Čokolada je sve skuplja, posebno zbog rasta cene jednog sastojka u Evropi

Sastojci za proizvodnju čokolade su sve skuplji zbog čega ovaj mnogima omiljeni slatkiš postaje nepristupačan.
Čokolada je sve skuplja, posebno zbog rasta cene jednog sastojka u Evropi
Foto: Pixabay
U Evropi je posebno porasla cena jednog od njenih sastojaka.
Čokoladica Black Thunder, koju proizvodi japanska kompanija Yuraku, jedna je od najjeftinijih čokoladica na svetu. Poslednje tri decenije koštala je 30 japanskih jena (0,20 evrocenti). Ljubitelji čokolade u Japanu su bili neugodno iznenađeni kada je 1. marta poskupela na 35 jena (0,23 evrocenti).
I kada je Yuraku 2019. odlučio da od švajcarske kompanije Barry Callebaut kupuje skuplji kakao, potrošačke cene su ostale iste. Šta je sada drugačije?
 
Prema izveštaju spomenute švajcarske kompanije, cene kakaa u prvom kvartalu ove godine bile su više 8,1 odsto zbog toga što je potražnja za njim veća od ponude, i to nakon dve godine velikih viškova.
 
Šećer je takođe skuplji. Na svetskom tržištu je skuplji 1,4 odsto zbog smanjenja izvoza iz Indije. 
 
Međutim, u Evropi je skuplji 92 odsto zbog malih zaliha i visokih cena energenata.
 
Razlog zbog kog su čokolade sve skuplje jesu i mlečni proizvodi koji se koriste za njihovu proizvodnju. Cena mleka je 15,7 odsto viša u odnosu na isti period prošle godine.
 
Cene svih proizvoda najvećeg proizvođača hrane na svetu Nestlea su prošle godine porasle 8,2 odsto. Međutim, tim rastom su najmanje bili pogođeni proizvodi od čokolade, piše portal swissinfo.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće