Objavljena lista najboljih proizvoda od mesa na svetu, na njoj i neki iz Srbije

Taste Atlas odabrao je 100 najboljih proizvoda od mesa na svetu, među kojima su se našli i proizvodi iz Srbije.
Objavljena lista najboljih proizvoda od mesa na svetu, na njoj i neki iz Srbije
Foto: Pixabay
Proizvodi od mesa iz Španije zauzimaju prva mesta ove liste, a za njima slede artikli iz Italije.
Među 100 najukusnijih proizvoda ove kategorije našlo se i šest hrvatskih, ali i tri iz Srbije.
Prvi od njih je Petrovački kulen sa ocenom 4,5 i 26. mestom ove liste.
 
Par mesta ispod nalazi se Pirotska peglana kobasica, koja je dobila ocenu 4,4 od maksimalnih 5, zauzimajući 39. mesto.
 
Istu ocenu dobila je i Užička pršuta, zauzimajući 45. mesto.
 
Petrovački kulen
 
Petrovački kulen je tradicionalna srpska kobasica poreklom iz Bačkog Petrovca, otuda i naziv. Kobasica se pravi od svinjskog mesa, a jedini dodaci su ljuta paprika i so.
 
Međutim, neki proizvođači i dalje koriste beli luk i kim u procesu proizvodnje.
 
Užička pršuta
 
Užička pršuta je vrsta pršute koja se tradicionalno priprema u Zlatiborskom planinskom okrugu, odnosno u opštinama Čajetina, Užice i Nova Varoš.
 
Ovaj mesni specijalitet je postao poznat kao užička pršuta jer se u Užicu prodavao uz mnoge druge regionalne proizvode.
 
 
Za pripremu ovog mesnog proizvoda mogu se koristiti goveđe, svinjsko i ovčije meso, iako je najtradicionalnije goveđe meso koje je u Srbiji poznato kao užička goveđa pršuta.
 
Pirotska peglana kobasica
 
Pirotska peglana kobasica je visokokvalitetni suhomesnati proizvod, uz ćilim i kačkavalj, treći proizvod iz Pirota sa geografskom oznakom porekla.
 
Po tradicionalnoj recepturi, pravi se od od najboljih komada junećeg, kozjeg i ovčijeg mesa, uz dodatak začina.
Iako počeci "peglanja" u Pirotu nisu tačno utvrđeni, ovaj delikates se u gradu na jugoistoku Srbije pravi, prema predanju, makar jedan vek.
 
Ono u čemu se svi slažu je da se nekada pravila od mesa starijih i slabijih životinja, po principu "da se ne baci", a danas spada u ekskluzivnu hranu, piše BBC.
  • Poštar

    05.04.2023 00:40
    Kome je Petrovački kulen najbolji nije jeo Kisački
  • ahahahah

    03.04.2023 08:27
    ?!
    (k)od Hrvata 3 vrste kulena! drevna hrvatska prozivodnja kulena - od pre 90 godina, ludilo! da ne spominjemo koliko su Baranja i Istra hrvatske teritorije - od 1945. (dao Tito, kao da je njegova dedovina)!
  • Sesil

    02.04.2023 23:49
    Svašta
    Od slovačkog kulena su napravili Petrovački pa još srpski. Svašta.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće