Zašto je dobro jesti kuvana jaja?

Jaja su sastavni deo mnogih jela, a vrlo ih često mnogi jedu za doručak ili užinu.
Zašto je dobro jesti kuvana jaja?
Foto: Pixabay
Najpogodnija opcija za konzumiranje za užinu jeste kuvano jaje.
Neka istraživanja sugerišu da ljudi ne konzumiraju dovoljno hrane koja sadrži holin, uprkos tome što je to bitan nutrijent. Holin čini brojne pozitivne stvari za telo, od sinteze DNK i regulacije ekspresije gena do stvaranja neurotransmitera poznatog kao acetilholin, koji je neophodan za raspoloženje, pamćenje, kontrolu mišića i druge funkcije nervnog sistema.
Holin takođe pomaže u uklanjanju štetnog LDL holesterola iz tela, jer pomaže u stvaranju materije koja razgrađuje holesterol u jetri. Nedostatak dovoljne količine holina u vašoj ishrani mogao bi potencijalno uzrokovati taloženje LDL-a u ovom organu.
 
Prema FoodData Central USDA- e, jedno veliko tvrdo kuvano jaje sadrži 147 miligrama holina, što ga čini drugim najbogatijim izvorom hranjivih materija. Nacionalni institut za zdravlje kaže da je prosečnom odraslom muškarcu potrebno oko 402 miligrama holina dnevno, dok je ženama potrebno oko 278 miligrama.
 
Osim holina, tvrdo kuvana jaja dobar su izvor proteina i vitamina, uključujući A, D, E, K i nekoliko vitamina B.
  • Vlada

    07.04.2023 00:09
    Jaja su generalno izvor proteina,najbolje je jesti kuvana jaja,Jos ako u to sve dodamo hidrogenizovanu vodu,imunitet ce uvek biti na visokom nivou.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće