Kako odabrati savršen zreli ananas i zašto ga je važno okrenuti naopako
Ananas je tropsko voće koje potiče iz Južne Amerike, ali se danas uzgaja širom tropskih područja sveta, uključujući i jugoistočnu Aziju, Afriku, Srednju i Južnu Ameriku i Havaje.
Foto: Pixabay
U prodavnicama se može pronaći tokom cele godine, ali kao i većina voća i povrća, ananas ima svoju sezonu kad je ovo voće najslađe i najsočnije. Sezona ananasa obično traje od marta do juna, u zavisnosti od područja i uslova uzgoja.
Važno je znati kako pravilno seći ove velike, šiljaste plodove. Ali pre nego što uopšte izvadite nož, svakako biste svoj ananas trebalo da okrenute naopako.
Okretanje ananasa naopako
Kada pripremate ananas za konzumaciju, važno ga je okrenuti naopako jer će to osigurati ravnomernu raspodelu sokova po celom plodu. Donji deo ploda je po pravilu mesto gde se talože šećeri pa ako preskočite ovaj korak, sve isečene kockice s vrha ananasa mogu biti pomalo bezukusne i smežurane. Ananas neće postati zreliji nakon što se ubere, pa kako biste osigurali najsočnije voće, planirajte unapred i stavite ga naopako čim se vratite iz kupovine.
Kako ananas ima bodljikave vrhove koji ne pružaju najbolju podlogu za skladištenje, prvo bi trebalo da odsečete vrh, a zatim ananas okrenute naopako na tanjir. Potom ga čvrsto omotajte plastičnom ili aluminijskom folijom kako se sokovi ne bi izlili.
Čak i ako ananas u frižider stavite pola sata pre sečenje, to će imati pozitivno dejstvo, ali ako možete, ostavite ga naopako nekoliko dana kako bi rezultat bio sočniji, slađi i ukusniji. Hladnoća može produžiti svežinu ananasa, ali ga možete čuvati i na sobnoj temperaturi.
Kada sokovi malo odleže, ananas je spreman za konzumaciju ili pripremu vaših omiljenih jela. Isecite ga na kriške debljine jednog centimetra, dodajte u voćnu salatu, ispecite na roštilju ili iskoristite za pripremu kolača.
Biranje savršenog, zrelog ananasa
Odabir savršenog, zrelog ananasa u prodavnici može biti pravi izazov. Za razliku od drugog voća, osim njegove boje i izgleda, potrebno je obratiti pažnju na teksturu, miris i težinu.
Kada ga kupujete u prodavnici, svakako potražite ananas koji ima živopisno i zdravo zeleno lišće, koje se smatra znakom svežine. Idealno bi bilo da spoljašnji deo ima zelenkasto-žutu nijansu, što može značiti da je plod potpuno zreo.
To je zato što ananas polako menja boju iz zelene u žutu dok sazreva, a prestaje da sazreva nakon što se ubere. Međutim, i zeleni ananas može biti zreo u nekim slučajevima, zbog čega je važno u obzir uzeti i druge faktore.
Poput drugog voća, tekstura ananasa vam može pomoći da odredite da li je potpuno zreo. Zreli ananas bi trebalo da ima čvrstu ljusku, ali i da bude lagano mekan kada ga stisnete. Ananas koji je potpuno čvrst ili tvrd kada se stisne verovatno neće biti potpuno zreo.
Jedan od najboljih načina da saznate da li je ananas zreo i spreman za uživanje jeste da ga pomirišete. Zreli ananas obično ima sladak miris na dnu ploda. Ako ananas nema nikakav miris, to može značiti da nije potpuno zreo. S druge strane, oštar ili gorak miris često ukazuje na to da je ananas možda prezreo.
Provera težine ananasa može biti delotvorna strategija za određivanje zrelosti. Potražite ananas koji se čini teškim za svoju veličinu, što često znači da je zreliji. U mnogim slučajevima težak ananas će biti sočniji, što znači da će verovatno biti slađi i ukusniji.
Jednostavan način da saznate da li je vaše voće potpuno zrelo je da lagano povučete lišće koje štrči s vrha ananasa. Prema nekima, lišće bi trebalo da se vrlo lako odvoji ako je ananas zreo. Lišće koje se teško povlači može biti znak da ananas nije potpuno zreo.
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Lanac brze hrane "Taco Bell" stiže u Srbiju: Ljubiteljima košarke poznat i zbog Nikole Jokića
03.11.2024.•
1
Američki lanac brze hrane inspirisan meksičkom kuhinjom "Taco Bell" uskoro stiže u Srbiju.
"Koka-kola" dostupnija i jeftinija od vode u Meksiku: Tretira se kao božanstvo, piju je čak i bebe
03.11.2024.•
4
Stanovnik meksičke države Čijapas pije neverovatnih 821,2 litara koka-kole godišnje, što je otprilike 32 puta više od svetskog proseka.
"Chef" iz Novog Sada vam predstavlja smesu od rena za jačanje organizma ove zime
31.10.2024.•
2
Treba brinuti o zdravlju svakog dana, a uslugu svom organizmu možete da učinite tako što ćete jesti posebnu smesu od rena.
VIDEO: Jedna od najčešćih grešaka koju većina ljudi pravi kad prži hranu
31.10.2024.•
0
Znamo, pržena hrana nije najzdravija, ali s vremena na vreme joj ne možemo odoleti.
Taste Atlas: Svrljiški belmuž - "pastirsko" jelo sa sirom među najboljima na svetu
29.10.2024.•
4
Gastronomski sajt "Taste Atlas" uvrstio je svrljiški belmuž među najbolja jela sa sirom.
VIDEO: Mali, ali koristan savet - kako da u pet sekundi skinete koru sa kuvanog krompira
29.10.2024.•
1
Bilo da pravite pire krompir, kuvani krompir, knedle ili njoke, nema razloga da gulite jedan po jedan krompir, a zatim da ih stavljate da se kuvaju. Postoji znatno lakši i brži način.
Gazirana voda ne oštećuje zubnu gleđ
28.10.2024.•
0
Svi oni koji su do sada bili u dilemi da li je gazirana mineralna voda zdrava i ima li rizika od njenog konzumiranja, mogu da odahnu.
VIDEO: Italijani tvrde da je ovo jedini pravi način da se jedu špagete
28.10.2024.•
5
Špagete su mnogima omiljena testenina - a ako kojim slučajem niste iz Italije, velika je verovatnoća da ste ih do sada jeli na pogrešan način.
Klasični kolač na malo drugačiji način: Čupavci punjeni džemom od jagoda
27.10.2024.•
2
Ako želite da isprobate neki novi recept, a opet ne želite mnogo da rizikujete s različitim ukusima, svakako bi trebalo da isprobate čupavce punjene džemom od jagode.
Piletina, riba, povrće - evo koliko treba da traje mariniranje za najbolji ukus
27.10.2024.•
0
Mariniranje mesa, ribe ili povrća je neizostavan korak u pripremi jela koji donosi bogatstvo ukusa i sočnost.
Ukraden sir vredan 300.000 funti: Džejmi Oliver ima molbu za svoje pratioce
27.10.2024.•
0
Kuvar Džejmi Oliver pozvao je ljubitelje sira da pomognu policiji da uhvati osobe koje su prevarile jednu londonsku mlekaru za poznati engleski i velški čedar u vrednosti od više od 300.000 funti.
Koka-kola: Sokovi na tržištu Srbije se ne povlače, bezbedni su
26.10.2024.•
6
Proizvodi koje proizvodi, distribuira i prodaje kompanija Koka-kola HBC Srbija i Crna Gora su bezbedni za konzumiranje i ne povlače se sa tržišta, rečeno je u toj kompaniji.
Sarajevski ćevap i nevesinjski krompir: Bosna i Hercegovina zaštitila 20 regionalnih proizvoda
26.10.2024.•
3
Među 20 prehrambenih proizvoda koji su zaštićeni kroz program geografskih oznaka Bosne i Hercegovine našli su se i sarajevski ćevap, ekstra devičansko maslinovo ulje Hercegovine i nevesinjski krompir.
Obeležava se dan testenine, simbola italijanske kuhinje
25.10.2024.•
0
Širom planete danas se obeležava Svetski dan testenine, a Italija je neprikosnoveno na prvom mestu po proizvodnji, izvozu i konzumaciji paste, koja je simbol njene kulinarske tradicije.
"Chef" iz Novog Sada: Sok za jačanje imuniteta - brzo, jednostavno i zdravo
25.10.2024.•
1
Očekuje nas zima, a sa zimom dolaze i virusi pa je neophodno da ojačamo svoj imunitet, a ne postoji mnogo lakših i efikasnijih načina za to od svežeg, domaćeg soka.
Ipak će biti "Čvarkijade": Ukinuta vanredna situacija u Valjevu zbog afričke kuge svinja
22.10.2024.•
0
Štab za vanredne situacije grada Valjeva doneo je odluku da se ukine vanredna situacija, koja je uvedena sredinom leta zbog prisustva afričke kuge svinja.
Nemačka picerija prodavala picu sa kokainom
22.10.2024.•
4
Nesvakidašnja situacija otkrivena je u pizeriji u Diseldorfu gde je vlasnik prodavao kokain kao jedan od priloga.
Da li su Evropljani opsednuti kafom: Prošle godine svaki građanin popio pet kilograma
21.10.2024.•
1
Proizvodnja kafe u Evropskoj uniji porasla je za 15 odsto u poslednjoj deceniji a svaki Evropljanin je 2023. godine konzumirao oko pet kilograma ovog napitka, objavio je Eurostat.
SZO: Upakovana hrana i pića treba da imaju lako čitljive nutritivne informacije
20.10.2024.•
1
Upakovana hrana i piće treba da imaju lako čitljive nutritivne informacije na prednjoj strani proizvoda kako bi pomogli potrošačima da donesu zdraviji izbor.
Volite Nutelu? Ona u početku uopšte nije bila tečni namaz
20.10.2024.•
0
Retki su oni koji ne vole Nutelu, a tako je tako još od šezdesetih godina prošlog veka.
Taste Atlas ima listu najboljih jela Srbije: Na prvom mestu specijalitet iz Novog Pazara
20.10.2024.•
4
Popularni gastronomski portal "Taste Atlas" objavio je novu listu najboljih jela Srbije.
Komentari 2
ljubitelj
Kupac
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar