Zašto (neke) breskve imaju dlačice?

Narandžasto koštunjavo voće - breskva(e) je poznato po tankom sloju sićušnih dlačica koje prekriva njegovu spoljašnjost.
Zašto (neke) breskve imaju dlačice?
Foto: Pixabay
Bez obzira da li uživate u baršunastoj koži ili više volite da je ogulite, možda ćete se zapitati zašto su breskve uopšte razvile ovu jedinstvenu osobinu - "dlakavost".
Dok neke biljke koriste trnje i otrov kako bi odvratile predatore, breskve uzvraćaju dlakama.
Insekte iritiraju fine čekinje i zbog toga se neće zadržati dugo nakon što slete na plod. Ovo ih sprečava da prave obrok od mekog, za ljude slasnog zalogaja ili da polažu jaja u breskvu.
 
Pored kontrole štetočina, dlačice breskve su i prirodni konzervans. Ista delikatna koža i meso koji breskve čine podložnim gladnim bubama dovode ih u opasnost od truljenja pod određenim okolnostima.
 
Pošto voda podstiče množenje bakterija, višak vlage na hrani može ubrzati propadanje. Dlačice breskve odlažu ovaj proces tako što sakupljaju kapljice kondenzacije i drže ih dalje od kožice ploda a breskva zauzvrat ostaje još neko vreme ukusna i čvrsta.
 
Za razliku od mnogih proizvoda koji se prodaju u supermarketima, moderne breskve nisu rezultat selektivnog uzgoja. Fosilizovane koštice pronađene u Kini sugerišu da su breskve slične onima koje jedemo danas rasle bez ljudske intervencije u eri kasnog pliocena.
 
To ne znači da se nismo bavili usevom u novijoj istoriji. Nektarine su samo vrsta breskve koju smo uzgajali da bude glatka, i kao rezultat toga su podložnije "pretnjama".
OGLASI RADNO MESTO!

Ukoliko imate potrebu za radnom snagom nudimo vam mogućnost da na jednostavan način oglasite poziciju za posao.

Radno mesto možete oglasiti u odeljku Oglasi za posao ili jednostavno klikom na ovu poruku.

  • Zemlja čudesa

    14.06.2023 21:23
    Delikates
    Dlakave, poznate i kao "anitlop" breskve su daleko ukusnije od "nektarina" koje su nastale ukrštanjem, verovatno sa ringlovom. Punijeg su ukusa, sočnije i lakše se odvajaju od koštice. Kome smetaju dlačice može da ih dobro istrlja sunđerom i ispere hladnom vodom.
  • Muka mi je i pgledat

    14.06.2023 15:46
    ćosave breskve
    Teška uvreda za breskve.
    Normalne, "dlakave" breskve su meni najukusnije voće.
  • Nektarina

    14.06.2023 14:43
    Ja sam ovako ćosava, jer sam nastala ukrštanjem dve različite vrste - isto kao i naš predsednik.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Šta ne treba piti na prazan stomak

Bilo da ste se tek probudili ili je prošlo dosta vremena od poslednjeg obroka, posezanje za određenim pićima može izazvati nelagodnost i iritirati želudac.

Evropski sud pravde: Bezalkoholni džin ne postoji

Najviša pravosudna instanca Evropske unije, Evropski sud pravde (ECJ), presudio je da bezalkoholno piće ne može da bude prodavano kao džin, jer je to ime rezervisano za specifično alkoholno piće.