Kakao dostigao istorijski visoku vrednost
Uživanje u čokoladi postaje sve skuplje uživanje, pre svega zbog rastuće cene kakaa.
Foto: Pixabay
Dok investitori pozdravljaju znake ublažavanja osnovne inflacije širom sveta, rastuća cena kakaa ima primetne globalne implikacije na proizvođače hrane i slatkiša i maloprodajnu industriju, piše "Business Times", prenosi Biznis.rs.
Cene za referentni kakao ugovor na ICE berzi u Njujorku porasle su na 3.438 dolara po metričkoj toni 20. jula 2023. godine, što je najviše od sredine marta 2011. godine. Porast cene od skoro 31,46 odsto u poslednjih godinu dana i istorijska cena od 3.500 dolara po metričkoj toni je samo početak i očekuje se da će cena ove sirovine dostići čak 3.900 do 4.000 dolara.
Kakao je najtraženija poljoprivredna roba u 2023. godini i na vrhu je top-lista sa više od 30 odsto rasta cene u odnosu na prošlu godinu zbog neobičnog pada žetve u ključnim proizvodnim regionima.
Uzgoj kakaa je prvenstveno koncentrisan u zapadnoj Africi i Latinskoj Americi, uključujući Obalu Slonovače, Ganu, Kamerun i Nigeriju. Obala Slonovače i Gana navodno izvoze 60 odsto globalnih zaliha kakaa proizvođačima čokolade širom sveta.
Nekoliko plantaža u regionima Obale Slonovače poplavile su obilne kiše između 15. maja i 10. jula.
Promenljivi vremenski obrasci El Ninja već su negativno uticali na žetvu sredinom godine, nanoseći veliku štetu plantažama. Iako niko ne može da predvidi koliko će El Ninjo biti jak, očekuje se da će njegova turbulencija doneti obilne kiše ključnim proizvodnim regionima tokom cele godine.
Prema izveštaju agencije Rojters, Obala Slonovače, nacija čija se većina izvoznih prihoda u velikoj meri oslanja na kakao, prestala je da prodaje ugovore o izvozu kakaa za sezonu 2023/2024. Suspenzija je bila značajan udarac ne samo velikim trgovačkim kućama kao što su Kargil i Olam, već i proizvođačima čokolade kao što su Herši i Nestle. Čak i ako se izvoz nastavi, očekuje se da će proizvodnja biti znatno niža.
Nalazimo se u godini El Ninja. Pad u snabdevanju od dva najveća svetska proizvođača, prema procenama Međunarodne organizacije za kakao, iznosi 142.000 tona. Sve veći izazovi sa kojima se suočava industrija kakaoa uključuju i smeđu trulež ili bolest crne mahune, gljivičnu bolest koja napada mahune i drveće. Bolest je počela je da se širi na farmama u Obali Slonovače kao rezultat produženih vlažnih uslova.
Trenutna cena kakao ugovora deluje stabilno, iako je daleko iznad proseka, ipak smatra se da postoji tendencija da cena bude još viša. Investitorima se savetuje da za sada slede strategiju kupovine u trenucima kada cena kakaoa bude beležila trenutne padove.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Posna trpeza za Badnji dan: Ovo je šest ukusnih predloga
05.01.2025.•
0
Donosimo vam recepte za šest posnih jela koja možete poslužiti ukućanima i gostima na Badnji dan.
Nastavnica srpskog iz Aleksinca svojim tortama pobeđuje na takmičenjima širom zemlje
05.01.2025.•
0
Profesorka srpskog jezika iz Aleksinca Branka Videnović poznata je i po svojim tortama.
Kokos štanglice sa četiri sastojka: Evo kako da napravite ukusan i zdrav desert
03.01.2025.•
1
Ako volite slatkiše, ali istovremeno se želite i da se zdravije hranite, svakako bi trebalo da isprobate jednostavni desert od kokosa.
Objavljena lista od 100 najnezdravijih namirnica: U vrhu je grickalica koju mnogi često jedu
30.12.2024.•
4
Magazin Eat This, Not That kreirao je listu najnezdravijih namirnica na svetu koja uključuje brojne grickalice koje rado konzumiramo, a uz to su i objasnili zašto ih treba izbegavati.
Hleb (kao i sva druga hrana) može uticati na kvalitet vašeg sna
29.12.2024.•
0
Ukoliko se mučite sa snom - ishrana može biti ključna kako biste rešili ovaj problem, a u tome vam može pomoći redovno konzumiranje hleba od kiselog testa.
Švajcarci sve bliži tome da iz delića zrna kakaa omoguće beskonačnu proizvodnju čokolade
29.12.2024.•
1
Za mnoge je čokolada neizostavan deo praznika, ali i ostalih dana u godini. Međutim, uzgoj klasičnog kakaa ima gorke strane.
Kada je najbolje da se koristi meko, a kada oštro brašno?
29.12.2024.•
1
Podela brašna na meko i oštro možda nam je i najpoznatija od svih. Ta mala podela govori nam o tome na koji se način brašno samlelo u proizvodnji i ključna je kako bi nam recepti uspeli.
Ovaj začin može da pomogne u smanjenju stresa
28.12.2024.•
0
Upravljanje stresom je važno za mentalno i fizičko zdravlje, ali nije uvek lako.
Zaštićen brend leskovačke ljutenice: Neka se spremi i leskovačka mućkalica
25.12.2024.•
0
Tradicionalna zimnica koja je mešavina ljute paprike i paradajza, poznatija kao ljutenica, zaštićena je i registrovana u evidenciji Svetske organizacije za intelektualnu svojinu, preneo je RTS.
Pogledajte koje kombinacije sa kafom treba izbegavati: Alkohol i kafa nisu dobar spoj
25.12.2024.•
0
Kafa je omiljeni napitak mnogih ljudi, a za mnoge je nezamisliv dan bez nje.
Napravite domaće fritule: Recept za savršeno meke i mirisne novogodišnje grickalice
24.12.2024.•
0
Fritule su tradicionalna poslastica poreklom sa jadranske obale, poznata po svojoj jednostavnosti i neodoljivom ukusu.
Poslastičar napravio božićni kolač sa zlatnom folijom i Svarovski kristalima - kilogram 900 evra
24.12.2024.•
1
Poslastičar iz Pijemonta Dario Hartvig napravio je panetone sa Svarovski kristalima za božićne praznike.
Niste sigurni da li je ulje dovoljno zagrejano za prženje: Isprobajte trik sa čačkalicom
23.12.2024.•
0
Prženje hrane, bilo da ste iskusni ili kuvar početnik, ponekad može da postane pravi izazov.
Espresino - kafa u kombinaciji sa čokoladom
22.12.2024.•
0
Ukoliko ste ljubitelj kafe, onda ste možda u poslednje vreme čuli za sve popularniji espresino - kafu sa čokoladom koja se pije širom Italije, a najbolja je u Rimu, Torinu i na samom jugu ove zemlje.
Samo jedan sastojak je dovoljan za bolji ukus i teksturu kuvanog krompira
22.12.2024.•
1
Krompir je neizostavan sastojak u gotovo svakoj kuhinji. Bez obzira na to pripremate li pire, pečeni ili prženi krompir, postoje trikovi koji vam mogu pomoći da postignete bolje rezultate.
Ne sadrže mnogo kalorija i zdrave su: Ovo su namirnice koje možete da jedete i u većim količinama
20.12.2024.•
1
Ne postoje namirnice koje nemaju kalorije, ali postoji hrana koja ima manje kalorija i koja našem telu donosi brojne zdravstvene prednosti i može da nam pomogne u gubitku prekomerne težine.
Pronađeni štetni sastojci u "Dubai čokoladi"
19.12.2024.•
6
U uzorcima tzv. Dubai čokolade uvezene u Nemačku pronađeno je mnogo štetnih sastojaka, saopštilo je ministarstvo potrošača savezne države Baden-Virtemberg.
Ideja za posni ručak: Evo kako da napravite pijanog šarana
17.12.2024.•
1
Pijani šaran je bez ikakve dileme kralj svake posne slavske trpeze.
Da zasladi i dušu zagreje: Ovo je recept za pikantnu toplu čokoladu
16.12.2024.•
0
Topla čokolada je jedan od omiljenih zimskih napitaka, koji se često vezuje za praznike i ušuškanu kućnu atmosferu dok je napolju hladno.
Čaša sakea napravljenog u svemiru mogla bi da košta pola miliona dolara
15.12.2024.•
0
Japanski proizvođač sakea odlučio je da ode tamo gde nijedan proizvođan do sada nije otišao - u svemir.
Najbolja karbonara zahteva samo šest sastojaka
15.12.2024.•
0
Iako popularna, mnogi karbonaru pogrešno pripremaju.
Komentari 0
Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar