Postoje i roze i plave: 10 zanimljivosti o bananama koje možda niste znali
Banana je možda najpopularnija "hrana za poneti" kada nam je potrebno da nešto gricnemo na brzaka, a nismo u prilici da dođemo do nekog sadržajnijeg obroka.
Foto: Pixabay
Osim što je praktična, i te kako je i zdrava. Ova voćka je dobra za srce i krvni pritisak, poboljšava rad creva, daje energiju, poboljšava koncentraciju i pamćenje, a može pomoći i protiv gorušice.
Banane takođe popravljaju raspoloženje (i to ne samo kada ste gladni), zahvaljujući magnezijumu u njihovom sastavu. Prema jednoj studiji, čak i miris banane može ublažiti glad i smanjiti apetit.
Danas je Ekvador najveći izvoznik, a SAD najveći uvoznik banana na svetu, a ovo voće je i zvanično četvrta najvažnija namirnica u svetu, posle pirinča, pšenice i kukuruza.
Najfiniji prst
Banane su ime dobile od arapskog naziva "banan" što znači prst, a smatra se da je prvi Evropljanin koji je probao banane bio Aleksandar Veliki.
Nije za jelo
Hiljadama godina pre nego što su banane postale obožavano voće imale su drugačiji ukus, a i "nisu ličile na sebe". Nisu bile jestive, a plodovi su bili puni crnih semenki. Umesto za jelo, banane su se koristile za pravljenje užadi i odeće zahvaljujući vlaknima koje sadrži njihova stabljika.
Alergija na lateks
Ako ste alergični na banane, velika je verovatnoća da imate i alergiju na lateks, a razlog alergija su specifični, zajednički proteini. Isto važi i za avokado, kao i za kestenje, ali u manjoj meri.
Žute su tek početak...
Na svetu ima više od 1.000 različitih vrsta banana, podeljenih u 50 grupa. Osim žutih i zelenih, na koje smo navikli, postoje i narandžaste, crne, roze, plave, kao i crvene banane.
Minijaturne banane
Banana hiljadu prstiju naziv je za minijaturne banane od tek nekoliko centimetara. Fine su i slatke, a rastu u ogromnom grozdu koje broji i stotine banana, a može biti dugačak i nekoliko metara.
Sok od banane?
Jedna banana u proseku je teška oko 125 grama, a iako sadrži čak 75 odsto vode, od nje ne možete napraviti sok bez dodatka vode ili neke druge tečnosti.
Neobične bobice
Banane se ubrajaju u bobičasto voće, što znači da su u istoj grupi s paradajzom, grožđem i brusnicama.
Možete li brže?
Britanka Lea Šutkever je osoba koja najbrže na svetu može da smaže bananu - i to bez ruku. Ako poželite da oborite njen rekord i upišete se u Ginisovu knjigu rekorda, moraćete da pojedete bananu za manje od 20,33 sekundi.
Pazi, kora!
Vicevi o bananama pojavili su se u popularnoj kulturi nakon brojnih animiranih filmova i šala komičara, ali znate li kako su se pojavili? Navodno su za sve krivi Amerikanci koji su bacali kore banana na ulicu, umesto u smeće. Kako bi se tome stalo na kraj, roditelji su počeli da insistiraju da deca bacaju koru banane u smeće, kako bi izbegli povrede u slučaju da ih zgaze i okliznu se.
Plave banane
Plave banane nisu klasično plave kao što često izgledaju na fotografijama (nakon što su obrađene sa nekoliko filtera). Kora banana sazrevanjem gubi plavičasto-beličastu boju, ali unutrašnjost nije mnogo drugačije boje od banana koje nalazimo u prodavnicama. Plavu bananu s Jave često nazivaju i sladolednom bananom jer je kremasta, a može da miriše na vanilu.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Espresino - kafa u kombinaciji sa čokoladom
22.12.2024.•
0
Ukoliko ste ljubitelj kafe, onda ste možda u poslednje vreme čuli za sve popularniji espresino - kafu sa čokoladom koja se pije širom Italije, a najbolja je u Rimu, Torinu i na samom jugu ove zemlje.
Samo jedan sastojak je dovoljan za bolji ukus i teksturu kuvanog krompira
22.12.2024.•
0
Krompir je neizostavan sastojak u gotovo svakoj kuhinji. Bez obzira na to pripremate li pire, pečeni ili prženi krompir, postoje trikovi koji vam mogu pomoći da postignete bolje rezultate.
Ne sadrže mnogo kalorija i zdrave su: Ovo su namirnice koje možete da jedete i u većim količinama
20.12.2024.•
1
Ne postoje namirnice koje nemaju kalorije, ali postoji hrana koja ima manje kalorija i koja našem telu donosi brojne zdravstvene prednosti i može da nam pomogne u gubitku prekomerne težine.
Pronađeni štetni sastojci u "Dubai čokoladi"
19.12.2024.•
6
U uzorcima tzv. Dubai čokolade uvezene u Nemačku pronađeno je mnogo štetnih sastojaka, saopštilo je ministarstvo potrošača savezne države Baden-Virtemberg.
Ideja za posni ručak: Evo kako da napravite pijanog šarana
17.12.2024.•
1
Pijani šaran je bez ikakve dileme kralj svake posne slavske trpeze.
Da zasladi i dušu zagreje: Ovo je recept za pikantnu toplu čokoladu
16.12.2024.•
0
Topla čokolada je jedan od omiljenih zimskih napitaka, koji se često vezuje za praznike i ušuškanu kućnu atmosferu dok je napolju hladno.
Čaša sakea napravljenog u svemiru mogla bi da košta pola miliona dolara
15.12.2024.•
0
Japanski proizvođač sakea odlučio je da ode tamo gde nijedan proizvođan do sada nije otišao - u svemir.
Najbolja karbonara zahteva samo šest sastojaka
15.12.2024.•
0
Iako popularna, mnogi karbonaru pogrešno pripremaju.
VIDEO: Palačinke u supi - jelo koje Italijani jedu za praznike
15.12.2024.•
0
Marko je Italijan koji živi u Njujorku, a na svojim društvenim mrežama često deli interesantne italijanske recepte, među kojima je i ovaj za jelo koje se u njegovoj regiji često jede za praznike.
Trik šefice restorana sa Mišelinovom zvezdicom: Kako napraviti savršeni britanski "čips"
14.12.2024.•
0
Nortkout u Lankaširu u Engleskoj ponosi se jednom Mišelinovom zvezdicom, a proglašen je i najboljim britanskim restoranom prema izboru putnika na Tripadvisor-u.
Glavni saveznik posnih jela: Evo kako da napravite majonez bez jaja
12.12.2024.•
3
Posni majonez jedan je od onih recepata koje najviše guglamo tokom perioda posnih slava, budući da većina ukusnih predjela sadrži upravo ovaj sastojak.
Nakon rekordnog skoka cena kafe: Najveće pržionice u Brazilu planiraju isto i za sledeću godinu
12.12.2024.•
2
Najpopularnije pržionice kafe u Brazilu, uključujuci "JDE Peet's", jednu od najvećih svetskih kompanija u toj oblasti, nameravaju da povećaju cene početkom sledeće godine.
"Taste Atlas" objavio listu najboljih kuhinja sveta: Srbija visoko rangirana
11.12.2024.•
4
Popularni gastro vodič "Taste Atlas" objavio je godišnju listu 100 najboljih kuhinja sveta, a srpska kuhinja se plasirala na visoko 15. mesto.
VIDEO Ovo su dva recepta za čokoladne šišarke: Jednostavno, a jeftino
10.12.2024.•
0
Desert u obliku šišarki oduševio je prošle godine korisnike društvenih mreža, a s obzirom na to da se bliže novogodišnji praznici, donosimo recept.
Da vam se pirinač ne lepi za šerpu: Isprobajte ove jednostavne metode
08.12.2024.•
0
Pirinač je nezaobilazan sastojak mnogih jela širom sveta, a njegova svestranost čini ga omiljenim u mnogim kuhinjama.
Novi spisak nematerijalne baštine Uneska: Japanski sake, austrijska jabukovača i bačve iz Gvatemale
05.12.2024.•
3
Unesko je priznao japanski drevni proces kuvanja sakea kao "nematerijalnu kulturnu baštinu" za koju se proizvođači nadaju da će probuditi globalno zanimanje za to tradicionalno pirinčano vino.
"Chef" iz Novog Sada vam donosi recept: Kremasti tart sa kiselim kupusom i dimljenim mesom
05.12.2024.•
0
"Chef" Milica Petrušić radila je po vrhunskim restoranima u Srbiji i Evropi, uključujući i one s čuvenim Mišelinovim zvezdicama, a sada za 021.rs predstavlja ukusne i zdrave recepte.
Prosečan stanovnik Srbije godišnje popije oko 600 šoljica kafe
05.12.2024.•
2
Građani Srbije piju kafu koja dolazi iz zemalja Latinske Amerike, Afrike i Azije, a pravilnikom o kvalitetu koji se primenjuje već dve godine, na tržištu je sve više zamena za ovaj napitak.
Osam najzdravijih sireva po preporuci svetskih nutricionista
04.12.2024.•
1
Sir se smatra zdravom namirnicom bogatom kvalitetnim proteinima jer sadrži kalcijum, kalijum, magnezijum, vitamina B a neke vrste sadrže i korisne probiotike koji su dobri za probavu i opšte zdravlje.
Čeburek - ulična hrana koju vole i Rusi i Ukrajinci
04.12.2024.•
0
Čeburek je jeftina i vrlo jednostavna pita od testa punjenog mlevenim mesom koja se prži u dubokom ulju a omiljena je ulična hrana u bivšim sovjetskim republikama.
Piće namenjeno "fanaticima za majonez": Da li biste probali napitak sa ukusom umaka od jaja?
03.12.2024.•
0
Mnogi svetski gurmani smatraju da Japanci prave najbolji majonez na svetu, ali bi se samo najhrabriji osmelili da probaju najnoviji proizvod iz njihove kuhinje.
Komentari 1
Građanin
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar