Namirnice koje bi trebalo da izbegavate na putovanjima

Poremećaji varenja, kao što su dijareja i povraćanje, najčešći su problemi koji se javljaju tokom putovanja u inostranstvo.
Namirnice koje bi trebalo da izbegavate na putovanjima
Foto: Pixabay
Ispostavilo se da hrana koju jedete zaista može da utiče na razne probavne smetnje, piše The Sun, a prenosi N1 Zagreb.
"Putovanje vas izlaže novim izvorima hrane, lokalnim praksama rukovanja hranom i različitim standardima čistoće", rekla je nutricionistkinja Lija Silberman i dodala da to "povećava šanse da dođete u kontakt sa infekcijama ili zagađivačima protiv kojih vaše telo možda nije izgradilo odbranu".
 
Ona je naglasila da "dijareju kod putnika mogu da izazovu mnoge različite klice kao što su bakterije ešerihija koli i salmonela, a od virusa norovirusi ili paraziti. Sve ove klice se šire konzumiranjem kontaminirane hrane i vode ili upotrebom kontaminiranog posuđa i pribora za jelo.
Bilo da jedete u hotelskom restoranu ili šetate lokalnom pijacom hrane, postoji nekoliko pravila u ishrani za koja stručnjaci kažu da bi bilo mudro da se pridržavate.
 
Sirova riba i meso
 
Trebalo bi da se klonite sirovog mesa i morskih plodova kada putujete u inostranstvo na određene destinacije, kaže nutricionista i suosnivač kompanije "Culina Health" Vanesa Riseto.
 
"Ne možemo da saznamo odakle je ta hrana došla, koliko dugo je bila tamo i kako se s njom postupalo", rekla je ona.
 
Biftek, tartar, suši ili sirovi morski plodovi, ili neadekvatno pripremljeno meso, riba ili morski plodovi, mogu da povećaju rizik od konzumiranja bakterija, parazita ili virusa, što može da dovede do bolesti.
 
Čak i dobro kuvana riba i školjke mogu da predstavljaju rizik od infekcije.
 
Voda sa česme
 
Zdravstveni stručnjaci obično preporučuju da izbegavate vodu iz slavine kada putujete. To je zato što je kontaminirana voda glavni krivac za probavne smetnje mnogih putnika.
 
"Pošto patogeni nisu vidljivi golim okom, teško je reći da li je voda bezbedna za piće", objasnila je Mici Baum, izvršna direktorka neprofitne organizacije Stop Foodborne Illness.
 
Najbolje je piti ili prati zube vodom koja je flaširana. Alternativa je da prokuvate i ohladite vodu pre nego što je odložite u čistu posudu ili da je filtrirate pomoću filtera za vodu.
 
Takođe treba da zahtevate da nijedno od vaših pića ne sadrži kockice leda. Ali sledeća pića su bezbedna za konzumiranje: topli čaj i kafa ako je korišćena prokuvana voda, pivo, vino i druga alkoholna pića, gazirana pića iz zatvorenih limenki i flaša, pasterizovani sokovi.
 
Sveže voće i povrće
 
Verovatno ne biste pomislili da sveže voće i povrće može da bude opasno po vaše zdravlje. Međutim, mogli bi da pokupe klice ako je neka hrana bila izložena predugo, pa je najbolje odabrati proizvode koji su dovoljno termički obrađeni. Ako ipak želite da uživate u voću ili povrću, najbolje je da izaberete ono koje možete da oljuštite ili operete u vodi koja je dobra za piće.
 
Dobro je da izaberete proizvode sa debelom korom, kao što su banane, pomorandže i avokado. Salatu i sveže začinsko bilje je najbolje izbegavati - to uključuje i dekoraciju u pićima, kao što su listovi nane u raznim koktelima. Sve ovo je možda oprano, ali u kontaminiranoj vodi.
 
Mlečni proizvodi
 
Pasterizovani mlečni proizvodi treba da budu bezbedni za upotrebu. Ali hrana poput sladoleda, sira i jogurta verovatno sadrži opasne klice poput listerije, salmonele ili ešerihije koli.
 
Izaberite dobro etablirane prodavce ili brendove ako jedete nepasterizovane sireve ili sladoled. Takođe je najbolje izbegavati mlečne proizvode koji su čuvani ili ostavljeni da stoje na sobnoj temperaturi - to može da uključuje mleko za kafu ili čaj. Možda ćete želeti da preskočite jela koja sadrže ili nedovoljno kuvana jaja, kao što su majonez, neki prelivi za salatu ili deserti kao što je mus.
Pojedina ulična hrana
 
Kada se udaljite iz hotelskog restorana, probanje različite ulične hrane može da izgledati kao fantastičan način da probate lokalnu kuhinju u mestu koje posećujete. Ali neke tezge za hranu možda se ne pridržavaju dobro bezbednosnih praksi kao što su pranje ruku i provera temperature hrane.
 
Hrana koja dolazi direktno sa roštilja vruća, verovatno je sigurnija za jelo - ali svakako izbegavajte tezge koje izgledaju kao da je hrana već neko vreme stajala.
  • Djordje

    19.07.2023 13:25
    Lepo kaže...
    Što bi rekao pokojni Balašević: Prvo fruštuk ondak na put...
  • w/e

    15.07.2023 19:45
    bla bla..
    Ukratko, ne treba jesti zatrovanu hranu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće