Pažljivo sa pomfritom - može da utiče na mentalno zdravlje

Novo istraživanje utvrdilo je povezanost konzumiranja pržene hrane, a pre svega krompira, s većim rizikom od anksioznosti i depresije.
Pažljivo sa pomfritom - može da utiče na mentalno zdravlje
Foto: Pixabay
Istraživački tim iz Hangzhoua u Kini otkrio je da je česta konzumacija pržene hrane, posebno prženog krompira, povezana s 12 odsto većim rizikom od anksioznosti i sedam odsto većim rizikom od depresije nego kod ljudi koji ne jedu prženu hranu. Veza je bila izraženija među mladićima i mlađim potrošačima.
Pržena hrana je poznati faktor rizika za gojaznost, visok krvni pritisak i druge zdravstvene posledice. Ovi rezultati "otvaraju put u značaju smanjenja konzumacije pržene hrane za mentalno zdravlje", navodi se u članku objavljenom u ponedeljak u časopisu PNAS.
Međutim, stručnjaci koji proučavaju ishranu rekli su da su rezultati preliminarni i da nije nužno jasno da li je pržena hrana izazvala probleme mentalnog zdravlja ili su ljudi koji imaju simptome depresije ili anksioznosti prešli na prženu hranu.
 
Studija je procenila 140.728 ljudi tokom 11 godina. Nakon isključivanja učesnika kojima je dijagnostikovana depresija u prve dve godine, ukupno 8.294 slučajeva anksioznosti i 12.735 slučajeva depresije pronađeno je kod onih koji su konzumirali prženu hranu, dok je utvrđeno da posebno prženi krompir nosi dva odsto veći rizik od depresije u odnosu na prženo belo meso.
 
Studija je takođe otkrila da su učesnici koji redovno konzumiraju više od jedne porcije pržene hrane mahom mlađi muškarci.
 
"Ljudska komponenta ove studije može ukazivati upravo na ono što ona znači: da veći unos pržene hrane povećava rizik od anksioznosti/depresije", rekao je dr Dejvid Kec, specijalista za životnu medicinu koji nije bio uključen u studiju.
 
"Međutim, uzročni put bi mogao ići u suprotnom smeru: ljudi s anksioznošću/depresijom sve češće se okreću 'utešnoj hrani' radi nekog privida olakšanja", dodao je Kec, osnivač neprofitne organizacije "True Health Initiative".
 
Oni s osnovnim simptomima anksioznosti i depresije mogli bi se okrenuti utešnoj hrani kao načinu samolečenja, rekao je. Nezdrava hrana i loša ishrana mogu negativno uticati na raspoloženje i pogoršati stanje, kao što je utvrđeno u studiji.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće