
Afroamerička istorija viskija: Zašto "Jack Daniel's", a ne "Uncle Nearest"?
Ikonični brendovi viskija kao što je "Jack Daniel's" umnogome se zasnivaju na vrednom radu Afroamerikanaca u destilerijama, ali njihova imena nisu toliko poznata.

Foto: Pixabay
I burbon i viski iz Tenesija mogu da prate svoje poreklo od 18. i 19. veka na američkom jugu, piše Danas.
Jedna uobičajena priča povezuje stvaranje burbona sa belim baptističkim propovednikom Elijahom Krejgom, čije ime i danas krasi flaše istoimenog brenda burbona.
"Postoji očigledan, ogroman fizički rad koji je uložen u to. Trebalo je nositi velike količine žitarica i obaviti druge, neglamurozne poslove. A kada pogledamo mnogo starih belih džentlmena koji su bili na flašama, to nije tako očigledno. Ne mogu da zamislim da je Elijah Krejg to radio 1789. godine. Ako imate dovoljno novca, zašto biste to radili?", rekao je Če Ramos, vlasnik "The Black Bourbon Guia".
Ramos vodi niz događaja za degustaciju viskija i burbona koji vraćaju ljude kroz afroameričku istoriju žestokih pića.
Uzmite niko drugi do sam stari broj 7 — "Jack Daniel's". Verovatno najpoznatiji američki brend viskija duguje svoj kultni ukus Afroamerikancu: Natanu Nerestu Grinu, takođe poznatom kao "Uncle Nearest".
"Bio je glavni destiler na imanju luteranskog pastora u Šelbivilu u Tenesiju. On je bio zadužen za proizvodnju viskija. Tinejdžer Džek Danijel je došao da radi na toj farmi. U jednom trenutku, luteranski pastor ih je spojio, zamolio Natanijela — ili ujaka Niresta — da nauči Džeka Danijela kako da napravi tenesi viski i legenda je rođena", rekao je Ramos.
Zašto "Jack Daniel's", a ne "Uncle Nearest"?
"Sada govorimo o 1880-im, zar ne? Dakle, nažalost, nije bila realna mogućnost da afroamerikanac koji je ranije bio u ropstvu, ili nije bio u ropstvu, prikupi dovoljno kapitala da sam pokrene destileriju", rekao je Ramos.
Od 2016. godine, Džek Danijels je priznao i slavio Grinovu ulogu u kreiranju svog proizvoda sa potpisom. Grin je prepoznat na obilascima destilerije i u istoriji pića kao njegov prvi glavni destiler, piše Scrippsnews.
"Kada smo prvi put ispričali priču, nismo shvatili značaj i važnost za ljude, ali je postalo veoma jasno da je ovo važna priča na koju su ljudi osećali ponos", rekao je Nelson Edi, istoričar u destileriji Džek Danijel, prenosi Danas.
Kompanija je takođe svesno odlučila da ne pravi sopstvenu liniju viskija u čast Grina, nakon što je primetila da će taj postupak možda izgledati kao da kompanija unovčava Grinovo ime radi sopstvene dobiti.
Njegov uticaj, međutim, prepoznat je u drugim brendovima.
Godine 2017, autorka Favn Veaver pokrenula je sopstveni brend viskija pod nazivom "Uncle Nearest" nakon što je upoznala rođake Ujka Niresta, koji je radio za "Jack Daniel's". Glavni destilator je niko drugi do pra-pra-pra-unuka ujaka Niresta – Viktorija Edi Batler.
Poslednjih godina, na scenu se pridružilo još više brendova u vlasništvu Afroamerikanaca.
"Saint Liberty Whiskey" je fokusirao svoja pića na žene koje su destilovale tokom prohibicije 1920-ih. Jedno piće odaje počast Berti Braun, Afroamerikanke iz Montane koja je bila jedan od najboljih proizvođača u zemlji sve do smrti, kada je preminula tokom procesa destilacije.
"Zaista nesrećan kraj za nekoga ko je zvučalo kao da je fantastična žena, jer, kada je bila aktuelna zabrana koja je važila 1920-ih i 30-ih godina, nije bilo lako učiniti mnogo kao Afroamerikanka", rekao je Ramos.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Globalna potrošnja vina pala na najniži nivo u poslednjih 60 godina
20.04.2025.•
2
Svetska potrošnja vina u 2024. godini pala je na najniži nivo za više od šest decenija, saopštila je Međunarodna organizacija za vinovu lozu i vino (OIV).
Bobičasto voće ne bi trebalo da jedete svaki dan: Ovo su razlozi
20.04.2025.•
0
Bobičasto voće, poput jagoda, borovnica, malina i kupina, zasluženo je jedno od najzdravijih voća koje možemo uključiti u ishranu.
Zbog pomame za Dubai čokoladom - nestašica pistaća u svetu
20.04.2025.•
1
Promocija proizvoda na društvenoj mreži Tiktok je sada dovoljno moćna da utiče na poljoprivrede velikih država, kao što su Sjedinjene Američke Države i Iran.
Mača sve popularnije piće: Da li je zdravija od kafe?
20.04.2025.•
3
Iako je kafa vekovima nezaobilazan jutarnji ritual u gotovo svakom delu sveta, u poslednjih nekoliko godina mača preuzima pažnju ljubitelja zdravog života.
Prestaje proizvodnja Toblerone čokolade koja se pravila 56 godina
20.04.2025.•
5
Švajcarska čokolada Toblerone s tamnom čokoladom u pakovanju od 360 grama se ukida, što je rastužilo one koji vole ovu vrstu slatkiša.
Šta uraditi sa čuvarkućom od prošle godine?
19.04.2025.•
5
Na Veliki petak, tradicionalno se farbaju jaja za Vaskrs, a posebno mesto zauzima prvo ofarbano jaje - uvek crvene boje - koje se naziva čuvarkuća.
Još korisnih saveta: Kako skuvati jaja da ne ispucaju?
18.04.2025.•
1
Ako vam jaja tokom kuvanja redovno pucaju, ne brinite jer uz nekoliko jednostavnih trikova možete ih savršeno skuvati.
Najčešće greške prilikom pravljenja pice kod kuće
13.04.2025.•
3
Pica koju pravite kod kuće možda neće biti identična onoj iz restorana, ali to ne znači da je ne možete učiniti boljom i ukusnijom.
FOTO: Jedna kugla ovog sladoleda košta 7.000 dolara
13.04.2025.•
0
Japanska kompanija za proizvodnju sladoleda prikupila je neke od najređih sastojaka na svetu kako bi napravila sladoled koji košta skoro 7.000 dolara po kugli, dok cela porcija košta 15.000 dolara.
Limun je nastao ukrštanjem dve voćke
13.04.2025.•
1
Limun je namirnica koju gotovo svi koristimo, a najpoznatiji je kao izvor vitamina C.
Mali saveti: Kako da jaja ne puknu dok ih kuvate
13.04.2025.•
0
Verovatno ste se barem jednom susreli s problemom pucanja ljuske jaja tokom kuvanja.
Širataki testenina - rezanci koji skoro da ne sadrže kalorije
06.04.2025.•
0
Ljubitelji testenine znaju da ne smeju da preteruju s unosom testenine ukoliko ne žele da se ugoje previše.
Krompir se može pripremati na razne načine, ali jedan je najzdraviji
06.04.2025.•
2
Krompir je jedno od najpopularnijih povrća na svetu, bogat je vitaminima, vlaknima i mineralima koji su važni za održavanje zdravlja.
VIDEO Veliko uskršnje jaje od čokolade postavljeno u Napulju: Biće prodato za 12.000 evra
06.04.2025.•
0
U čast Napulju, poznata gradska fabrika čokolade "Gay-Odin" predstavila je uskršnje jaje od čokolade u sklopu kulturnog projekta Napoli Millenaria kojim se obeležava 2.500 godina postojanja tog grada.
Rupa na američkoj krofni nije slučajna
30.03.2025.•
2
Američke krofne su jedno od najprepoznatljivijih peciva na svetu. Za razliku od krofni na našim područjima, imaju nešto drugačiji izgled.
Ne preporučuje se pranje sirovih jaja vodom: Ovo je razlog
30.03.2025.•
0
Jaja se smatraju delikatnom namirnicom koja se brzo kvari pa s njima treba rukovati izuzetno pažljivo.
EU će dati nova imena bezalkoholnim vinima da ih učini privlačnijim
30.03.2025.•
2
Evropska komisija želi da bezalkoholnim vinima ili vinima sa niskim procentom alkohola nadene nova imena kako bi ih učinila privlačnijim i poznatijim.
Evo kako da vam beli luk traje i do šest meseci
29.03.2025.•
0
Stručnjaci otkrivaju jednostavan, ali efikasan način pravilnog skladištenja belog luka, koji će produžiti njegovu svežinu i sprečiti da se brzo osuši ili pokvari.
FOTO: Everton toliko ne voli gradskog rivala Liverpul da umesto crvenog kečapa služi plavi
27.03.2025.•
0
Everton bi uskoro trebalo da se preseli sa Goodison Parka na svoj novi stadion, koji će se zvati "Everton Stadium".
Lopovi ukrali više od tone sira u Holandiji
25.03.2025.•
0
Lopovi su ukrali više od tone sira iz privatne prodavnice u Knegselu, selu na jugu Holandije.
Komentari 0
Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar