Masnoća i šećer u čokoladicama, grickalicama i slatkišima pokreću sistem nagrađivanja tela, učeći ga da ih preferira u odnosu na drugu hranu, pokazuje nova studija.
Nemački istraživači su pratili moždanu aktivnost dve grupe dobrovoljaca koji su dobijali jogurte, a jednoj je data verzija s većim sadržajem masti i šećera.
Reakcija mozga na hranu sa visokim sadržajem masti i šećera nakon osam nedelja bila je znatno povećana u grupi koja je jela jogurte s visokim sadržajem šećera i masti. Ovo je posebno aktiviralo regiju u mozgu odgovornu za motivaciju i nagradu.
Dr Mark Titgemejer sa Instituta Maks Plank rekao je da nezdrava hrana stvara "nove veze" u mozgu koje je teško "odučiti".
"Naša merenja moždane aktivnosti pokazala su da se mozak prepravlja kroz konzumaciju masne hrane. Podsvesno se uči da preferira hranu koja nagrađuje. Kroz ove promene u mozgu, nesvesno ćemo uvek preferirati hranu koja sadrži puno masti i šećera", pojasnio je.
Prethodne studije na miševima su pokazale da su ove promene u mozgu takođe uzrokovale povlačenje kada im je oduzeta hrana s visokim udelom masti, povećavajući nivo anksioznosti.
Redovno jedenje hrane sa visokim sadržajem masti može povećati rizik od gojaznosti, kao i od smrtonosnih bolesti srca i moždanog udara.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju -
LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
Komentari 0
Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar