
Ovo su pića koja treba da izbegavate tokom vrelih dana: Samo će vas dodatno dehidrirati
Kada su visoke temperature i jako se znojimo, važno je da dnevno unosimo od jedan i po do dva litra tečnosti, ali ne bilo koje.

Foto: Pixabay
Na ekstremnoj vrućini, svi žele da se rashlade prvim ledenim napitkom koji im dođe pod ruku, prenosi Ordinacija.hr.
Da, izuzetno je važno da ostanete hidrirani, ali nisu sva pića podjednako korisna. Nutricionisti upozoravaju da ćete posle nekih biti samo još više dehidrirani. A dehidracija definitivno nije nešto što treba olako shvatiti, posebno kod male dece.
"Visoke temperature i pojačano znojenje brzo će vas dovesti do stanja dehidracije, što za posledicu ima zatvor, umor i glavobolje", upozorava nutricionista Tobi King za The Sun.
On je otkrio koje vrste pića treba izbegavati tokom visokih temperatura.
1. Gazirana pića
Samo zvuk otvaranja limenke vašeg omiljenog ohlađenog gaziranog pića može vas naježiti.
Međutim, većina ovih pića sadrži kofein, koji povećava proizvodnju urina i dovodi do izbacivanja veće količine vode iz tela.
"Iako neka istraživanja sugerišu da tečnost u napicima sa kofeinom zamenjuje ono izgubljeno zbog diuretičkog efekta, ipak je najbolje da budete oprezni", kaže King.
2. Alkohol
Alkoholna pića će vas takođe naterati da više urinirate i tako vas dehidriraju.
Nutricionisti upozoravaju i da vino, pivo i druga alkoholna pića ometaju proizvodnju hormona vazopresina.
"Ovaj hormon je odgovoran za regulaciju telesnih tečnosti. Alkohol 'isključuje' svoju proizvodnju, pa češće idemo u toalet. Takođe, kombinovanje alkohola i visokih temperatura može biti opasno jer lako može doći do dehidracije", kaže Tobi King.
3. Energetska pića
Nutricionisti kažu da ih leti treba izbegavati jer su puni šećera, kofeina i drugih hemikalija, pa nisu idealan izbor za hidrataciju.
Pa šta da pijem?
Voda je očigledan izbor i idealna za hidrataciju tela, ali nutricionisti nude još jedno rešenje za one koji vole raznovrsnost.
"Mleko hidrira bolje od vode jer ima i hranljivu komponentu. Sadrži masti i proteine koji usporavaju izbacivanje tečnosti iz stomaka", kaže King.
Dehidracija nas čini umornim i napetim
Takođe napominje da tokom dana treba popiti između 1,5 i 2 litra vode ili neke druge tečnosti.
Ako vam je ovo previše, možete povećati unos tečnosti nekim voćem bogatim vodom, poput lubenice, koja sadrži čak 92 odsto vode.
"Paradajz je podjednako dobar izbor sa 95 odsto vode, a dehidraciju možete sprečiti i jedući borovnice, maline ili jagode", savetuje King.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
VIDEO: Čokoladni kolač koji ima jedan neobičan sastojak - kiseli kupus
23.02.2025.•
1
Iako na prvi pogled možda deluje kao nespojiva kombinacija, čokoladni kolač s kiselim kupusom postao je pravi hit među ljubiteljima neobičnih poslastica.
Da li jedete i bele niti banane? Evo čemu služe i koliko su zdrave
23.02.2025.•
0
Bele niti banana su bogate vlaknima, koja pomažu u regulisanju varenja i održavaju osećaj sitosti.
Ovo su najčešće greške kada se kuva testenina
23.02.2025.•
0
Kada je reč o pripremi jednostavnih jela od nekoliko sastojaka - poput onih s testeninom - svaki detalj je važan, posebno način na koji ih kuvate.
VIDEO Fermentisano meso ajkule, oplođeno jaje patke: Pet najbizarnijih popularnih jela
23.02.2025.•
1
Svet je pun neverovatnih i često neobičnih jela koja izazivaju različite reakcije - od oduševljenja i čuđenja pa sve do straha.
Ulje ili svinjska mast: Evo šta je bolje za prženje ili pohovanje
16.02.2025.•
7
Prženje namirnica svakodnevna je radnja o kojoj ne razmišljamo previše. Većina nas kod kuće ima nekoliko opcija za to - suncokretovo ulje, maslinovo ulje, svinjsku mast ili još pokoju opciju.
Da li boja ljuske jajeta utiče na nutritivnu vrednost i ukus?
16.02.2025.•
0
Mnogo je informacija koje se mogu pronaći na etiketama kutija za jaja, ali retko kad postoji objašnjenje zašto su neka jaja smeđe, bele ili neke druge boje.
Za najbolji pomfrit važna su dva koraka u pripremi
16.02.2025.•
3
Krompir je jedna od često korišćenih namirnica jer se može pripremiti na razne načine, a jedan od omiljenih je upravo pomfrit.
Uhapšena jer je gnječila pecivo u prodavnici i nije ga kupila
16.02.2025.•
5
Žena iz Japana uhapšena je zbog navodnog gnječenja peciva u prodavnici koje na kraju nije ni kupila.
EU dozvolila upotrebu brašna od crva: Postoje li zdravstveni rizici?
16.02.2025.•
2
EU je prvi put odobrila upotrebu brašna od larve crva brašnara.
A već su cene skočile: Očekuje se poskupljenje čokolade u susret Danu zaljubljenih
12.02.2025.•
2
Očekuje se da oko predstojećeg Dana zaljubljenih cene čokoladnih poslastica porastu za oko 10 do 20 odsto u odnosu na prošlu godinu.
Taste Atlas odabrao 10 najboljih pilećih supa na svetu: Na četvrtom mestu i bela čorba iz Srbije
10.02.2025.•
5
Poznati gastro portal Taste Atlas sačinio je istu najboljh pilećih supa na svetu, a na spisku se našla jedna supa iz srpske kuhinje.
Američki uvoznici prave zalihe italijanskog vina u strahu od Trampovih carina
09.02.2025.•
0
Američki uvoznici prave zalihe italijanskog vina proseko u strahu od mogućih carina Donalda Trampa, pokazuju podaci iz vinske industrije.
Naučnici utvrdili kako napraviti savršeno kuvana jaja - metoda zahteva strpljenje
09.02.2025.•
1
Naučnici su otkrili savršen način da se skuva jaje. Ono što iznenađuje je činjenica da je za to potrebno pola sata.
Jedan sastojak će sprečiti da vam se krompir raspadne pri kuvanju
09.02.2025.•
0
Kuvanje krompira može biti pravi izazov, pogotovo kada želite da krompir zadrži svoj oblik i da ne postane kašast.
Pivo postojalo i pre 13 hiljada godina: Evo kada su ljudi počeli da piju alkoholna pića
08.02.2025.•
1
Kroz istoriju, ljudi su konzumirali alkohol kao deo verskih rituala, za socijalno povezivanje, u medicinske svrhe, i na kraju krajeva radi uživanja a naučnici otkrivaju kada je sve počelo.
Tajna bavarskih pereca (peciva generalno): Šta im daje hrskavost i tamnu boju?
02.02.2025.•
2
Bavarske perece (brezn na bavarskom dijalektu, a brezel na nemačkom) su tradicionalno pecivo karakteristično za Bavarsku i južnu Nemačku.
Hleb poskupeo u evropskim zemljama: Evo gde najmanje, gde najviše, a gde je tu Srbija
02.02.2025.•
5
Prema podacima Eurostata, cene hleba u evropskim zemljama značajno su porasle tokom poslednjih pet godina.
Marinada, čekić, puter: Par kuvarskih trikova da žilavo meso bude mekanije
27.01.2025.•
0
Jeftiniji komadi crvenog mesa obično su veoma žilavi i potrebno ih je pripremiti sa puno ljubavi i umeća da biste ih pretvorili u nežan zalogaj.
Važno je znati: Koju hranu ne treba da zamrzavate?
26.01.2025.•
0
Iako zamrzavanje može produžiti rok trajanja mnogih namirnica, važno je znati koje od njih ne podnose dobro ovaj proces.
VIDEO: Topla čokolada sa jednim veoma neobičnim sastojkom hit na Tiktoku
26.01.2025.•
0
Mnogi tvrde da topla čokolada s dodatkom bujona od kostiju pomaže kod nadutosti i problema sa varenjem.
Dobre za stomak, ukusne sa voćem: Evo kako spremiti ovsene pahuljice
24.01.2025.•
0
Priprema ovsenih pahuljica predstavlja jednostavan način da započnete dan zdravim i hranljivim obrokom.
Komentari 2
Slobodan
Nb
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar