Afroamerička istorija viskija: Zašto "Jack Daniel's", a ne "Uncle Nearest"?
Ikonični brendovi viskija kao što je "Jack Daniel's" umnogome se zasnivaju na vrednom radu Afroamerikanaca u destilerijama, ali njihova imena nisu toliko poznata.
Foto: Pixabay
I burbon i viski iz Tenesija mogu da prate svoje poreklo od 18. i 19. veka na američkom jugu, piše Danas.
Jedna uobičajena priča povezuje stvaranje burbona sa belim baptističkim propovednikom Elijahom Krejgom, čije ime i danas krasi flaše istoimenog brenda burbona.
"Postoji očigledan, ogroman fizički rad koji je uložen u to. Trebalo je nositi velike količine žitarica i obaviti druge, neglamurozne poslove. A kada pogledamo mnogo starih belih džentlmena koji su bili na flašama, to nije tako očigledno. Ne mogu da zamislim da je Elijah Krejg to radio 1789. godine. Ako imate dovoljno novca, zašto biste to radili?", rekao je Če Ramos, vlasnik "The Black Bourbon Guia".
Ramos vodi niz događaja za degustaciju viskija i burbona koji vraćaju ljude kroz afroameričku istoriju žestokih pića.
Uzmite niko drugi do sam stari broj 7 — "Jack Daniel's". Verovatno najpoznatiji američki brend viskija duguje svoj kultni ukus Afroamerikancu: Natanu Nerestu Grinu, takođe poznatom kao "Uncle Nearest".
"Bio je glavni destiler na imanju luteranskog pastora u Šelbivilu u Tenesiju. On je bio zadužen za proizvodnju viskija. Tinejdžer Džek Danijel je došao da radi na toj farmi. U jednom trenutku, luteranski pastor ih je spojio, zamolio Natanijela — ili ujaka Niresta — da nauči Džeka Danijela kako da napravi tenesi viski i legenda je rođena", rekao je Ramos.
Zašto "Jack Daniel's", a ne "Uncle Nearest"?
"Sada govorimo o 1880-im, zar ne? Dakle, nažalost, nije bila realna mogućnost da afroamerikanac koji je ranije bio u ropstvu, ili nije bio u ropstvu, prikupi dovoljno kapitala da sam pokrene destileriju", rekao je Ramos.
Od 2016. godine, Džek Danijels je priznao i slavio Grinovu ulogu u kreiranju svog proizvoda sa potpisom. Grin je prepoznat na obilascima destilerije i u istoriji pića kao njegov prvi glavni destiler, piše Scrippsnews.
"Kada smo prvi put ispričali priču, nismo shvatili značaj i važnost za ljude, ali je postalo veoma jasno da je ovo važna priča na koju su ljudi osećali ponos", rekao je Nelson Edi, istoričar u destileriji Džek Danijel, prenosi Danas.
Kompanija je takođe svesno odlučila da ne pravi sopstvenu liniju viskija u čast Grina, nakon što je primetila da će taj postupak možda izgledati kao da kompanija unovčava Grinovo ime radi sopstvene dobiti.
Njegov uticaj, međutim, prepoznat je u drugim brendovima.
Godine 2017, autorka Favn Veaver pokrenula je sopstveni brend viskija pod nazivom "Uncle Nearest" nakon što je upoznala rođake Ujka Niresta, koji je radio za "Jack Daniel's". Glavni destilator je niko drugi do pra-pra-pra-unuka ujaka Niresta – Viktorija Edi Batler.
Poslednjih godina, na scenu se pridružilo još više brendova u vlasništvu Afroamerikanaca.
"Saint Liberty Whiskey" je fokusirao svoja pića na žene koje su destilovale tokom prohibicije 1920-ih. Jedno piće odaje počast Berti Braun, Afroamerikanke iz Montane koja je bila jedan od najboljih proizvođača u zemlji sve do smrti, kada je preminula tokom procesa destilacije.
"Zaista nesrećan kraj za nekoga ko je zvučalo kao da je fantastična žena, jer, kada je bila aktuelna zabrana koja je važila 1920-ih i 30-ih godina, nije bilo lako učiniti mnogo kao Afroamerikanka", rekao je Ramos.
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Naučnici otkrili koja vrsta kafe se povezuje s rakom, a koja je najzdravija
17.11.2024.•
0
Instant kafa najčešći je izbor kafopija u Evropi, ali stručnjaci upozoravaju da prekomerno konzumiranje takve kafe može povećati rizik od nekih vrsta raka.
Danas je Svetski dan baklave - sastojci se razlikuju od regiona do regiona
17.11.2024.•
0
Svetski dan baklave obeležava se 17. novembra.
Ponovo pokrenuta proizvodnja "Plazme", ali u smanjenom obimu
15.11.2024.•
14
Kompanija "Bambi" saopštila je večeras da je u fabrici u Požarevcu u smanjenom kapacitetu započela proizvodnju keksa "Plazma", nakon požara koji se u junu dogodio u tom pogonu.
"Chef" iz Novog Sada vam otkriva tajnu hrskavih krompirića
14.11.2024.•
0
Hrskavi krompirići su omiljena poslastica mnogih ljudi, a koja je tajna u dobijanju hrskave teksture, otkriva vam "Chef" Milica Petrušić koja za 021 predstavlja ukusne recepte.
Kako da vam palačinke više ne budu žilave: Pogledajte koji sastojak treba da dodate
13.11.2024.•
1
Palačinke su jelo koje gotovo svi obožavaju, bez obzira na to da li su slane ili slatke. Uvek su poželjne, bilo da ih pripremate za doručak, užinu ili neku specijalnu priliku.
Beli tartuf težak skoro kilogram prodat za 140.000 evra
13.11.2024.•
0
U Albi, u dvorcu Grincane Kavour, održana je 25. svetska aukcija belih tartufa.
Da li ste probali hačapuri: Tradicionalni gruzijski hleb sa sirom
12.11.2024.•
2
Hačapuri je tradicionalno gruzijsko jelo koje se sastoji od hleba punjenog sirom, a često uključuje i jaje i puter.
Spisak 10 najboljih peciva na svetu prema Taste Atlasu: Od mantija do kroasana
12.11.2024.•
0
Gastro vodič Taste Atlas objavio je snimak koji predstavlja listu od 10 najboljih peciva sveta, a zanimljivo je da je bosanski burek na 10. mestu, dok su prvu poziciju zauzele novopazarske mantije.
VIDEO Volite soja sos? Evo kako se on zapravo pravi - proces podrazumeva i buđ
12.11.2024.•
1
Azijska hrana sve je popularnija i kod nas i sve više ljudi priprema azijska jela kod kuće, a neizostavan dodatak mnogim takvim jelima je soja sos.
VIDEO: Ljudi putuju hiljadama kilometara kako bi probali ovu viralnu hranu
10.11.2024.•
0
Nije neuobičajeno da na osnovu hrane biramo koji ćemo grad ili državu posetiti.
Pogledajte kojih pet neobičnih dodataka širom sveta stavljaju na picu: Od banane do ribe
08.11.2024.•
0
Pica u drugim zemljama može izgledati sasvim drugačije nego u vašoj lokalnoj piceriji. Sir, feferoni i masline su među standardnim dodacima za picu širom sveta.
"Chef" Milica iz Novog Sada: Medeno kestenje za bolje varenje i bolji rad srca
07.11.2024.•
0
"Chef" Milica Petrušić radila je po vrhunskim restoranima u Srbiji i Evropi, uključujući i one s čuvenim Mišelinovim zvezdicama, a sada za 021.rs predstavlja ukusne i zdrave recepte.
Japanska pića sake i šoču Unesko će uvrstiti na listu svetske kulturne baštine
05.11.2024.•
0
Savetodavni odbor Uneska preporučio je da se japanska tradicionalna veština pravljenja alkoholnih pića sake i šoču uvrste na listu nematerijalne kulturne svetske baštine.
Lanac brze hrane "Taco Bell" stiže u Srbiju: Ljubiteljima košarke poznat i zbog Nikole Jokića
03.11.2024.•
2
Američki lanac brze hrane inspirisan meksičkom kuhinjom "Taco Bell" uskoro stiže u Srbiju.
"Koka-kola" dostupnija i jeftinija od vode u Meksiku: Tretira se kao božanstvo, piju je čak i bebe
03.11.2024.•
4
Stanovnik meksičke države Čijapas pije neverovatnih 821,2 litara koka-kole godišnje, što je otprilike 32 puta više od svetskog proseka.
"Chef" iz Novog Sada vam predstavlja smesu od rena za jačanje organizma ove zime
31.10.2024.•
2
Treba brinuti o zdravlju svakog dana, a uslugu svom organizmu možete da učinite tako što ćete jesti posebnu smesu od rena.
VIDEO: Jedna od najčešćih grešaka koju većina ljudi pravi kad prži hranu
31.10.2024.•
0
Znamo, pržena hrana nije najzdravija, ali s vremena na vreme joj ne možemo odoleti.
Taste Atlas: Svrljiški belmuž - "pastirsko" jelo sa sirom među najboljima na svetu
29.10.2024.•
4
Gastronomski sajt "Taste Atlas" uvrstio je svrljiški belmuž među najbolja jela sa sirom.
VIDEO: Mali, ali koristan savet - kako da u pet sekundi skinete koru sa kuvanog krompira
29.10.2024.•
1
Bilo da pravite pire krompir, kuvani krompir, knedle ili njoke, nema razloga da gulite jedan po jedan krompir, a zatim da ih stavljate da se kuvaju. Postoji znatno lakši i brži način.
Gazirana voda ne oštećuje zubnu gleđ
28.10.2024.•
0
Svi oni koji su do sada bili u dilemi da li je gazirana mineralna voda zdrava i ima li rizika od njenog konzumiranja, mogu da odahnu.
VIDEO: Italijani tvrde da je ovo jedini pravi način da se jedu špagete
28.10.2024.•
5
Špagete su mnogima omiljena testenina - a ako kojim slučajem niste iz Italije, velika je verovatnoća da ste ih do sada jeli na pogrešan način.
Komentari 0
Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar