Sirovo meso zahteva pažljivo korišćenje kako bi se sprečio razvoj bakterija. Međutim, to ne znači da nije važan način na koji odmrzavate meso. Zbog toga što meso postaje podložnije bakterijama, ne preporučuje se da ga ostavljate na sobnoj temperaturi.
Kao smrznuto, meso je sigurno neograničeno vreme. Bakterije nemaju mogućnost razmnožavanja kada je na temeperaturi nižoj od četiri stepena. Meso i druge kvarljive namirnice nikada ne bi trebalo ostavljati na sobnoj temperaturi duže od dva sata.
Kada ostavito meso na kuhinjskoj površini preko dana, ono može dostići temperaturu višu od četiri stepena što uzrokuje rast bakterija. Ovaj način ne samo da je plodno tlo za razvoj novih bakterija, već omogućava razvoj bakterija koje su već bile na vašem komadu mesa.
Opcija odmrzavanja pod toplom ili hladnom vodom takođe nije najbolja, pogotovo kada je reč o toploj vodi. Tako se površinski sloj mesa brže odmrzava i pod mlazom tople vode prelazi u proces kuvanja.
S druge strane, odmrzavanje u hladnoj vodi je nešto bolji način, ali potrebno je osigurati da voda ne ulazi u direktni kontakt s mesom i da se voda menja svakih pola sata sve dok se ne odmrzne.
Ukoliko vam se žuri, bolja metoda za odmrzavanje mesa je u mikrotalasnoj rerni, ali samo ukoliko da koristite funkciju odmrzavanja i ako ćete to meso odmah spremati za obrok.
Ipak, najbolja metoda bi bila odmrzavanje u frižideru, gde je ponekad potrebno i 24 sata kako bi meso bilo spremno za kuvanje.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju -
LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
Komentari 0
Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar