Da li se maslinovo ulje kvari?
Što se tiče masnoća koje se koriste pri kuvanju, maslinovo ulje je nezamenjivo i i jedan od najzdravijih izbora.
Foto: Pixabay
Ne samo da je cenjeno zbog svog lepog ukusa, već je i izuzetno svestrano, zgodno za slana i slatka jela. Takođe je prepuno zdravstvenih prednosti, posebno kada posegnete za ekstra devičanskom sortom. Ali, da li se maslinovo ulje kvari?
Maslinovo ulje kao i bilo koje drugo ulje nije večno. Svetlost, toplota i kiseonik razgrađuju ulje, zbog čega vremenom postaje užeglo. To, naravno, utiče i na ukus i na ishranu, tako da, ukoliko ne želite da uništite savršeno dobar tanjir testenine ili da umanjite sve moćne fitonutrijente, vodite računa o maslinovom ulju i bacite ga ako nije dobro.
Kako znati da li vam se maslinovo ulje pokvarilo
Prema pisanju "Real Simple", baš kao što biste mogli da pomirišete mleko da li se ukiselilo, vaš nos je vaš najbolji prijatelj i kada je procena maslinovog ulja u pitanju. Pomirišite da li vam miriše sveže, a ako još niste sigurni, uzmite gutljaj.
Ako ulje ima ukus ili miriše na ustajale orašaste plodove, voštane bojice, stari ruž za usne i ostavlja osećaj masnoće i voska u ustima - verovatno je užeglo. Ako vas ne podseća na nešto sveže i ukusno, verovatno se pokvarilo.
Možete li koristiti maslinovo ulje sa isteklim rokom trajanja?
Male količine maslinovog ulja kojem je istekao rok trajanja neće vam naškoditi, ali neka istraživanja sugerišu da bi užeglo ulje u redovnoj rotaciji moglo da izazove zdravstvene posledice kod onog ko ga koristi duže vreme.
Kada ulje oksidira i užegne, zdrave masti u ekstra devičanskom maslinovom ulju se razgrađuju i počinju da se formiraju slobodni radikali. A slobodni radikali su zapravo suprotni od antioksidanata i mogu da izazovu štetu u vašem telu.
Kako sprečiti da se maslinovo ulje pokvari
Sprečavanje da se ulje pokvari počinje još u supermarketu. Kupovina naveliko može da izgleda kao ekonomičniji izbor, ali ne ako na kraju morate da bacite višak. Stručnjaci preporučuju kupovinu flaše koja će da traje četiri do šest nedelja.
Takođe, mudro je preskočiti ulja koja su upakovana u prozirne posude, jer svetlost nije vaš prijatelj kada je u pitanju dugovečnost. Umesto toga, odlučite se za boce maslinovog ulja koje su napravljene od tamnog stakla, koje će zaštititi ulje od sunčeve svetlosti i produžiti mu rok trajanja. Kada ga donesete kući, čuvajte ga na hladnom, tamnom mestu, udaljenom od šporeta i sunca.
Čuvanje maslinovog ulja u ostavi trebalo bi da posluži u većini slučajeva, ali ako jednostavno nemate dovoljno hladno mesto, frižider je uvek dobra opcija. Samo znajte da se maslinovo ulje zgušnjava dok se hladi.
Izvucite ulje iz frižidera oko pola sata pre nego što planirate da ga upotrebite. Alternativno, možete dozirati manju količinu koju ćete držati na sobnoj temperaturi, a ostatak staviti u frižider.
Šta da radite sa maslinovim uljem kojem je istekao rok trajanja?
Ono što je najvažnije je da užeglo maslinovo ulje (ili bilo koje drugo ulje za kuvanje) ne bacate u odvod. Umesto da ga se potpuno otarasite, razmislite o tome da ga upotrebite za nešto drugo, kao što je na primer čišćenje. Idealno je za kondicioniranje kože, poliranje drveta ili vraćanje sjaja vašem nerđajućem čeliku. U krajnjem slučaju, ako želite da ga bacite, prvo ga sipajte u neku flašu, i tako bacite u kontejner.
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Kupine iz Srbije povučene sa tržišta Švedske i Danske zbog norovirusa
21.11.2024.•
2
Švedska povlači sa tržišta kupine poreklom iz Srbije zbog prisustva norovirusa, objavio je RASFF evropski sistem za brzo uzbunjivanje i obaveštavanje o hrani.
Puterasti ovčiji sir iz Portugala proglašen za najbolji na svetu
20.11.2024.•
3
Portugalski specijalitet "puterasti ovčiji sir" (Queijo de Ovelha Amanteigado) proglašen je najboljim sirom na svetu.
Ovo je trik "3:1" za savršeno skuvan pirinač
18.11.2024.•
1
Za idealano skuvan pirinač koji se ne lepi važno je da na jednu šolju pirinča u šerpu sipate tri šolje vode a u to možete dodati i koju kap soka od limuna.
Nekoliko razloga: Zašto je dobro piti gaziranu vodu?
18.11.2024.•
0
Postoji više razloga zbog kojih je dobro piti gaziranu vodu.
Naučnici otkrili koja vrsta kafe se povezuje s rakom, a koja je najzdravija
17.11.2024.•
6
Instant kafa najčešći je izbor kafopija u Evropi, ali stručnjaci upozoravaju da prekomerno konzumiranje takve kafe može povećati rizik od nekih vrsta raka.
Danas je Svetski dan baklave - sastojci se razlikuju od regiona do regiona
17.11.2024.•
0
Svetski dan baklave obeležava se 17. novembra.
Ponovo pokrenuta proizvodnja "Plazme", ali u smanjenom obimu
15.11.2024.•
16
Kompanija "Bambi" saopštila je večeras da je u fabrici u Požarevcu u smanjenom kapacitetu započela proizvodnju keksa "Plazma", nakon požara koji se u junu dogodio u tom pogonu.
"Chef" iz Novog Sada vam otkriva tajnu hrskavih krompirića
14.11.2024.•
0
Hrskavi krompirići su omiljena poslastica mnogih ljudi, a koja je tajna u dobijanju hrskave teksture, otkriva vam "Chef" Milica Petrušić koja za 021 predstavlja ukusne recepte.
Kako da vam palačinke više ne budu žilave: Pogledajte koji sastojak treba da dodate
13.11.2024.•
2
Palačinke su jelo koje gotovo svi obožavaju, bez obzira na to da li su slane ili slatke. Uvek su poželjne, bilo da ih pripremate za doručak, užinu ili neku specijalnu priliku.
Beli tartuf težak skoro kilogram prodat za 140.000 evra
13.11.2024.•
0
U Albi, u dvorcu Grincane Kavour, održana je 25. svetska aukcija belih tartufa.
Da li ste probali hačapuri: Tradicionalni gruzijski hleb sa sirom
12.11.2024.•
2
Hačapuri je tradicionalno gruzijsko jelo koje se sastoji od hleba punjenog sirom, a često uključuje i jaje i puter.
Spisak 10 najboljih peciva na svetu prema Taste Atlasu: Od mantija do kroasana
12.11.2024.•
0
Gastro vodič Taste Atlas objavio je snimak koji predstavlja listu od 10 najboljih peciva sveta, a zanimljivo je da je bosanski burek na 10. mestu, dok su prvu poziciju zauzele novopazarske mantije.
VIDEO Volite soja sos? Evo kako se on zapravo pravi - proces podrazumeva i buđ
12.11.2024.•
1
Azijska hrana sve je popularnija i kod nas i sve više ljudi priprema azijska jela kod kuće, a neizostavan dodatak mnogim takvim jelima je soja sos.
VIDEO: Ljudi putuju hiljadama kilometara kako bi probali ovu viralnu hranu
10.11.2024.•
0
Nije neuobičajeno da na osnovu hrane biramo koji ćemo grad ili državu posetiti.
Pogledajte kojih pet neobičnih dodataka širom sveta stavljaju na picu: Od banane do ribe
08.11.2024.•
0
Pica u drugim zemljama može izgledati sasvim drugačije nego u vašoj lokalnoj piceriji. Sir, feferoni i masline su među standardnim dodacima za picu širom sveta.
"Chef" Milica iz Novog Sada: Medeno kestenje za bolje varenje i bolji rad srca
07.11.2024.•
0
"Chef" Milica Petrušić radila je po vrhunskim restoranima u Srbiji i Evropi, uključujući i one s čuvenim Mišelinovim zvezdicama, a sada za 021.rs predstavlja ukusne i zdrave recepte.
Japanska pića sake i šoču Unesko će uvrstiti na listu svetske kulturne baštine
05.11.2024.•
0
Savetodavni odbor Uneska preporučio je da se japanska tradicionalna veština pravljenja alkoholnih pića sake i šoču uvrste na listu nematerijalne kulturne svetske baštine.
Lanac brze hrane "Taco Bell" stiže u Srbiju: Ljubiteljima košarke poznat i zbog Nikole Jokića
03.11.2024.•
2
Američki lanac brze hrane inspirisan meksičkom kuhinjom "Taco Bell" uskoro stiže u Srbiju.
"Koka-kola" dostupnija i jeftinija od vode u Meksiku: Tretira se kao božanstvo, piju je čak i bebe
03.11.2024.•
4
Stanovnik meksičke države Čijapas pije neverovatnih 821,2 litara koka-kole godišnje, što je otprilike 32 puta više od svetskog proseka.
"Chef" iz Novog Sada vam predstavlja smesu od rena za jačanje organizma ove zime
31.10.2024.•
2
Treba brinuti o zdravlju svakog dana, a uslugu svom organizmu možete da učinite tako što ćete jesti posebnu smesu od rena.
VIDEO: Jedna od najčešćih grešaka koju većina ljudi pravi kad prži hranu
31.10.2024.•
0
Znamo, pržena hrana nije najzdravija, ali s vremena na vreme joj ne možemo odoleti.
Komentari 1
Banderaš
Toliko o kvarljivosti.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar