
Umesto kafe: Šest neobičnih jutarnjih napitaka iz različitih delova sveta
Iako su kafa i čaj možda najpopularnije opcije, postoji mnogo toplih napitaka koji se širom sveta piju za doručak i koje vredi istražiti.

Foto: Pixabay
U nastavku ćemo vas upoznati sa šest jedinstvenih pića koja bi trebalo da uzmete u obzir (ili ne, ali zanimljivo je znati) umesto uobičajene kafe.
1. Agua Dulce
Bukvalno prevedeno kao slatka voda, agua dulce je tipičan kostarikanski jutarnji napitak pripremljen od dva jednostavna sastojka: vode i šećerne trske. Međutim proces kojim dospeva do stola za doručak je malo složeniji.
Sadnja i prerada šećerne trske je kamen temeljac kostarikanske poljoprivrede i u toj zemlji je prisutno oko 7.800 proizvođača i 13 fabrika šećera, raspoređenih u šest regija.
Iako se tehnologija beskrajno poboljšala otkad je šećerna trska prvi put zasađena pre nekih 8.000 godina u Novoj Gvineji, a u Južnu Ameriku uvezena u 18. veku, tradicionalni proces žetve je bio prilično naporan.
Tada se šećerna trska prikupljala mačetom. Radnici su s mladica uklanjali višak vlakana, a kako bi stabljike omekšale, ručno su ih udarali drvenim motkama. Svaki izdanak je potom prolazio kroz posebnu presu s više platformi koju su pokretali volovi ili radnici, kako bi se iz trske izvukla maksimalna količina soka. Stabljike su kroz presu prolazile oko tri puta, a pri poslednjem prolazu stabljika se ručno savijala kako bi se iz nje iscedile i posljednje kapi slatkog soka.
I danas, nakon ekstrakcije, sok se kuva, isparava i oblikuje u male šećerne kolačiće koji izgledaju poput pakovanog smeđeg šećera (iako je ukus koncentrisaniji od onog dostupnog u prodavnicama). Kada se ohlade, ovi kalupi se nazivaju tapas ili poklopci.
Kako bi se pripremila agua dulce, ovi kompaktni šećerni kolačići lagano se stružu u kipuću vodu ili u nekim slučajevima mleko, dok se ne otope. Konačni rezultat je slatki napitak koji je još popularan među kostarikanskim poljoprivrednim radnicima zbog energije koju im pruža tokom teškog fizičkog rada.
2. Dou Jiang
Dok neki ujutro traže najbližu šoljicu kafe, mnogi u Kini i na Tajvanu započinju dan uz posudu kipućeg dou jianga. Delimično supa, a delimično napitak, dou jiang je u svom najjednostavnijem obliku zagrejano sojino mleko.
Istorija sojinog mleka seže vekovima unazad, a počelo je da se proizvodi ubrzo nakon što je u Kini tokom rane dinastije Han izumljen mlinski kamen. Međutim sojino mleko se nije naširoko konzumiralo u Kini sve do 19. veka kada je otkriveno da zagrevanjem postaje ukusnije i blagotvorno deluje na varenje.
Pravljenje sojinog mleka je relativno jednostavno. Soja se preko noći namače i zatim pomoću jednostavne mašine razdvaja na čvrst deo i tečnost. Ta tečnost se potom kuva kako bi se uklonio skrob i na kraju ostaje potpuno pročišćeno mleko.
Važno je napomenuti da se vrsta sojinog mleka koja se prodaje u azijskim zemljama (ili na azijskim tržnicama u SAD-u) dosta razlikuje od komercijalnih varijanti koje se mogu kupiti u prodavnicama.
Komercijalne varijante su osmišljene kao zamena za mleko i razvodnjene su i zaslađene kako bi oponašale ukus i teksturu kravljeg mleka, dok sveže azijsko sojino mleko ima robusniji, neizmenjeni ukus soje.
Dou jiang zagrevanjem postaje gladak, mlečni napitak s jakim mirisom soje. Obično je zaslađen, iako postoje slane verzije s sirćetom i čili uljem kao i dodatnim začinima.
3. Sok od naranjile
Sok od naranjile je jedan od najčešće dostupnih sokova koji se piju u Ekvadoru. Naziv se prevodi kao kisela ili gorka pomorandža, ali ukusom više podseća na gorak paradajz. Obično se poslužuje s velikom količinom šećera ili sirupa, što ovo piće čini puno ukusnijim.
Naranjila je biljka poreklom iz regije Anda u Južnoj Americi. Veruje se da je naranjila bez trnja autohtona i najbrojnija u Peruu, Ekvadoru i južnoj Kolumbiji. U Ekvadoru je 90 odsto komercijalnog uzgoja naranjile smešteno u dolinu uz obronke reke Pastaza, jedne od pritoka Amazona.
Meso se zajedno sa semenkama može iscediti i dodati u smesu za sladoled, koristiti u pripremi umaka za razna lokalna jela ili se koristiti za pripremu raznih deserata. Ipak, najpopularnija upotreba naranjile je u obliku soka.
Prilikom kućne pripreme, plodovi se operu, očiste od dlačica i preseku na pola, a pulpa se iscedi u električnom blenderu i kratko izmeša. Zatim se zeleni sok procedi, zasladi i posluži s kockicama leda kao hladno, penasto piće.
Još jedan razlog zbog kog je ovo voće posebno popularno kao ceđeni sok je taj što, baš kao i paradajz, lako postaje gnjecavo.
4. Salep
Pre uspona čaja i kafe, salep, napitak pripremljen od krtola turskih orhideja, bio je najpopularniji izbor pića koje se pilo uz doručak u Osmanskom carstvu. Njegova popularnost se vremenom proširila po Engleskoj i Nemačkoj gde je postao poznat kao salep.
Krajem 14. veka priprema ovog pića je zahtevala da se prah salepa meša s vodom dok se ne zgusne, nakon čega bi se zasladio, a zatim začinio dodatkom cveta pomorandže ili ružine vodice. Piće je bilo veoma popularno sve dok nije počelo da se koristi kao pouzdan lek za polne bolesti, tako da je ubrzo njegova javna konzumacija postala sramotna.
Međutim salep je još uvek popularna alternativa kafi i čaju u Turskoj, pogotovo u zimsko vreme. Tradicionalno se pripremao tako da se prah orhideje mešao s obranim mlekom, šećerom i cimetom.
Ipak, početkom 2000-ih turski botaničari su počeli da primećuju nagli pad populacije orhideja u zemlji i shvatili da je za to kriva velika popularnost dondurma, turskog sladoleda koji se zgušnjava salepom i potom razvlači poput smrznute karamele.
Za proizvodnju jednog kilograma ovog praha je potrebno više od 1.000 osušenih orhideja, pa je u cilju očuvanja biljke izvoz salepa zabranjen.
5. Saraba
Saraba je indonežansko piće koje se često pije za vreme doručka, a nalik je na chai, vrstu začinjenog čaja koja potiče s indijskog potkontinenta.
Tokom ranog 16. veka evropski kolonisti zainteresovali su se za indonežanska ostva Maluku, nakon što su otkrili muškatni oraščić i karanfilić, koji se dugo nisu mogli naći nigde drugde. Druge začine poput đumbira, crnog bibera i cimeta najverovatnije su u zemlju doneli doseljenici iz Kine i Indije pa su ti sastojci postali sastavni deo kuhinje Indonezije.
Začini koji se nalaze u sarabi uključuju biber, cimet, đumbir, a ponekad i karanfiliće i anis. Piće ima bazu od gustog, slatkog kokosovog mleka i žumanca, koji se mešaju, a zatim zagrevaju ili hlade. Začini ovom piću daju aromatičan orašasti ukus. Palmin šećer nije obavezan jer je piće obično dovoljno slatko samo po sebi.
Osim zbog posebnog ukusa, lokalno stanovništvo voli sarabu zbog navodnog svojstva jačanja imuniteta i izdržljivosti, što je čini izvrsnim pićem za doručak.
6. Čaj s jakovim maslacem
Čaj obogaćen maslacem, posebno jakovim maslacem, stotinama je godina bio glavno piće koje se pilo za doručak u himalajskim regijama Nepala, Indije, Butana i Tibeta. Jakovi su otporna goveda koja dobro proizvode mleko čak i u najizazovnijim zimskim uslovima.
Tradicionalno je kao baza napitka služio crni čaj, ali danas postoje mnoge zamene, a umesto jakovog maslaca se može koristiti i od običnih krava.
Ovaj se napitak priprema tako što se vruć čaj pomeša s maslacem i solju i meša se ručnim mikserom dok smesa ne dobije glatku, kremastu konzistenciju. Čaj s maslacem je poznat po zemljanom i slankastom ukusu, a neki ga čak upoređuju sa supom.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Napravite domaće tortilje - mnogo ukusnije od kupovnih, a lake za pripremu
23.02.2025.•
0
Domaće tortilje su mnogo ukusnija varijanta od onih kupovnih. Zato, ukoliko niste ljubitelji gotovih tortilja iz marketa, svakako isprobajte ovaj recept.
VIDEO: Zašto je slovo "N" u logotipu Nutele crno, a ostatak crven?
23.02.2025.•
0
Ranije ovog meseca potvrđeno je da je tvorac Nutele Frančesko Rivela preminuo u 97. godini.
VIDEO: Čokoladni kolač koji ima jedan neobičan sastojak - kiseli kupus
23.02.2025.•
1
Iako na prvi pogled možda deluje kao nespojiva kombinacija, čokoladni kolač s kiselim kupusom postao je pravi hit među ljubiteljima neobičnih poslastica.
Da li jedete i bele niti banane? Evo čemu služe i koliko su zdrave
23.02.2025.•
0
Bele niti banana su bogate vlaknima, koja pomažu u regulisanju varenja i održavaju osećaj sitosti.
Ovo su najčešće greške kada se kuva testenina
23.02.2025.•
0
Kada je reč o pripremi jednostavnih jela od nekoliko sastojaka - poput onih s testeninom - svaki detalj je važan, posebno način na koji ih kuvate.
VIDEO Fermentisano meso ajkule, oplođeno jaje patke: Pet najbizarnijih popularnih jela
23.02.2025.•
1
Svet je pun neverovatnih i često neobičnih jela koja izazivaju različite reakcije - od oduševljenja i čuđenja pa sve do straha.
Ulje ili svinjska mast: Evo šta je bolje za prženje ili pohovanje
16.02.2025.•
7
Prženje namirnica svakodnevna je radnja o kojoj ne razmišljamo previše. Većina nas kod kuće ima nekoliko opcija za to - suncokretovo ulje, maslinovo ulje, svinjsku mast ili još pokoju opciju.
Da li boja ljuske jajeta utiče na nutritivnu vrednost i ukus?
16.02.2025.•
0
Mnogo je informacija koje se mogu pronaći na etiketama kutija za jaja, ali retko kad postoji objašnjenje zašto su neka jaja smeđe, bele ili neke druge boje.
Za najbolji pomfrit važna su dva koraka u pripremi
16.02.2025.•
3
Krompir je jedna od često korišćenih namirnica jer se može pripremiti na razne načine, a jedan od omiljenih je upravo pomfrit.
Uhapšena jer je gnječila pecivo u prodavnici i nije ga kupila
16.02.2025.•
5
Žena iz Japana uhapšena je zbog navodnog gnječenja peciva u prodavnici koje na kraju nije ni kupila.
EU dozvolila upotrebu brašna od crva: Postoje li zdravstveni rizici?
16.02.2025.•
2
EU je prvi put odobrila upotrebu brašna od larve crva brašnara.
A već su cene skočile: Očekuje se poskupljenje čokolade u susret Danu zaljubljenih
12.02.2025.•
2
Očekuje se da oko predstojećeg Dana zaljubljenih cene čokoladnih poslastica porastu za oko 10 do 20 odsto u odnosu na prošlu godinu.
Taste Atlas odabrao 10 najboljih pilećih supa na svetu: Na četvrtom mestu i bela čorba iz Srbije
10.02.2025.•
5
Poznati gastro portal Taste Atlas sačinio je istu najboljh pilećih supa na svetu, a na spisku se našla jedna supa iz srpske kuhinje.
Američki uvoznici prave zalihe italijanskog vina u strahu od Trampovih carina
09.02.2025.•
0
Američki uvoznici prave zalihe italijanskog vina proseko u strahu od mogućih carina Donalda Trampa, pokazuju podaci iz vinske industrije.
Naučnici utvrdili kako napraviti savršeno kuvana jaja - metoda zahteva strpljenje
09.02.2025.•
1
Naučnici su otkrili savršen način da se skuva jaje. Ono što iznenađuje je činjenica da je za to potrebno pola sata.
Jedan sastojak će sprečiti da vam se krompir raspadne pri kuvanju
09.02.2025.•
0
Kuvanje krompira može biti pravi izazov, pogotovo kada želite da krompir zadrži svoj oblik i da ne postane kašast.
Pivo postojalo i pre 13 hiljada godina: Evo kada su ljudi počeli da piju alkoholna pića
08.02.2025.•
1
Kroz istoriju, ljudi su konzumirali alkohol kao deo verskih rituala, za socijalno povezivanje, u medicinske svrhe, i na kraju krajeva radi uživanja a naučnici otkrivaju kada je sve počelo.
Tajna bavarskih pereca (peciva generalno): Šta im daje hrskavost i tamnu boju?
02.02.2025.•
2
Bavarske perece (brezn na bavarskom dijalektu, a brezel na nemačkom) su tradicionalno pecivo karakteristično za Bavarsku i južnu Nemačku.
Hleb poskupeo u evropskim zemljama: Evo gde najmanje, gde najviše, a gde je tu Srbija
02.02.2025.•
5
Prema podacima Eurostata, cene hleba u evropskim zemljama značajno su porasle tokom poslednjih pet godina.
Marinada, čekić, puter: Par kuvarskih trikova da žilavo meso bude mekanije
27.01.2025.•
0
Jeftiniji komadi crvenog mesa obično su veoma žilavi i potrebno ih je pripremiti sa puno ljubavi i umeća da biste ih pretvorili u nežan zalogaj.
Važno je znati: Koju hranu ne treba da zamrzavate?
26.01.2025.•
0
Iako zamrzavanje može produžiti rok trajanja mnogih namirnica, važno je znati koje od njih ne podnose dobro ovaj proces.
Komentari 1
Tommy gun
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar