Čini se da oko 500 gena "direktno utiče" na ishranu ljudi, prema Medicinskom fakultetu Univerziteta u Koloradu, koji je analizirao zdravstvene, socijalne i ekonomske podatke ljudi iz "UK Biobank", baze podataka više od 500.000 ljudi.
Zaključili su kako izgleda da postoji 300 gena "direktno povezanih" s konzumacijom određene hrane i blizu 200 gena povezanih s prehrambenim navikama oko grupa hrane kao što su riba ili voće.
"Neki geni koje smo identifikovali povezani su sa senzornim putevima - uključujući one za ukus, miris i teksturu - i takođe mogu povećati reakciju nagrađivanja u mozgu", rekla je Džoen Kol sa Univerziteta u Koloradu, koja će predstaviti nalaze na godišnjoj konferenciji Američkog društva za ishranu u Bostonu.
"Budući da genetika ima mnogo manju ulogu u uticaju na unos hrane nego svi drugi faktori, moramo proučiti stotine hiljade pojedinaca kako bismo otkrili genetske uticaje među drugim faktorima", dodala je Kol.
Otkriće veze između gena i vrsta hrane moglo bi vremenom pomoći u sastavljanju dijeta i programa mršavljenja. Mogući sledeći korak, prema naučnicima, jeste da se sazna "može li upotreba genetike osobe za pravljenje profila dijete osmišljene za mršavljenje poboljšati delotvornost i verovatnoću da će se ta osoba pridržavati režima ishrane".
Komentari 0
Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar