Afroamerička istorija viskija: Zašto "Jack Daniel's", a ne "Uncle Nearest"?

Ikonični brendovi viskija kao što je "Jack Daniel's" umnogome se zasnivaju na vrednom radu Afroamerikanaca u destilerijama, ali njihova imena nisu toliko poznata.
Afroamerička istorija viskija: Zašto "Jack Daniel's", a ne "Uncle Nearest"?
Foto: Pixabay
I burbon i viski iz Tenesija mogu da prate svoje poreklo od 18. i 19. veka na američkom jugu, piše Danas.
Jedna uobičajena priča povezuje stvaranje burbona sa belim baptističkim propovednikom Elijahom Krejgom, čije ime i danas krasi flaše istoimenog brenda burbona.
 
"Postoji očigledan, ogroman fizički rad koji je uložen u to. Trebalo je nositi velike količine žitarica i obaviti druge, neglamurozne poslove. A kada pogledamo mnogo starih belih džentlmena koji su bili na flašama, to nije tako očigledno. Ne mogu da zamislim da je Elijah Krejg to radio 1789. godine. Ako imate dovoljno novca, zašto biste to radili?", rekao je Če Ramos, vlasnik "The Black Bourbon Guia".
Ramos vodi niz događaja za degustaciju viskija i burbona koji vraćaju ljude kroz afroameričku istoriju žestokih pića.
 
Uzmite niko drugi do sam stari broj 7 — "Jack Daniel's". Verovatno najpoznatiji američki brend viskija duguje svoj kultni ukus Afroamerikancu: Natanu Nerestu Grinu, takođe poznatom kao "Uncle Nearest".
 
"Bio je glavni destiler na imanju luteranskog pastora u Šelbivilu u Tenesiju. On je bio zadužen za proizvodnju viskija. Tinejdžer Džek Danijel je došao da radi na toj farmi. U jednom trenutku, luteranski pastor ih je spojio, zamolio Natanijela — ili ujaka Niresta — da nauči Džeka Danijela kako da napravi tenesi viski i legenda je rođena", rekao je Ramos.
 
Zašto "Jack Daniel's", a ne "Uncle Nearest"?
 
"Sada govorimo o 1880-im, zar ne? Dakle, nažalost, nije bila realna mogućnost da afroamerikanac koji je ranije bio u ropstvu, ili nije bio u ropstvu,  prikupi dovoljno kapitala da sam pokrene destileriju", rekao je Ramos.
 
Od 2016. godine, Džek Danijels je priznao i slavio Grinovu ulogu u kreiranju svog proizvoda sa potpisom. Grin je prepoznat na obilascima destilerije i u istoriji pića kao njegov prvi glavni destiler, piše Scrippsnews.
 
"Kada smo prvi put ispričali priču, nismo shvatili značaj i važnost za ljude, ali je postalo veoma jasno da je ovo važna priča na koju su ljudi osećali ponos", rekao je Nelson Edi, istoričar u destileriji Džek Danijel, prenosi Danas.
 
Kompanija je takođe svesno odlučila da ne pravi sopstvenu liniju viskija u čast Grina, nakon što je primetila da će taj postupak možda izgledati kao da kompanija unovčava Grinovo ime radi sopstvene dobiti.
Njegov uticaj, međutim, prepoznat je u drugim brendovima.
 
Godine 2017, autorka Favn Veaver pokrenula je sopstveni brend viskija pod nazivom "Uncle Nearest" nakon što je upoznala rođake Ujka Niresta,  koji je radio za "Jack Daniel's". Glavni destilator je niko drugi do pra-pra-pra-unuka ujaka Niresta – Viktorija Edi Batler.
 
Poslednjih godina, na scenu se pridružilo još više brendova u vlasništvu Afroamerikanaca.
 
"Saint Liberty Whiskey" je fokusirao svoja pića na žene koje su destilovale tokom prohibicije 1920-ih. Jedno piće odaje počast Berti Braun, Afroamerikanke iz Montane koja je bila jedan od najboljih proizvođača u zemlji sve do smrti, kada je preminula tokom procesa destilacije.
 
"Zaista nesrećan kraj za nekoga ko je zvučalo kao da je fantastična žena, jer, kada je bila aktuelna zabrana koja je važila 1920-ih i 30-ih godina, nije bilo lako učiniti mnogo kao Afroamerikanka", rekao je Ramos.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Espresino - kafa u kombinaciji sa čokoladom

Ukoliko ste ljubitelj kafe, onda ste možda u poslednje vreme čuli za sve popularniji espresino - kafu sa čokoladom koja se pije širom Italije, a najbolja je u Rimu, Torinu i na samom jugu ove zemlje.