Preti najveća svetska nestašica pirinča u poslednjih 20 godina

Postoji mogućnost najveće globalne nestašice pirinča u poslednjih 20 godina.
Preti najveća svetska nestašica pirinča u poslednjih 20 godina
Foto: Pixabay
Proizvodnja ove namirnice je u padu u Kini, Sjedinjenim Američkim Državama i Evropskoj uniji.
Rastom njene cene je pogođeno 3,5 milijardi ljudi širom sveta, posebno u azijsko-pacifičkom području gde se konzumira 90 odsto od ukupne svetske količine pirinča.
Prema podacima američke kompanije za finansije i osiguranje "Fitch Solutions", svet bi ove godine mogao biti pogođen najvećom nestašicom pirinča u poslednje dve decenije. Očekuje se da će se rast cena pirinča nastaviti i tokom sledeće godine.
 
Tvrdi se da su razlozi za ovo rat u Ukrajini, kao i nepovoljno vreme u državama u kojima se proizvodi, kao što su Kina i Pakistan. 
 
Kina, koja je najveći svetski proizvođač pirinča, bila je pogođena jakim letnjim monsunskim kišama i poplavama. To se negativno odrazilo na proizvodnju.
 
Pakistanska proizvodnja pirinča je manja za 31 odsto u odnosu na prethodnu godinu, takođe zbog teških poplava. 
 
Osim toga, povećala se potražnja zbog rasta cena drugih žitarica nakon početka rata u Ukrajini - postala je prihvatljiva alternativa, piše CNBC.
  • Stohadin

    20.04.2023 14:47
    Riža
    Eeeee da je želja jednog političara iz SPS stranke sprovedena u delo,sad bi vojvodina bila svetski lider u proizvodnji i prodaji pirinča....
  • av

    20.04.2023 13:55
    Realnio, Ukrajina ne zna sta ce sa zitom, neka se njima izvozi
  • Selo

    20.04.2023 10:08
    To znači da mi u robnim rezervama imamo više pirinča i od samih Kineza

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće