanjite količinu soli, i dalje možete da uživate u sardinama tako što ćete smanjiti veličinu porcije.
 
Oni sa gihtom
 
Najbolja dijeta za giht je ona koja sadrži malo purina, hemikalije koja se razlaže u mokraćnu kiselinu. Kada imate giht, mokraćna kiselina u vašem telu kristališe se u zglobovima, izazivajući u njima bol. Masne ribe poput sardina i inćuna imaju visok sadržaj purina, tako da ako imate giht, trebalo bi da pronađete druge načine da iskoristite prednosti ribe. Možete da pijete dodatke ribljeg ulja ili jedete bakalar.
Oni koji imaju kamen u bubregu
 
Ista mokraćna kiselina koja izaziva giht takođe može dovesti do kamena u bubregu. Pošto sardine sadrže purine, koji se razlažu u mokraćnu kiselinu, nisu dobar izbor za one koji imaju rizik od kamena u bubregu. Visok sadržaj natrijuma u sardinama takođe može da poveća kalcijum u vašem urinu, još jedan faktor rizika za kamen u bubregu.
  • Mrle Sardina

    22.02.2023 10:48
    Saaaaardines, come out to plaaaayaaay!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće