Francuski delikates koji narušava ravnotežu ekosistema - žablji bataci
Kad pomislite na francusku kuhinju, prvo što vam verovatno padne na pamet, uz puževe i paštetu od guščje jetre, jesu žablji bataci.
Foto: Pixabay
Žablje batake možete da naručite u većini restorana u Francuskoj. Često ih poslužuju pržene, hrskave i začinjene belim lukom, piše Index.hr.
Svake godine Francuzi pojedu oko 4.000 tona ovoga tradicionalnog jela.
Uvoz iz inostranstva
Međutim, iako francusko ministarstvo poljoprivrede jelo smatra kulinarskom baštinom istočne francuske regije Bourgone-Franche-Comté, većina žabljih bataka doprema se iz inostranstva.
U Francuskoj su jestive vrste žaba zaštićene već vekovima. I u toj državi, ali i u većem delu Evropske unije, postoje strogi propisi o tome koliko ih je dopušteno uhvatiti.
U Bourgogne-Franche-Comtéu, žabe je dopušteno hvatati pod strogo određenim uslovima u periodu između kraja februara i aprila. To je vreme kada ovi vodozemci stižu u ribnjake radi razmnožavanja.
Međutim, da bi zadovoljila potražnju, francuska gastronomska scena svake godine uvozi oko 2.800 tona žabljih krakova iz inozemstva.
Jelo je vrlo popularno i u Belgiji, a gladni evropski žabojedi stvaraju probleme zemljama dobavljačicama, među kojima je i Indonezija, najveći izvoznik žabljih bataka u svetu.
Poznavaoci prilika kažu da evropski apetiti za ovom delicijom ne ugrožavaju samo populaciju retkih vrsta žaba, već i ravnotežu ekosastava.
Stručnjak za zaštitu i brigu o vodozemcima i kustos zoološkog muzeja u Javi, Ganjar Cahyadi, kaže kako "vlada minimalno reguliše i nadzire trgovinu žabljim batacima".
Dodaje da službenih podataka o broju divljih žaba u toj ostrvskoj državi nema.
"Ne znamo koliko je žaba izvezeno, a koliko ih je ostalo u divljini", rekao je.
Slična je situacija u Vijetnamu, drugoj velikoj zemlji izvoznici traženih vodozemaca.
"Ovde se broj žaba uopšteno znatno smanjio posljednjih decenija", kaže Mai Nguyen iz organizacije za zaštitu životinja Humane Society International.
"Dok sam kao dete živela na selu, bilo ih je lako pronaći i uhvatiti, ali danas, nakon gotovo 40 godina, teško je pronaći čak i divlje žabe", kaže ona, dodajući da vlada nažalost ne planira da ograniči prodaju ili izvoz ovih životinja.
Lov na žabe može uništiti još neotkrivene vrste
Prašume u jugoistočnoj Aziji, posebno u Indoneziji, poznate su po velikoj biološkoj raznolikosti.
Biolozi i naučnici tamo i dalje otkrivaju nove, dosad neviđene životinjske vrste.
Cahyadi upozorava da bi rasprostranjen lov na žabe mogao da uništi još neotkrivene vrste pre nego što ih naučnici pronađu.
Dodaje kako se hitno mora učiniti više kada je reč o istraživanju i zaštiti životinja.
Žabe su i plen i lovci, a to ih svrstava u ključan dio lanca ishrane. Kada govorimo o smanjenju populacije insekata, poput skakavaca i komaraca, ne možemo preskočiti vodozemce, koji su tu neizostavni.
Žabe su prirodni insekticid
"Žabe su jednostavno prirodni insekticid. One jedu insekte koji mogu da prouzrokuju probleme poljoprivredi, ali i javnom zdravlju. Bez žaba bismo morali da koristimo puno više hemikalija da bismo kontrolisali te insekte, što bi bilo štetno i za okolinu i za zdravlje ljudi", kaže Cahyadi.
Jedno od rešenja moglo bi da bude fokusiranje na uzgoj žaba za izvoz umesto njihov izlov, veruje Cahyadi te dodaje da bi to koristilo i na lokau jer bi se otvorila nova radna mesta.
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
"Chef" iz Novog Sada vam otkriva tajnu hrskavih krompirića
14.11.2024.•
0
Hrskavi krompirići su omiljena poslastica mnogih ljudi, a koja je tajna u dobijanju hrskave teksture, otkriva vam "Chef" Milica Petrušić koja za 021 predstavlja ukusne recepte.
Kako da vam palačinke više ne budu žilave: Pogledajte koji sastojak treba da dodate
13.11.2024.•
1
Palačinke su jelo koje gotovo svi obožavaju, bez obzira na to da li su slane ili slatke. Uvek su poželjne, bilo da ih pripremate za doručak, užinu ili neku specijalnu priliku.
Beli tartuf težak skoro kilogram prodat za 140.000 evra
13.11.2024.•
0
U Albi, u dvorcu Grincane Kavour, održana je 25. svetska aukcija belih tartufa.
Da li ste probali hačapuri: Tradicionalni gruzijski hleb sa sirom
12.11.2024.•
1
Hačapuri je tradicionalno gruzijsko jelo koje se sastoji od hleba punjenog sirom, a često uključuje i jaje i puter.
Spisak 10 najboljih peciva na svetu prema Taste Atlasu: Od mantija do kroasana
12.11.2024.•
0
Gastro vodič Taste Atlas objavio je snimak koji predstavlja listu od 10 najboljih peciva sveta, a zanimljivo je da je bosanski burek na 10. mestu, dok su prvu poziciju zauzele novopazarske mantije.
VIDEO Volite soja sos? Evo kako se on zapravo pravi - proces podrazumeva i buđ
12.11.2024.•
1
Azijska hrana sve je popularnija i kod nas i sve više ljudi priprema azijska jela kod kuće, a neizostavan dodatak mnogim takvim jelima je soja sos.
VIDEO: Ljudi putuju hiljadama kilometara kako bi probali ovu viralnu hranu
10.11.2024.•
0
Nije neuobičajeno da na osnovu hrane biramo koji ćemo grad ili državu posetiti.
Pogledajte kojih pet neobičnih dodataka širom sveta stavljaju na picu: Od banane do ribe
08.11.2024.•
0
Pica u drugim zemljama može izgledati sasvim drugačije nego u vašoj lokalnoj piceriji. Sir, feferoni i masline su među standardnim dodacima za picu širom sveta.
"Chef" Milica iz Novog Sada: Medeno kestenje za bolje varenje i bolji rad srca
07.11.2024.•
0
"Chef" Milica Petrušić radila je po vrhunskim restoranima u Srbiji i Evropi, uključujući i one s čuvenim Mišelinovim zvezdicama, a sada za 021.rs predstavlja ukusne i zdrave recepte.
Japanska pića sake i šoču Unesko će uvrstiti na listu svetske kulturne baštine
05.11.2024.•
0
Savetodavni odbor Uneska preporučio je da se japanska tradicionalna veština pravljenja alkoholnih pića sake i šoču uvrste na listu nematerijalne kulturne svetske baštine.
Lanac brze hrane "Taco Bell" stiže u Srbiju: Ljubiteljima košarke poznat i zbog Nikole Jokića
03.11.2024.•
1
Američki lanac brze hrane inspirisan meksičkom kuhinjom "Taco Bell" uskoro stiže u Srbiju.
"Koka-kola" dostupnija i jeftinija od vode u Meksiku: Tretira se kao božanstvo, piju je čak i bebe
03.11.2024.•
4
Stanovnik meksičke države Čijapas pije neverovatnih 821,2 litara koka-kole godišnje, što je otprilike 32 puta više od svetskog proseka.
"Chef" iz Novog Sada vam predstavlja smesu od rena za jačanje organizma ove zime
31.10.2024.•
2
Treba brinuti o zdravlju svakog dana, a uslugu svom organizmu možete da učinite tako što ćete jesti posebnu smesu od rena.
VIDEO: Jedna od najčešćih grešaka koju većina ljudi pravi kad prži hranu
31.10.2024.•
0
Znamo, pržena hrana nije najzdravija, ali s vremena na vreme joj ne možemo odoleti.
Taste Atlas: Svrljiški belmuž - "pastirsko" jelo sa sirom među najboljima na svetu
29.10.2024.•
4
Gastronomski sajt "Taste Atlas" uvrstio je svrljiški belmuž među najbolja jela sa sirom.
VIDEO: Mali, ali koristan savet - kako da u pet sekundi skinete koru sa kuvanog krompira
29.10.2024.•
1
Bilo da pravite pire krompir, kuvani krompir, knedle ili njoke, nema razloga da gulite jedan po jedan krompir, a zatim da ih stavljate da se kuvaju. Postoji znatno lakši i brži način.
Gazirana voda ne oštećuje zubnu gleđ
28.10.2024.•
0
Svi oni koji su do sada bili u dilemi da li je gazirana mineralna voda zdrava i ima li rizika od njenog konzumiranja, mogu da odahnu.
VIDEO: Italijani tvrde da je ovo jedini pravi način da se jedu špagete
28.10.2024.•
5
Špagete su mnogima omiljena testenina - a ako kojim slučajem niste iz Italije, velika je verovatnoća da ste ih do sada jeli na pogrešan način.
Klasični kolač na malo drugačiji način: Čupavci punjeni džemom od jagoda
27.10.2024.•
2
Ako želite da isprobate neki novi recept, a opet ne želite mnogo da rizikujete s različitim ukusima, svakako bi trebalo da isprobate čupavce punjene džemom od jagode.
Piletina, riba, povrće - evo koliko treba da traje mariniranje za najbolji ukus
27.10.2024.•
0
Mariniranje mesa, ribe ili povrća je neizostavan korak u pripremi jela koji donosi bogatstvo ukusa i sočnost.
Ukraden sir vredan 300.000 funti: Džejmi Oliver ima molbu za svoje pratioce
27.10.2024.•
0
Kuvar Džejmi Oliver pozvao je ljubitelje sira da pomognu policiji da uhvati osobe koje su prevarile jednu londonsku mlekaru za poznati engleski i velški čedar u vrednosti od više od 300.000 funti.
Komentari 0
Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar