Evo kako da čuvate limun da ne istrune i da što duže bude svež
Ako ste ikada kupili limune s namerom da ih iskoristite u svojim omiljenim receptima, samo da biste ih kasnije zatekli suve ili buđave, ne brinite, niste sami.
Foto: Pixabay
Sveži limuni mogu biti osvežavajući dodatak vašoj kuhinji, ali važno je da znate pravilno ih održavate kako bi ostali sveži što je duže moguće, piše Index.hr.
Bez obzira na to da li ste ljubitelj limunade, kolača od limuna ili jednostavno želite da osvežite svoja jela, pratite ove savete i uvek ćete pri ruci imati sočne, sveže limune spremne za upotrebu.
Kako odabrati najkvalitetnije limune
Kada je reč o odabiru limuna, ključno je prepoznati sveže i kvalitetne primerke.
Kada birate limune, izbegavajte one koji su naborani ili mekani.
Umesto toga, potražite limune svetle boje koji deluju čvrsto na dodir i obećavaju bogatstvo soka.
Pažljiv odabir svežih i sočnih limuna je ključan za osiguravanje sveže kućne zalihe.
Koristite delove za povrće u frižideru
Jedan od ključnih koraka za očuvanje svežine limuna je pravilno držanje u frižideru.
Prema preporukama stručnjaka, limune je najbolje čuvati u delu za povrće jer tamo mogu izdržati mesec dana ili više.
Ladice za povrće su posebno dizajnirane za produljenje svežine voća i povrća te imaju otvore za protok vazduha.
Kako biste postigli optimalne uslove za pohranu limuna, proverite jesu li vazdušni otvori ladica otvoreni. To će osigurati veći protok vazduha i nizak postotak vlage, što su idealni uslovi za očuvanje limuna.
Da biste postigli najbolje rezultate, preporučuje se podešavanje temperature frižidera na raspon od 2°C do 8°C. Održavanje stabilne temperature i pravilan protok vazduha ključni su za očuvanje svežine limuna tekom dužeg perioda.
Ne skladištite ih u plastičnoj ambalaži
Ako želite da vaši limuni dulje ostanu sveži, izbegavajte plastične kese.
Plastična ambalaža zadržava vlagu, što dovodi do bržeg kvarenja limuna. Umesto toga, koristite papirne ili višekratne mrežaste vrećice. One omogućuju bolju cirkulaciju vazduha oko limuna i održavaju ih svežim duže vreme.
Ako nemate papirne ili mrežaste kese pri ruci, možete koristiti kesu s patentnim zatvaračem iz koje ste izbacili što više vazduha.
Limuni koji su pohranjeni na ovaj način trebalo bi da održe optimalnu svežinu do četiri nedelje.
Držite ih odvojeno od ostalog voća
Jedan od najboljih načina da limuni duže ostanu sveži jeste da ih čuvate odvojeno od ostalog voća i povrća.
Određeno voće i povrće, poput lubenica, banana, jabuka, paprika i avokada, otpušta etilen, plinoviti biljni hormon koji ubrzava sazrevanje. Limuni su osetljivi na etilen, pa ih čuvanje s voćem i povrćem koje proizvodi etilen može brže pokvariti.
Zamrznite limune
Ako imate previše limuna, razmislite o njihovom zamrzavanju.
Odlično podnose zamrzavanje i u zamrzivač ih možete pohraniti cele ili narezane. Na ovaj način limuni se mogu čuvati do četiri meseca.
Ako planirate da zamrznute kriške limuna, prvo ih zamrznite raspoređene na limu za pečenje kako bi ostale odvojene, a zatim ih prebacite u vrećicu koja je prikladna za tu svrhu.
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Kupine iz Srbije povučene sa tržišta Švedske i Danske zbog norovirusa
21.11.2024.•
3
Švedska povlači sa tržišta kupine poreklom iz Srbije zbog prisustva norovirusa, objavio je RASFF evropski sistem za brzo uzbunjivanje i obaveštavanje o hrani.
Puterasti ovčiji sir iz Portugala proglašen za najbolji na svetu
20.11.2024.•
3
Portugalski specijalitet "puterasti ovčiji sir" (Queijo de Ovelha Amanteigado) proglašen je najboljim sirom na svetu.
Ovo je trik "3:1" za savršeno skuvan pirinač
18.11.2024.•
1
Za idealano skuvan pirinač koji se ne lepi važno je da na jednu šolju pirinča u šerpu sipate tri šolje vode a u to možete dodati i koju kap soka od limuna.
Nekoliko razloga: Zašto je dobro piti gaziranu vodu?
18.11.2024.•
0
Postoji više razloga zbog kojih je dobro piti gaziranu vodu.
Naučnici otkrili koja vrsta kafe se povezuje s rakom, a koja je najzdravija
17.11.2024.•
7
Instant kafa najčešći je izbor kafopija u Evropi, ali stručnjaci upozoravaju da prekomerno konzumiranje takve kafe može povećati rizik od nekih vrsta raka.
Danas je Svetski dan baklave - sastojci se razlikuju od regiona do regiona
17.11.2024.•
0
Svetski dan baklave obeležava se 17. novembra.
Ponovo pokrenuta proizvodnja "Plazme", ali u smanjenom obimu
15.11.2024.•
16
Kompanija "Bambi" saopštila je večeras da je u fabrici u Požarevcu u smanjenom kapacitetu započela proizvodnju keksa "Plazma", nakon požara koji se u junu dogodio u tom pogonu.
"Chef" iz Novog Sada vam otkriva tajnu hrskavih krompirića
14.11.2024.•
0
Hrskavi krompirići su omiljena poslastica mnogih ljudi, a koja je tajna u dobijanju hrskave teksture, otkriva vam "Chef" Milica Petrušić koja za 021 predstavlja ukusne recepte.
Kako da vam palačinke više ne budu žilave: Pogledajte koji sastojak treba da dodate
13.11.2024.•
2
Palačinke su jelo koje gotovo svi obožavaju, bez obzira na to da li su slane ili slatke. Uvek su poželjne, bilo da ih pripremate za doručak, užinu ili neku specijalnu priliku.
Beli tartuf težak skoro kilogram prodat za 140.000 evra
13.11.2024.•
0
U Albi, u dvorcu Grincane Kavour, održana je 25. svetska aukcija belih tartufa.
Da li ste probali hačapuri: Tradicionalni gruzijski hleb sa sirom
12.11.2024.•
2
Hačapuri je tradicionalno gruzijsko jelo koje se sastoji od hleba punjenog sirom, a često uključuje i jaje i puter.
Spisak 10 najboljih peciva na svetu prema Taste Atlasu: Od mantija do kroasana
12.11.2024.•
0
Gastro vodič Taste Atlas objavio je snimak koji predstavlja listu od 10 najboljih peciva sveta, a zanimljivo je da je bosanski burek na 10. mestu, dok su prvu poziciju zauzele novopazarske mantije.
VIDEO Volite soja sos? Evo kako se on zapravo pravi - proces podrazumeva i buđ
12.11.2024.•
1
Azijska hrana sve je popularnija i kod nas i sve više ljudi priprema azijska jela kod kuće, a neizostavan dodatak mnogim takvim jelima je soja sos.
VIDEO: Ljudi putuju hiljadama kilometara kako bi probali ovu viralnu hranu
10.11.2024.•
0
Nije neuobičajeno da na osnovu hrane biramo koji ćemo grad ili državu posetiti.
Pogledajte kojih pet neobičnih dodataka širom sveta stavljaju na picu: Od banane do ribe
08.11.2024.•
0
Pica u drugim zemljama može izgledati sasvim drugačije nego u vašoj lokalnoj piceriji. Sir, feferoni i masline su među standardnim dodacima za picu širom sveta.
"Chef" Milica iz Novog Sada: Medeno kestenje za bolje varenje i bolji rad srca
07.11.2024.•
0
"Chef" Milica Petrušić radila je po vrhunskim restoranima u Srbiji i Evropi, uključujući i one s čuvenim Mišelinovim zvezdicama, a sada za 021.rs predstavlja ukusne i zdrave recepte.
Japanska pića sake i šoču Unesko će uvrstiti na listu svetske kulturne baštine
05.11.2024.•
0
Savetodavni odbor Uneska preporučio je da se japanska tradicionalna veština pravljenja alkoholnih pića sake i šoču uvrste na listu nematerijalne kulturne svetske baštine.
Lanac brze hrane "Taco Bell" stiže u Srbiju: Ljubiteljima košarke poznat i zbog Nikole Jokića
03.11.2024.•
2
Američki lanac brze hrane inspirisan meksičkom kuhinjom "Taco Bell" uskoro stiže u Srbiju.
"Koka-kola" dostupnija i jeftinija od vode u Meksiku: Tretira se kao božanstvo, piju je čak i bebe
03.11.2024.•
4
Stanovnik meksičke države Čijapas pije neverovatnih 821,2 litara koka-kole godišnje, što je otprilike 32 puta više od svetskog proseka.
"Chef" iz Novog Sada vam predstavlja smesu od rena za jačanje organizma ove zime
31.10.2024.•
2
Treba brinuti o zdravlju svakog dana, a uslugu svom organizmu možete da učinite tako što ćete jesti posebnu smesu od rena.
VIDEO: Jedna od najčešćih grešaka koju većina ljudi pravi kad prži hranu
31.10.2024.•
0
Znamo, pržena hrana nije najzdravija, ali s vremena na vreme joj ne možemo odoleti.
Komentari 0
Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar