Studija: Pica može ublažiti simptome reumatoidnog artritisa, naravno - postoji jedan uslov

Pica je jedna od omiljenih brzih jela, a izgleda da i nije toliko loša za naše zdravlje.
Studija: Pica može ublažiti simptome reumatoidnog artritisa, naravno - postoji jedan uslov
Foto: Pixabay
Ako se priprema od svežih sastojaka, pica može ublažiti simptome reumatoidnog artritisa, pokazalo je istraživanje. 
Reč je o autoimunoj bolesti koja se javlja kada imunitet greškom napada zdrave ćelije, uzrokujući upalu i oticanje. Bolno stanje uzrokuje ukočenost u zglobovima, a lek ne postoji.
Naučnici iz Italije, domovine pice, otkrili su da jedenje barem pola pice nedeljno može pomoći u smanjenju bola uzrokovanog reumatoidnim artritisom do 80 odsto.
 
Stručnjaci su rekli da je to zbog protivupalnih svojstava koja se nalaze u nekim svežim sastojcima.
 
"Korisni efekti verovatno su bili uzrokovani moracerolm i, u manjoj meri, maslinovim uljem, ali nismo mogli da procenimo moguće dejstvo sosa od paradajza", napisali su istraživači u zaključku studije objavljene u časopisu "Nutrients".
 
Stručnjaci su analizirali vezu između konzumacije pice i njenog dejstva na reumatoidni artritis na 365 osoba između 18 i 65 godina. 
 
Učesnici koji su jeli pola pice više od jednom nedeljno prijavili su smanjenje bola u poređenju s onima koji su jeli dve pice mesečno. Oni s težim oblicima bolesti koji su jeli pola pice nedeljno iskusili su smanjenje bola za 80 odsto u poređenju s grupom koja ju je ređe konzumirala.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Sočna pasta od samo nekoliko sastojaka

Leonardo da Vinči je još govorio kako je "jednostavnost krajnje savršenstvo", a Italijani su prvaci u pripremi slasnih i jednostavnih jela bez previše sastojaka.