Kako odabrati savršen zreli ananas i zašto ga je važno okrenuti naopako
Ananas je tropsko voće koje potiče iz Južne Amerike, ali se danas uzgaja širom tropskih područja sveta, uključujući i jugoistočnu Aziju, Afriku, Srednju i Južnu Ameriku i Havaje.
Foto: Pixabay
U prodavnicama se može pronaći tokom cele godine, ali kao i većina voća i povrća, ananas ima svoju sezonu kad je ovo voće najslađe i najsočnije. Sezona ananasa obično traje od marta do juna, u zavisnosti od područja i uslova uzgoja.
Važno je znati kako pravilno seći ove velike, šiljaste plodove. Ali pre nego što uopšte izvadite nož, svakako biste svoj ananas trebalo da okrenute naopako.
Okretanje ananasa naopako
Kada pripremate ananas za konzumaciju, važno ga je okrenuti naopako jer će to osigurati ravnomernu raspodelu sokova po celom plodu. Donji deo ploda je po pravilu mesto gde se talože šećeri pa ako preskočite ovaj korak, sve isečene kockice s vrha ananasa mogu biti pomalo bezukusne i smežurane. Ananas neće postati zreliji nakon što se ubere, pa kako biste osigurali najsočnije voće, planirajte unapred i stavite ga naopako čim se vratite iz kupovine.
Kako ananas ima bodljikave vrhove koji ne pružaju najbolju podlogu za skladištenje, prvo bi trebalo da odsečete vrh, a zatim ananas okrenute naopako na tanjir. Potom ga čvrsto omotajte plastičnom ili aluminijskom folijom kako se sokovi ne bi izlili.
Čak i ako ananas u frižider stavite pola sata pre sečenje, to će imati pozitivno dejstvo, ali ako možete, ostavite ga naopako nekoliko dana kako bi rezultat bio sočniji, slađi i ukusniji. Hladnoća može produžiti svežinu ananasa, ali ga možete čuvati i na sobnoj temperaturi.
Kada sokovi malo odleže, ananas je spreman za konzumaciju ili pripremu vaših omiljenih jela. Isecite ga na kriške debljine jednog centimetra, dodajte u voćnu salatu, ispecite na roštilju ili iskoristite za pripremu kolača.
Biranje savršenog, zrelog ananasa
Odabir savršenog, zrelog ananasa u prodavnici može biti pravi izazov. Za razliku od drugog voća, osim njegove boje i izgleda, potrebno je obratiti pažnju na teksturu, miris i težinu.
Kada ga kupujete u prodavnici, svakako potražite ananas koji ima živopisno i zdravo zeleno lišće, koje se smatra znakom svežine. Idealno bi bilo da spoljašnji deo ima zelenkasto-žutu nijansu, što može značiti da je plod potpuno zreo.
To je zato što ananas polako menja boju iz zelene u žutu dok sazreva, a prestaje da sazreva nakon što se ubere. Međutim, i zeleni ananas može biti zreo u nekim slučajevima, zbog čega je važno u obzir uzeti i druge faktore.
Poput drugog voća, tekstura ananasa vam može pomoći da odredite da li je potpuno zreo. Zreli ananas bi trebalo da ima čvrstu ljusku, ali i da bude lagano mekan kada ga stisnete. Ananas koji je potpuno čvrst ili tvrd kada se stisne verovatno neće biti potpuno zreo.
Jedan od najboljih načina da saznate da li je ananas zreo i spreman za uživanje jeste da ga pomirišete. Zreli ananas obično ima sladak miris na dnu ploda. Ako ananas nema nikakav miris, to može značiti da nije potpuno zreo. S druge strane, oštar ili gorak miris često ukazuje na to da je ananas možda prezreo.
Provera težine ananasa može biti delotvorna strategija za određivanje zrelosti. Potražite ananas koji se čini teškim za svoju veličinu, što često znači da je zreliji. U mnogim slučajevima težak ananas će biti sočniji, što znači da će verovatno biti slađi i ukusniji.
Jednostavan način da saznate da li je vaše voće potpuno zrelo je da lagano povučete lišće koje štrči s vrha ananasa. Prema nekima, lišće bi trebalo da se vrlo lako odvoji ako je ananas zreo. Lišće koje se teško povlači može biti znak da ananas nije potpuno zreo.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Sezona gripa i prehlada u jeku: Evo kako da napravite ukusan smuti za jačanje imuniteta
20.01.2025.•
0
Smuti je odličan izbor napitka u bilo koje doba godine, a ukoliko ga pijete zimi, to može, između ostalog, pozitivno da utiče i na vaš imunitet.
Savet za kuvanje povrća: Prvo ga prokuvati pa u ledenu vodu - da odmori
19.01.2025.•
0
Iako su salate sa sirovim povrćem veoma zdrave, povrće je jednako dobro u toplom obroku, ali je važno znati kako da ga pravilno skuvamo kako ne bi izgubio hranljive materije.
Tri promene na krompiru koje znače - nije siguran za jelo
19.01.2025.•
0
Krompir je nezaobilazna namirnica u mnogim kuhinjama širom sveta zbog svoje svestranosti i ukusa. Međutim, ponekad se dogodi da krompir koji smo zaboravili u ostavi počne da klija ili postane zelen.
Namaz od čvaraka za koji vam treba samo pet minuta
19.01.2025.•
0
Zimi su čvarci (za one koji ih vole) najbolja domaća grickalica.
Fizičari razvili savršen recept za poznato italijansko jelo s testeninom
19.01.2025.•
0
Mali tim fizičara sa Instituta Maks Plank, zajedno s kolegom sa Univerziteta u Barseloni i još jednim s austrijskog Instituta za nauke i tehnologiju, razvio je "nepogrešiv" recept za cacio e pepe.
I jaja se mogu zamrznuti - evo kako
19.01.2025.•
0
Mnogi biraju jaja za doručak ili neki drugi hranjivi obrok u danu, a znamo da ih u frižideru možemo držati i nekoliko nedelja. Međutim, da li ste znali da se jaja mogu zamrznuti?
VIDEO: Objavljena lista najgore ocenjenih jela na svetu
19.01.2025.•
0
Taste Atlas objavio je listu 100 najgore ocenjenih jela na svetu. Lista je sastavljena na osnovu oko 600.000 ocena čitalaca.
Italijani dnevno naruče 14.000 kilograma pice
15.01.2025.•
1
Italija ima 40.000 picerija, od kojih je deset odsto njih u pokrajini Kampanija čiji je glavni grad Napulj, i još 15.000 restorana brze hrane u kojima se sprema pica za poneti.
VIDEO Odgajane isto a imaju različito meso: Jedna svinja jela koncentrat, druga prirodnu hranu
14.01.2025.•
0
Jedan profesor uzgojio je dve svinje u istim uslovima na farmi a razlika u ishrani koncentratom i prirodnim elementima bila je očigledna i u kvalitetu i količini masnoće na mesu.
Naplaćuju picu sa ananasom 120 evra da je niko ne bi naručivao
14.01.2025.•
3
Picerija "Lupa" u Norviču u Engleskoj naplaćuje havajsku picu sa šunkom i ananasom oko 120 evra (100 funti) sa ciljem da odvrati kupce da naruče tu vrstu pice.
Nemački sud: Dubai čokolada mora biti proizvedena u Dubaiju
14.01.2025.•
4
Sud u Kelnu presudio je da se samo proizvodi koji su zaista proizvedeni u Dubaiju mogu reklamirati kao Dubai čokolada.
FOTO: Vodu u kojoj su se kuvale kobasice prodaju za dva i po evra
14.01.2025.•
6
Norveški prvoligaš Bodo/Glimt u poslednjih nekoliko sezona etablirao se kao klub koji redovno učestvuje u evropskim takmičenjima.
Kajgana u hotelima se razlikuje od one koju pravite kod kuće: Evo u čemu je caka
13.01.2025.•
1
Jedan od omiljenih segmenata svakog putovanja, bez obzira na destinaciju, jeste hotelski doručak. U obilju hrane na švedskom stolu, većina gostiju prvo poseže za jajima, i to najčešće kajganom.
Njujork: Plan da svi učenici imaju besplatne obroke
12.01.2025.•
0
Svaki učenik u Njujorku mogao bi da dobije besplatan doručak i ručak u školi prema predlogu koji je objavila guvernerka Keti Hočul.
Pica ne mora uvek da bude nezdrava: Zdravija i veoma ukusna verzija
12.01.2025.•
3
Pravo je vreme za iskorišćavanje svestranog zimskog povrća, a jedno takvo je i karfiol.
VIDEO: Jedu vam se palačinke ali ne stoji kraj šporeta? Probajte one iz rerne
12.01.2025.•
3
Mnogi ljudi vole palačinke, ali sama pomisao da moraju stajati pored šporeta da bi ih napravili, odbija ih i radije posežu za nekim drugim desertom.
Žumance može biti različitih nijansi - evo šta to govori o kvalitetu jaja
12.01.2025.•
0
Jaja su mnogima omiljeni doručak i sigurno svi znamo da boja žumanceta nije uvek ista.
O New York Cookies svi pričaju: Donosimo vam recept za njih
10.01.2025.•
0
Ako volite poslastice i stalno ste u potrazi za novim receptima, a još ste i aktivni na društvenim mrežama, onda ste sigurno čuli za trenutno najpopularnije keksiće o kojima bruji ceo internet.
Naučnici utvrdili u koje doba dana je najbolje piti kafu
09.01.2025.•
4
Jutarnje ispijanje kafe moglo bi imati više zdravstvenih koristi od konzumacije napitka tokom dana, prema novom istraživanju, prenosi nemačka agencija dpa.
Kuvano vino: Kako ga napraviti i koja vina izbegavati?
07.01.2025.•
0
Praznični dani idealni su za zimske đakonije i napitke kao što je kuvano vino.
Vino više nije omiljeno među Francuzima - preferiraju pivo
07.01.2025.•
1
Potrošnja vina u Francuskoj sve više opada, a popularnost piva ubrzano raste.
Komentari 2
ljubitelj
Kupac
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar