Cibofobija: Kad hrana postane neprijatelj

Cibofobija se definiše kao strah od hrane, a osobe koje pate od ovog oblika fobije često izbegavaju jelo i piće jer osećaju strah od samog čina jedenja.
Cibofobija: Kad hrana postane neprijatelj
Foto: Pixabay
Strah može biti vezan za određenu vrstu hrane, kao što su kvarljive namirnice, ili se može odnositi na više namirnica.
Osobe s poremećajima ishrane kao što je anoreksija mogu izbegavati hranu jer se brinu o efektu koji ona može imati na njihovo telo. Neki ljudi s poremećajem ishrane mogu na kraju da razviju cibofobiju, ali važno je napomenuti da su to dva odvojena stanja.
Cibofobija se, kao i većina fobija, može uspešno lečiti. U većini slučajeva ljudi mogu uspešno sa savladaju strah i razviju zdrav odnos prema jelu i piću.
 
Simptomi
 
Ljudi koji imaju fobiju od hrane mogu doživeti niz simptoma, uključujući povišeni krvni pritisak, drhtanje, lupanje ili ubrzan rad srca, otežano disanje, bol i stezanje u grudima, suva usta, uznemiren želudac, brz govor ili iznenadnu nesposobnost za razgovor, jako znojenje, lakomislenost, mučninu i povraćanje.
 
Hrana koja stvara fobiju
 
Osobe s cibofobijom mogu imati strah od gotovo sve hrane i pića ili njihov strah može biti specifičniji. 
 
Kvarljive namirnice su često izvor straha za one koji pate od cibofobije. Ljudi koji se boje namirnica poput majoneza, mleka, svežeg voća i povrća i mesa obično veruju da su se ove namirnice već pokvarile i da bi se mogli razboleti nakon što ih pojedu.
 
Za neke ljude izvor straha može biti hrana koja nije dovoljno kuvana. Strah od bolesti koje se prenose hranom može ih naterati da izbegavaju hranu koja može biti opasna ako nije dovoljno kuvana. U takvoj situaciji neki ljudi će prekuvati hranu do te mere da zagori ili postane neverovatno suva.
 
Hrana koja se približava kraju roka trajanja ili je već istekla može izazvati strah kod nekih osoba koje pate od cibofobije. Neki pojedinci s cibofobijom odbijaju da jedu ostatke hrane jer su uvereni da bi se od njih mogli razboleti.
 
Kada osobe s fobijom od hrane nemaju kontrolu nad pripremanjem sopstvene hrane, mogu se bojati onoga što im se poslužuje. Mogu izbegavati da jedu u restoranu, kod prijatelja ili bilo gde ako ne mogu da vide ili kontrolišu pripremu hrane.
 
Komplikacije
 
Ako se bilo koja fobija ne leči, komplikacije mogu biti značajne i uticati na različite aspekte života. Opsesivni rituali su česta komplikacija nelečenih fobija pri kojima ljudi stvaraju detaljne rutine u pokušaju smanjenja teskobe.
 
U slučaju cibofobije izbegavanje različitih vrsta hrane može dovesti do pothranjenosti i drugih zdravstvenih problema. Ljudima s fobijom od hrane teško je da slriju svoje strahove od prijatelja, porodice i saradnika, što može dovesti do neugodnih pitanja, društvene stigme i izbegavanja društvenih situacija.
 
Druge fobije od hrane
 
Cibofobija je najčešći tip fobije od hrane, ali nije jedini.
 
Neofobija je strah od nove, dosad nepoznate hrane. Kod nekih ljudi susret s novom hranom može izazvati intenzivnu teskobu i paniku. Ovo se često javlja kod dece.
 
Mageirokofobija je strah od kuvanja hrane. Najčešći tip ove fobije je strah od pripreme ili konzumacije nedovoljno kuvane hrane jer bi to moglo rezultirati bolešću ili hranom koja je nejestiva.
 
Emetofobija je strah od povraćanja. Na primer, ako se bojite da ćete se razboleti i da ćete morati da povraćate, mogli biste se bojati hrane za koju mislite da će vam izazvati mučninu.
Lečenje straha od hrane
 
Fobije od hrane mogu predstavljati ozbiljan problem, ali postoji niz tretmana koji se mogu primeniti kako bi se olakšalo suočavanje s ovim izazovom. Kognitivno-bihevioralna terapija, izlaganje, lekovi i hipnoza samo su neke opcije kojima se danas leči cibofobija. U razgovoru s terapeutom pacijenti uče kako da smanje negativne misli i strahove povezane s hranom.
 
Izlaganjem se dovode u kontakt s namirnicama koje im stvaraju nelagodu i uče da se nose sa svojim emocijama i reakcijama. Lekovi, poput antidepresiva, mogu biti korisni u nekim slučajevima, ali se zbog velike sklonosti zavisnosti retko koriste.
 
Hipnoza se takođe može pokazati korisnom za smanjenje negativnih reakcija na hranu, tvrde neki stručnjaci. Ako sumnjate da patite od fobije prema hrani, važno je potražiti lekarsku pomoć kako bi se osigurao zdrav odnos s hranom.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Espresino - kafa u kombinaciji sa čokoladom

Ukoliko ste ljubitelj kafe, onda ste možda u poslednje vreme čuli za sve popularniji espresino - kafu sa čokoladom koja se pije širom Italije, a najbolja je u Rimu, Torinu i na samom jugu ove zemlje.