Odeljenje za zaštitu okoline (DEP) Njujorka izradilo je nova pravila koja bi naložila restoranima koji koriste decenijama staru metodu pečenja, da smanje emisiju ugljenika do 75 odsto, prenosi Njujork post.
"Svi Njujorčani zaslužuju da udišu zdrav vazduh, a peći na drva i ugalj su među onima koje najviše doprinose štetnim zagađivačima u naseljima s lošim kvalitetom vazduha", rekao je portparol DEP-a Ted Timbers.
Pravilo bi moglo da podrazumeva da picerije s takvim pećnicama kupe skupe uređaje za kontrolu emisije, a vlasnik jednog bruklinskog lokala rekao da je već "bacio" 20.000 dolara na filtere vazduha.
Zvaničnici Njujorka predviđaju da će novom merom biti pogođeno oko 100 restorana. Mnogi pica majstori tvrde da će ta mera "ubiti picu".
"Ako se igrate sa temperaturom u pećni, promenićete ukus. Ta cev, taj dimnjak, stvara savršenu uzlaznu struju, održava temperaturu savršenom, to je umetnost koliko i nauka. Oduzmeš ugljenik, ono zbog čega je pica odlična, ubiješ je", rekao je jedan od njih.
Komentari 3
Zemlja čudesa
Jova
Andrija Šrek
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar