Čokolada – šta uzrokuje taj slastan osećaj u ustima?

Istraživače sa Univerziteta u Lidsu zanimalo je kako se na molekularnom nivou odvija proces topljenja čokolade u ustima.
Čokolada – šta uzrokuje taj slastan osećaj u ustima?
Foto: Pixabay
Stoga su razvili veštački jezik koji oponaša teksturu, raspored površine i mehanička svojstva ljudskog jezika. Rezultati merenja pokazali su šta uzrokuje slastan osećaj u ustima pri topljenju čokolade, prenosi N1.
"Hteli smo da shvatimo koji je glavni činilac koji pokreće osećaj glatkoće pri topljenju čokolade", objasnio je istraživač Siavash Soltanahmadi za američki popularno-naučni časopis Scientific American.
Naučnici su otkrili da prijatan osećaj čokolade u ustima zavisi od otpuštanja masnog filma koji prekriva jezik.
 
Soltanahmadi objašnjava: “Važnije od toga koliko masti ima u čokoladi je gde se nalazi.”
 
Scientific American smatra da ovo otkriće predstavlja novi smer poslastičara u pripremi poslastica.
 
Uvođenjem veće količine masnoće u gornje slojeve čokoladnih poslastica i smanjenjem masnoće iznutra mogli bi da pripreme zdraviji desert koji bi se jednako topio u ustima.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće